Wednesday, November 07, 2018

Anak Umur 7 Tahun Belum Pandai Membaca, Adakah Ibu Bapa Perlu Risau?


Setujukah anda, anak-anak yang bakal berumur 7 tahun, yang akan memasuki tahun 1 di sekolah rendah perlu dipastikan telah pandai membaca? Dalam hati mak-mak selalu mengharapkan anak-anaknya jadi yang terbaik di kalangan rakan sebaya.

Anak membaca
Gambar hiasan.

Masuk saja darjah satu, mak-mak dah mula percaya anaknya perlu pandai membaca. Tapi tak semua anak sama perkembangan pembelajarannya.

Ada sebab kenapa mak-mak tak boleh mendesak jika anak-anak belum pandai-pandai lagi membaca walaupun dah masuk usia 7 tahun. Nor Azura Ismail, Childcare Practitioner ini terangkan dengan lengkap jawapannya.

***

Sebagai seorang pengiat industri pendidikan awal kanak-kanak, jawapan saya ialah sangat tidak bersetuju sama sekali.

Jawapan yang sering tak terjawab di minda saya, aduhai mengapa perlu menekan dan memaksa anak-anak di bawah 7 tahun ini belajar beria-ria dan buat latih tubi membaca seperti anak-anak yang telah bersekolah?

Kenapa nak marah pada anak memasuki umur 7 tahun yang belum dapat membaca lagi?

Sebenarnya, kita sebagai pendidik dan ibu bapa belum memahami anak-anak dan paling parah, kita tidak memahami konsep pendidikan awal kanak-kanak.

Suatu ketika dulu, saya pernah membuat kesilapan dalam merealisasikan pendidikan awal kanak-kanak ini kepada anak-anak berumur 4, 5 dan 6 tahun.

Ketika itu saya mengusahakan perniagaan TADIKA saya sendiri dan matlamat akhir saya dan juga bagi memenuhi harapan tinggi ibu bapa ialah di akhir tahun pembelajaran nanti, anak-anak ini mesti sudah boleh membaca.

Maka, saya akan sedaya upaya memastikan matlamat tersebut tercapai.

Apa Yang Saya buat?

Antaranya saya perkenalkan kepada ibu bapa program membaca dengan cepat;
 • Mengadakan sesi belajar ‘one to one’ dengan anak-anak kecil ini.
 • Adakan kelas tambahan membaca.
 • Latih tubi membaca setiap hari.

Hakikatnya SAYA PAKSA EMOSI ANAK-ANAK INI UNTUK BELAJAR!

Hasilnya, kerana anak-anak ibarat span yang mudah menyerap apa sahaja, lalu ramailah anak-anak keluaran TADIKA saya boleh membaca dengan baik.

Malah, bukan sekadar bacaan dalam Bahasa Malaysia bahkan bacaan dalam bahasa Inggeris juga. Itulah yang diimpikan ibu bapa.

Aduh, bangganya saya kerana dapat melahirkan anak-anak yang boleh membaca di awal usia. Anak-anak itu terus dilabel sebagai anak yang cerdik dan pintar yang boleh membaca di awal usia sebelum 6 tahun. Itu yang kebanyakan TADIKA akan cuba capai.

TADIKA yang dapat mengeluarkan anak-anak yang boleh membaca, itulah TADIKA yang terbaik pada pandangan dan persepsi ibu bapa.

Secara tidak langsung inilah perkara utama yang dapat mempromosi TADIKA supaya ramai lagi ibu bapa yang menghantar anak ke situ.

Tetapi, SAYA MULA PERASAN, anak-anak yang boleh membaca awal usia biasanya adalah anak-anak yang kurang keyakinan diri, penakut, pemalu, pendiam, kategori anak-anak yang tak banyak bermain malah kurang pandai bergaul dan berkomunikasi.

Mereka mempunyai emosi yang kurang sihat dan self esteem yang rendah. Saya perasan itu semua.

Saya juga perasan, anak-anak yang tidak pandai membaca pada usia 5@6 tahun adalah anak-anak yang tak boleh duduk diam, aktif dan banyak bermain serta banyak meneroka dan banyak keinginan serta perasaan ingin tahu.

Saya Mula Tertanya Mengapa?

Bila saya terjun ke bidang pendidikan awal kanak-kanak yang lebih muda sedari 0 hingga 4 tahun, saya mula sedar kesilapan saya.

Saya mula belajar mengenai tahap demi tahap perkembangan kanak-kanak. Saya korek pelbagai potensi awal yang boleh dibentuk di peringkat awal usia anak-anak.

Dan apa yang penting saya mula belajar memahami tingkahlaku, kerenah serta sikap semulajadi kanak-kanak.

Saya teruja untuk mengetahui bahawa antara sikap atau tabiat semulajadi anak-anak ialah BERMAIN.

Kerja hakiki anak-anak di bawah umur 7 tahun ialah BERMAIN dan bukannya belajar.

Selama ini persepsi saya dan juga kebanyakan ibu bapa di luar sana terhadap pendidikan awal kanak-kanak adalah salah. Pendidikan awal bukan bermaksud memberi pelajaran formal seperti membaca kepada anak-anak.

Pendidikan awal bermakna mengenalpasti tahap perkembangan dan memberi galakan untuk anak mencapai tahap perkembangan yang tertentu.

Pendidikan awal juga bermakna mengenalpasti potensi diri anak dan membantu menggilap potensi tersebut.

Justeru itu, saya dan anda sebagai pendidik mahupun ibu bapa perlu tahu dan faham akan setiap aspek tahap perkembangan kanak-kanak supaya kita dapat memberi galakan, sokongan dan dorongan untuk anak.

Apakah Aspek Perkembangan Awal Kanak-kanak?
 • Perkembangan sosiemosi – bentuk emosi yang positif pada anak seperti yakin diri, berani.
 • Perkembangan bahasa – galak anak menggunakan bahasa yang betul dan bijak berkomunikasi.
 • Perkembangan kognitif – galak anak berfikir, menggunakan deria untuk meneroka dan belajar pelbagai dari alam dan persekitaran.
 • Perkembangan kerohanian - terapkan nilai moral, akhlak dan ketuhanan.
 • Perkembangan fizikal – galak anak tingkatkan moto halus dan moto kasar.
 • Perkembangan kreativiti dan estetika – galak anak supaya kreatif dan mempunyai imiginasi pelbagai.

Malah, mengikut kurikulum PERMATA yang menjadi panduan perkembangan pembelajaran di TASKA, antara perkembangan lain yang turut perlu dibentuk pada anak ialah perkembangan sahsiah – belajar bergaul dan komunikasi serta literasi awal.

Bagaimana pula cara terbaik menggalakkan semua aspek perkembangan ini? Adakah melalui pembelajaran formal seperti di sekolah? Adakah dengan memberi anak-anak kecil ini latih tubi dan pelbagai tugasan atau kerja rumah?

Tahukah anda sebenarnya setiap aspek perkembangan ini boleh diterapkan kepada anak-anak dengan mudah hanya melalui bermain sahaja. Bukankah bermain kerja hakiki anak?

Mereka memang bermain tetapi secara tak langsung mereka banyak belajar menyuburkan pelbagai aspek perkembangan tersebut hanya melalui bermain jadi, biarkan anak-anak bermain;
 • Anak main blok, mereka berfikir bagaimana susun blok menjadi tinggi.
 • Anak main pasir, bina istana, mereka cuba merealisasikan imiginasi mereka.
 • Anak berlari sekeliling rumah@ taman, mereka belajar meneroka persekitaran.
 • Anak main olok-olok dengan kawan sebaya, mereka belajar bersosial dan bergaul serta berkomunikasi dengan bahasa yang betul.
 • Anak yang suka usik itu ini, mereka mempunyai perasaan ingin tahu yang tinggi.
 • Anak yang aktif berlari, mereka membina kecergasan diri.

Jadi, mengapa perlu dipaksa anak duduk sebelah anda dengan keadan marah dan tinggi suara untuk ajar mereka membaca?

Mengapa pula masih ada TADIKA yang menyusun ruang susunatur dalam kelas sama seperti belajar di sekolah?

Mengapa pihak TADIKA perlu stres mengajar anak-anak membaca dan memberi pula kerja rumah yang banyak.

Entah kenapa saya memang tak boleh terima kalau dengar seorang cikgu di TADIKA cuba menakutkan dan mengingatkan ibu bapa supaya memastikan anak-anak boleh membaca dengan baik sebelum masuk tahun 1.

Mereka terangkan pada ibu bapa betapa hebatnya persaingan akademik anak-anak di tahun 1.

Kalau kebetulan jika anak 6 tahun itu tak boleh membaca, cikgu cadangkan pula ibu bapa hantar anak ke kelas tambahan.

Bagi saya, memadai sajalah kalau anak yang tak boleh membaca itu telah kenal huruf dan boleh menyebut dua sukukata. Mereka bukan tak pandai, mereka cuma belum bersedia. Percayalah.

Ini Cerita Anak Saya Yang Berumur 6 Tahun

Saya hanya hantar dia ke TADIKA sebaik umurnya 6 tahun. Baru ini, saya baca ‘whatapp group’ dari guru TADIKAnya.

Cikgu post jadual peperiksaan akhir tahun dan pesan ibu bapa pantau anak-anak belajar di rumah. Kalau ibu bapa lain, mungkin akan rasa cikgu TADIKA sangat prihatin.

Aduhai kesian anak-anak, tahun-tahun di mana kerja hakiki mereka sepatutnya bermain tetapi mereka perlu pula duduk menelaah seperti kakak abang yang akan menghadapi peperiksaan di sekolah.

Sekali lagi, ingin saya ingatkan, hakikatnya anak-anak memang perlu bermain. Hakikatnya anak-anak ini tidak perlu dipaksa untuk belajar.

Percaya tak bahawa apa yang perlu diterapkan terlebih dahulu ialah ilmu mengenai kehidupan disamping membentuk anak dalam setiap aspek perkembangan yang telah saya nyatakan tadi.

Keinginan untuk belajar akan datang sendiri bila anak telah bersedia menerima pembelajaran formal. Masanya pasti akan muncul juga. Yang pasti setiap anak adalah berbeza pencapaiannya.

Pendidikan Awal Anak Di Jepun

Teringat saya pernah terbaca bahawa pendidikan awal anak di Jepun bermula dengan mendidik akhlak. Pendidikan berteraskan peperiksaan bermula hanya bila anak berumur 10 tahun sahaja.

Berbeza dengan sistem pendidikan kita yang telah diwarisi begini, bila anak masuk tahun 1, sebolehnya anak mesti sudah boleh membaca dengan baik.

Cikgu di tahun 1 suka kalau anak-anak sudah boleh membaca. Lalu kasihan anak-anak yang dikelompokkan dalam kumpulan belum boleh membaca.

Seawal usia 7 tahun anak-anak telah mula dinilai tahap pencapaian akademiknya.

Bukankah sebenarnya dalam silibus pembelajaran tahun 1 anak-anak perlu diajar semua huruf dan gabungan sukukata hingga boleh baca.

Akan tetapi, anak-anak ini pula dikategori sebagai anak-anak yang ketinggalan. Lain orang mungkin lain pandangan.

Mungkin ada ibu bapa tidak setuju dengan pandangan saya bahawa anak tidak perlu dipaksa untuk belajar membaca.

Tapi saya membuktikan salah seorang anak saya yang tidak boleh membaca di awal usia dan yang kurang penonjolan akademik ketika di sekolah rendah (kini dia berusia 19 tahun), merupakan pelajar terbaik SPM di sekolahnya.

Apa yang penting, biarlah anak-anak kecil yang di bawah 7 tahun ini belajar kerana minat dan kesediaan mereka.

Tugas kita adalah memberi dorongan dan galakan bukan paksaan. Apa yang penting, kejayaan anak-anak bukanlah hanya diukur dari kejayaan akademik sahaja.

Lihatlah kejayaan anak pelbagai aspek. Setiap anak mempunyai potensi diri yang berbeza. Apa sahaja potensi yang berjaya digilap dan diserlahkan oleh anak, itulah kejayaan buat mereka.

Jangan lupa juga doa kita sebagai pendidik dan sebagai ibu bapa.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: mingguanwanita

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon