Friday, February 15, 2019

5 Haiwan Yang Dibenarkan Untuk Umat Islam Membunuhnya


Panduan untuk mengetahui 5 jenis yang dibenarkan ini berpandukan kepada hadis berikut, "Daripada Aisyah r.a., Rasulullah SAW telah bersabda, "Khams fawasiq (haiwan perosak yang lima) yang perlu dibunuh meskipun di dalam keadaan berihram; kala jengking, tikus, burung ‘kite’ (burung pemangsa seakan helang), burung gagak dan anjing ganas."

Haiwan boleh dibunuh

Ada juga pendapat yang mengatakan hukumnya sunat membunuh binatang yang disenaraikan kerana mendatangkan kekotoran, jijik dan mengganggu namun kami tak dapat pastikan kesahihan pendapat ini.

Walaupun begitu, harus diingatkan kaedah kita membunuh binatang-binatang ini ada caranya, berdasarkan hadis, "Allah SWT telah menetapkan ihsan pada setiap perkara. Sekiranya kamu membunuh maka perelokkanlah bunuhan tersebut. Sekiranya kamu menyembelih haiwan maka perelokkanlah sembelihan tersebut dan setiap dari kalian perlu menajamkan pisau dan berikan kerehatan pada sembelihan (bagi mengurangkan kesakitan)." - Riwayat Muslim (1955)

1. Tikus

Satu perkara yang perlu kita sedari, penggunaan perangkap seperti jerat yang mengurung tikus yang kemudiannya dijemur supaya tikus itu mati, merupakan berlawanan dengan hadis di atas.

Cara terbaik untuk membunuh tikus yang telah diperangkap, adalah dengan memukulnya.

2. Kala jengking

Jika terjumpa kala jengking, bunuhlah kala jengking itu dengan segera menggunakan pukulan dengan kayu.

3. Burung gagak

Burung gagak banyak didapati di kawasan-kawasan yang kurang dijaga kebersihannya dan mengerumuni bangkai atau sampah.

Walaupun banyak operasi menembak gagak dilakukan, populasi gagak tetap bergantung dengan tahap kebersihan sesuatu kawasan itu.

4. Burung 'Kite'

Burung hering

Burung kite pula berkemungkinan besar membabitkan burung-burung yang digelar birds of prey seperti burung hering yang makan bangkai haiwan lain.

5. Anjing yang ganas

Berdasarkan hadis yang disebutkan di atas, ternyata cara terbaik untuk mematikan seekor anjing yang tidak mampu dikawal adalah dengan melakukan suntikan pelali yang mematikan sistem tubuh badan anjing tersebut.

Walaupun begitu anjing selalu menjadi isu di negara kita kerana ramai tidak mempedulikan undang-undang sedia ada, sehinggakan mereka menyalahkan pihak berkuasa apabila terdapat kes anjing dibunuh oleh kerana tidak berdaftar atau berlesen.

Kesimpulan

Apa yang penting adalah kita menjaga ihsan kita pada haiwan tersebut dan memastikan tidak berlakunya penyeksaan ketika membunuhnya.

Memukul, menembak dan menggunakan racun yang disuntik merupakan kaedah-kaedah terbaik bagi membunuh haiwan-haiwan ini secara pantas dan cepat.

Teknik-teknik lain seperti membakar, menjemur sampai mati, mengikat, memotong kepada beberapa bahagian seperti yang kerap berlaku pada kala jengking dan lipan atau menyeksanya perlahan-lahan sehingga mati merupakan perbuatan yang ditegah.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon