Saturday, August 18, 2018

Selfie Tabiat Pelancong Paling Menjengkelkan


Salah satu platform tempahan penginapan dalam talian, Agoda telah membuat kaji selidik mengenai tabiat pelancong yang paling menjengkelkan.

Selfie Tabiat Pelancong Paling Menjengkelkan

Berdasarkan kaji selidik tahunannya - 'Tabiat Pengembaraan Yang Menjengkelkan', pelancong yang bising (57 peratus), pelancong yang melekat kepada peranti (47 peratus) dan mereka yang tidak sensitif dengan budaya tempatan (46 peratus) mendahului tabiat pelancong yang paling tidak digemari secara global.

Pelancong dengan kumpulan besar dan penggemar selfie, masing-masing 36 peratus dan 21 peratus melengkapkan lima tabiat utama yang paling menjengkelkan dalam senarai.

China bagaimanapun memiliki tolak ansur tertinggi terhadap penggemar selfie, dengan hanya 12 peratus responden yang jengkel dengan kaki selfie berbanding rakyat Australia yang bersikap sebaliknya dengan hampir sepertiga (31 peratus) menyifatkan pelancong yang suka selfie sebagai merimaskan.

Tidak peka terhadap budaya tempatan adalah begitu sensitif bagi pelancong Singapura (63 peratus), Filipina (61 peratus) dan Malaysia (60 peratus) berbanding pelancong China (21 peratus) dan Thailand (27 peratus).

Kira-kira separuh pelancong British (54 peratus) dan dua perlima pelancong Amerika Syarikat (41 peratus) tidak bertolak ansur terhadap tabiat ini.

Ketagihan peranti

Selfie Tabiat Pelancong Paling Menjengkelkan

Hampir separuh (47 peratus) daripada responden global menyifatkan pengembara yang meluangkan terlalu banyak masa pada alat peranti sebagai sesuatu yang merengsakan.

Berbanding pelancong dari negara lain, pelancong Vietnam mendapati mereka yang terpaku pada alat peranti adalah paling menjengkelkan (59 peratus).

Pelancong Thailand, sebaliknya, memiliki sikap paling tenang (31 peratus) terhadap penggunaan alat peranti yang kerap semasa percutian.

Mungkin paling tidak memeranjatkan, pengembara solo meluangkan masa hampir dua jam sehari dengan alat peranti mereka semasa bercuti (117 minit) iaitu 15 peratus lebih lama berbanding mereka yang mengembara bersama rakan-rakan (100 minit) dan 26 peratus lebih singkat jika bersama keluarga (86 minit).

Pelancong Amerika adalah satu-satunya pengecualian untuk trend ini dan secara purata meluangkan masa yang kurang terhadap peranti mereka semasa mengembara solo (62 minit) berbanding ketika bersama keluarga (66 minit) atau kawan-kawan (86 minit).

Kaji selidik ini dijalankan oleh firma penyelidik pasaran bebas, YouGov antara 19 dan 25 Jun 2018.

Seramai 10,384 responden disoal secara dalam talian dan mewakili mereka yang telah bercuti sekurang-kurangnya sekali pada tahun-tahun sebelumnya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: mstar

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon