Thursday, September 13, 2018

8 Punca Kenapa Anak Selalu Demam


Sekiranya anak kecil anda berulang-kali mengalami demam selsema, ia masih dianggap normal walau bagaimanapun, jika sakit terlalu kerap, ibu bapa tentunya risau.

Anak Selalu Demam

Di mana agaknya silap kita dalam menjaganya? Adakah anak selalu sakit disebabkan cara penjagaan yang salah atau masalah pada persekitaran yang tidak sihat?

8 SEBAB ANAK SELALU SAKIT DAN DEMAM

Jika anak selalu sakit, cuba periksa 8 perkara ini terlebih dahulu.

1. TERDEDAH PADA VIRUS DI PUSAT JAGAAN

Menurut pakar, pusat penjagaan kanak-kanak boleh diibaratkan sebagai lubuk virus dan bakteria yang boleh menyumbang kepada penyakit seperti selsema dan penyakit tangan, kaki dan mulut.

Anak-anak kecil yang bergaul bersama lebih mudah dijangkiti kuman.

Mereka juga masih kecil dan sering lupa untuk menutup mulut dan hidung ketika bersin atau batuk oleh itu, kuman lebih mudah tersebar.

Ingatkan pada anak anda untuk membasuh tangan selepas pulang dari taska dan segera tukar baju.

Pastikan taska tersebut mengamalkan kebersihan pada cara penyediaan makanannya, persekitarannya dan pada anak muridnya.

2. SELALU MAKAN MAKANAN RINGAN

Makanan ringan bukan sahaja tidak berkhasiat, malah menjadikan anak lebih cenderung dijangkiti penyakit. Kuatkan sistem imuniti anak anda dengan memberikannya makanan kaya ‘phytonutrien’.

Menurut pakar pemakanan, makanan kaya phytonutrient mudah dikenali kerana warnanya yang terang.

Buah-buahan dan sayuran yang kaya phytonutrien ialah seperti beri biru, keledek, tomato dan bayam.

Lebihkan juga pengambilan makanan kaya Vitamin C seperti buah oren, vitamin D seperti tuna dan bijirin serta probiotik yang terdapat dalam yogurt untuk sistem imuniti yang lebih kuat.

3. ANAK TAK CUKUP TIDUR

Jangan biasakan anak tidur lewat dengan gajet di tangan atau menonton televisyen sehingga lewat malam.

Ajarkan juga supaya lakukan kerja sekolah lebih awal supaya tidak perlu bersengkang mata untuk siapkannya.

Kanak-kanak yang tidak cukup tidur membuatkan aktiviti sel darah putih yang melawan penyakit hilang kesannya. Untuk anak di bawah umur 13 tahun, pastikan mereka mendapat tidur 10 jam sehari.

Corak tidur yang konsisten dapat menguatkan sistem imuniti dalam badan mereka.

4. ANAK KURANG BERGERAK AKTIF

Tidak kiralah kanak-kanak atau dewasa, bersukan adalah cara terbaik untuk kekal sihat bertenaga. Jangan asyik terperap saja di rumah menonton kartun. Ajak anak anda ke taman permainan atau keluar bersiar-siar.

Menurut kajian, bila anak lebih aktif bermain, sistem imunitinya menjadi lebih aktif bagi melawan jangkitan virus.

5. BERKONGSI BARANG

Anak-anak kecil suka menerokai dunia sekeliling dengan menyentuh objek dan berinteraksi dengan orang lain. Mereka juga suka berhubung dengan kanak-kanak lain dengan berkongsi mainan dan makanan.

Biasakan anak untuk selalu membasuh tangan selepas bermain. Bekalkan mereka dengan ‘hand sanitizer’ jika perlu.

Ingatkan mereka untuk tidak menyentuh muka sendiri jika tangan tidak bersih kerana virus lebih mudah masuk melalui mata, hidung dan mulut. Latih mereka untuk tidak berkongsi cawan, straw dan berus gigi.

6. MANGSA ASAP ROKOK

Satu lagi perkara yang mungkin anda terlepas pandang adalah tentang bahayanya asap rokok terhadap bayi dan kanak-kanak.

Tidak kiralah sama ada anda merokok di hadapan atau di belakang anak, situasi ‘secondhand smoker’ tetap akan menjejaskan kesihatan mereka. Ini kerana, anak-anak memiliki organ dan sistem pernafasan yang sangat sensitif.

Bahkan, dilaporkan bahawa kanak-kanak yang tinggal bersama perokok lebih berisiko mengalami jangkitan kuman pneumonia dan kematian mengejut.

Jika pasangan anda adalah perokok tegar dan masih belum boleh berhenti merokok, ingatkan mereka untuk mandi dan menukar pakaian setiap kali sebelum memegang bayi.

7. ELAKKAN BERSESAK DI TEMPAT AWAM

Risiko pendedahan penyakit meningkat dengan gejala ‘overcrowding’ di mana terlalu ramai orang dalam satu tempat.

Terdapat seribu satu kuman yang berlegar-legar di ruang udara yang padat dengan manusia, dan kuman ini mampu menyelinap masuk ke dalam tubuh anak kecil dengan lebih mudah kerana sistem pertahanan mereka yang belum matang.

Semasa memilih pusat asuhan atau taska, pastikan nisbah antara penjaga dan kanak-kanak seimbang dan jika makan di luar, pilihlah tempat yang bersih dan makanan yang diselia rapi.

8. SAY NO TO JUNK FOOD & FAST FOOD

Burger, nugget, pizza, kerepek, coklat, kek, gula-gula, dan air kotak. Sedap memang sedap. Senang nak dapat. Nak masak pun cepat.

Tapi semua makanan ini amat kurang nilai nutrisi, bahkan mengandungi kandungan garam, gula, pengawet, bahan perasa, serta pewarna tiruan yang tinggi. Nak makan sekali-sekala tak apalah, tapi jangan jadikan ia kebiasaan.

Mahu atau tidak, kita sebagai ibu bapa perlu memainkan peranan untuk membantu mereka menghentikan tabiat ini dan sebaliknya cubalah perkenalkan sumber makanan yang segar, homemade dan lebih terjamin khasiatnya.

Dengan khasiat ini, barulah sistem imuniti tubuh anak dapat berfungsi dengan lebih efisyen.

SISTEM IMUNISASI ANAK SEDANG BERKEMBANG

Mengelakkan anak dari penyakit bukan perkara mudah. Kita juga perlu faham yang anak kecil lebih sering sakit kerana sistem imunisasinya sedang berkembang. Kekerapannya untuk jatuh sakit akan berkurang apabila anak semakin membesar.

Ibu bapa perlu memberikan yang terbaik untuk mengekalkan kesihatan anak. Biasanya penyakit anak akan baik sendiri dengan penjagaan rapi oleh ibu bapa.

Jika penyakit berlarutan agak lama, segeralah dapatkan nasihat doktor.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: zuriat

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon