Sunday, September 09, 2018

Penternakan Udang Galah


Udang Galah (Macrobrachium rosenbergii) merupakan hidupan air tawar yang sangat aktif pada waktu malam dimana kini udang galah telah sesuai diternak secara komersil dan lazimnya, udang galah pada kebiasaannya akan hidup di sungai, saliran, tasik dan di muara sungai.

Penternakan Udang Galah

Ianya merupakan udang yang amat digemari kerana isinya yang lebih enak jika dibandingkan dengan udang-udang jenis-jenis lain yang ada di perairan Malaysia.

Harga udang galah segar biasanya akan dijual di dipasaran dimana ia kini mencecah RM 40 ringgit - RM60 sekilogram.

Harga udang galah yang tinggi sebegini menjadi pemangkin kepada penternak ikan lain untuk bertukar kepada aktiviti penternakan udang galah.

Walaubagaimanapun, Malaysia tetap jauh ketinggalan dalam industri udang galah ini jika dibandingkan dengan Thailand, Indonesia, Taiwan dan Vietnam dalam beberapa aspek teknikal dan pengeluaran.

Di negeri Pahang, ada bandar mana ia sering menghasilkan udang galah iaitu Daerah Rompin.

Ini kerana banyak sungai-sungai didaerah ini merupakan 'syurga' kepada pemancing dan nelayan sungai untuk mencari udang galah.

Udang galah mudah dijumpai di Sg Endau, Sungai Pontian dan banyak lagi sungai yang ada habitat udang galah mengikut musim.

Musim

Musim memancing udang galah paling baik iaitu sekitar Januari - Febuari (musim panas setiap tahun.

Tangkapan udang galah liar di sungai-sungai didaerah ini telah menjadikan beberapa restoran dan gerai khusus memasak udang galah untuk peminatnya.

Seekor udang galah berukuran sedang, dimasak sambal dijual dengan harga RM12-RM15 seekor.

Penternakan Udang Galah

Penternakan udang galah kini boleh diusahakan dengan kaedah monokultur (monoculture) atau dalam ertikata lain sebagai 'penternakan tunggal' atau pun cara polikultur (polyculture) atau maknanya sebagai 'penternakan bersepadu'.

Kini didalam negara kita masih banyak sumber air tawar yang belum tercemar seperti di negeri Pahang, Negeri Sembilan, Terengganu, Sabah dan Sarawak dimana kawasan ini merupakan lokasi yang ideal untuk penternakan dan juga tumbesaran udang galah.

Hanya terdapat beberapa aspek yang perlu diberi perhatian khusus sebelum memulakan penternakan udang galah ini kepada individu, syarikat atau pelabur.

Antara aspek utama adalah seperti saiz dan kedalaman kolam udang yang hendak digunakan.

Sebaiknya saiz kolam perlulah sesuai dengan kuantiti udang yang bakal diternak.

Ini kerana kolam yang terlalu sempit akan menyebabkan persaingan yang sengit diantara udang galah yang mana keadaan ini akan mempengaruhi saiz udang.

Aspek yang kedua adalah masa dan kaedah pengeringan kolam.

Sebagai amalan terbaik, disyorkan agar semua kolam udang galah perlu didedahkan dengan matahari terik bagi tujuan membunuh semua jenis pemangsa yang ada di dalam kolam tersebut.

Antara pemangsa yang perlu dihapuskan seperti ikan dan belut, kerana ikan terutamanya haruan dan belut akan terus memakan udang didalam kolam jika ia berada didalamnya.

Keperluan cahaya matahari juga membantu didalam proses mempercepatkan aktiviti pereputan bahan organik seperti najis, daun dan rumput mati.

Sebaiknya, aktiviti seperti pengeringan kolam mestilah dibuat selama dua minggu.

Jangkamasa ini sesuai untuk menghapuskan kebanyakan pemangsa udang dalam kolam kelak.

Sekiranya pengeringan tidak dapat dijalankan, anda juga disyorkan supaya kolam tersebut hendaklah diracun untuk membunuh pemangsa tetapi pastikan kesan racun dibuang sebelum memulakan penternakan udang galah.

Penjagaan ternakan udang galah tidaklah rumit bagi penternak yang berpengalaman kerana mereka mempunyai modal yang cukup dan kawasan yang sesuai.

Bagaimanapun, kepada para penternak baru ianya memerlukan pengalaman dan kemahiran tertentu sebelum mereka ingin memulakannya.

Lazimnya, pengusaha cuma perlu melaksanakan beberapa perkara saja iaitu mengapur, membaja, memberi makanan dan mengawal penyakit.

Walaupun bunyinya nampak macam mudah tetapi pernah dilaporkan bagaimana ada penternak udang galah di negara kita mengalami kerugian besar dalam menternak udang galah.

Kini secara teorinya aktiviti mengapur kolam udang memang dilakukan untuk menstabilkan pH air dan ini dapat menggalakkan udang untuk nenyalin kulit.

Antara jenis-jenis kapur yang biasa digunakan ialah calcium oxide dan calcium carbonate.

Membaja kolam udang pula perlu dilakukan untuk menggalakkan pertumbuhan makanan semula jadi seperti cacing, siput dan lumut.

Bagi baja kimia digalakkan agar menggunakan Triple-phosphate dimana pemberian boleh digunakan pada kadar 3,5kg/1000m/week.

Bagi tujuan memastikan kualiti air yang baik, ada penternak yang memasang 'aerator' dikolam.

Musuh

Lazimnya, dalam penternakan udang galah memang perlu dipastikan bahawa air yang disalurkan ke kolam hendaklah sentiasa bersih dan tidak membawa apa-apa pathogen yang boleh menyerang udang galah.

Penyakit yang biasanya menyerang udang galah ialah Black Spot iaitu penyakit yang disebabkan oleh bakteria.

Penyakit ini mampu dikawal dengan cara merawat sumber air yang digunakan dan juga dengan mengelakkan kecederaan fizikal udang.

Antara jenis rawatan kimia yang boleh dipraktikkan adalah dengan cara mengunakan 10ppm Asid Oxolinic selama setengah jam atau dua nifurpirinol untuk 98 jam dan 11-13ppm furozolid.

Kini negara Malaysia mampu untuk maju dalam industri udang galah ini jika kepakaran dalam teknologi pembenihan, penternakan dan pemprosessan udang galah dipertingkatkan.

Setiap industri mempunyai risiko tersendiri namun ianya tetap mampu berkembang dengan adanya sokongan daripada pelbagai pihak.

Sistem Pengairan

Sistem pengairan kolam udang galah penting untuk selalu dibuat pemantauan.

Sumber air memasuki kolam melalui penapis halus bagi menghindari kemasukan haiwan jenis pemangsa. Sebaiknya, udang dilepas seminggu selepas air masuk.

Kadar tukaran air terbaik untuk kolam ternakan udang adalah sekali untuk seminggu hingga dua minggu.

Kadar ini mampu menampung kepadatan ternakan sebanyak 10 ekor bagi setiap 1 meter tanpa memerlukan alat pengudaraan.

Kadar aliran air yang lebih perlahan akan menyebabkan air kolam kurang bermutu dan juga memerlukan alat pengudaraan.

Kadar aliran air yang sangat cepat sebaliknya membawa baja keluar kolam tanpa dapat dimanfaatkan untuk pertumbuhan makanan semulajadi udang.

Kolam udang yang tidak melakukan penukaran air memerlukan alat pengudaraan seperti kincir air (paddle wheel), penyembur angin (air blower), pemampat angin (air compressor) dan pam air bagi membantu menambah kandungan oksigen terutama waktu malam.

Makanan Udang Galah

Bagi aktiviti pemberian makanan udang galah, sebaiknya berikan jenis makanan rumusan udang galah (pellet) sesuai kerana mengandungi protein yang tinggi (30 hingga 40 peratus), mengandungi zat-zat lain yang diperlukan dan stabil dalam air.

Bagaimanapun, didapati udang masih memerlukan bekalan makanan semula jadi dari kolam. Pemberian makanan adalah dua atau tiga kali sehari.

Makanan awalan (starter) diberikan untuk bulan pertama hingga kedua, diikuti dengan makanan tumbesaran (grower) bagi bulan kedua hingga keempat dan dua bulan berikutnya dengan makanan Penamat (finisher) sehingga udang dipasarkan.

Penternak juga boleh menghasilkan makanan sendiri untuk udang galah bagi mengurangkan kos.

Bahan-bahan asas yang biasa diguna untuk membuat makanan adalah seperti tepung ikan, kulit udang, kacang soya, kacang tanah, tepung gandum, beras, ubi kayu, minyak kelapa, sawit dan minyak ikan.

Makanan sampingan seperti kopra kelapa, jagung, daging ayam atau itik, perut ayam dan hampas kacang soya juga boleh diberikan.

Bagaimanapun, mutu air kolam hendaklah sentiasa dalam kawalan agar tidak terlalu subur yang memungkinkan kematian udang ternakan.

Memungut Hasil

Penternakan Udang Galah

Dalam penternakan udang galah perlu dipastikan akan berlaku pungutan hasil.

Biasanya kadar tumbesaran individu udang berbeza bergantung kepada jantina, baka, mutu dan jumlah makanan, mutu air dan kadar pelepasan.

Penjaringan boleh dimulakan pada bulan ke empat dan diulangi tiga hingga empat minggu sekali sehingga semua udang dikeluarkan dari kolam.

Kolam kemudian dikeringkan dan rawatan kolam dilakukan.

Udang yang terlalu kecil dari beberapa kolam boleh di asing dan di pindahkan ke satu kolam lain untuk dibesarkan.

Kawalan Penyakit

Penyakit dan kawalan perlu sentiasa dilakukan pemantauan kerana jika berlaku serangan penyakit maka akan menyebabkan kerugian kerana ia merupakan faktor yang membataskan penghasilan udang galah.

Penyakit yang banyak menyerang udang galah adalah bintik hitam (black spot) iaitu penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang menyerang peringkat larva tahap 4 dan 5.

Penyakit tersebut boleh dicegah melalui pengurusan air dan elakkan dari kecederaan fizikal udang, stok melebihi kadar muatan atau kekurangan makanan.

Kaedah rawatan boleh dilakukan dengan merendam dalam 10 ppm asid oxolinic untuk selama sejam atau dua ppm nifurpirinol untuk 96 jam.

Penyakit yang disebabkan oleh bakteria berasal dari air laut iaitu Vibro sp mempunyai simptom stres.

Rawatan boleh dilakukan dengan merendam dalam 11-13 ppm Furozolidone selama tiga hari dimana ia mengawal serangan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: animhosnan

1 comment

  1. Pernah memancing udang galah di teluk intan.. menarik juga.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon