Saturday, March 24, 2018

Sejarah Kapal Korek Di Malaysia, Pengeluar Biji Timah Terbesar Dunia Suatu Ketika Dahulu


Kapal Korek pertama diperkenalkan di Malaysia ialah pada 1913 oleh Malayan Tin Dredging Limited di Batu Gajah, Perak, manakala kapal korek paling moden yang terakhir sekali dibina di Malaysia ialah pada tahun 1985. Kapal korek yang paling tua pada ketika itu mencecah usia hampir 70 tahun.

Sejarah Kapal Korek Di Malaysia

Kapal korek digunakan oleh syarikat-syarikat bijih timah di Malaysia pada satu masa dahulu. Boleh dikatakan hampir semua syarikat pengoperasi kapal korek di Tanah Air adalah milik penjajah.

Bagaimanapun setelah kemerdekaan dicapai, sedikit demi sedikit kepentingan dalam syarikat-syarikat pengoperasi kapal korek mula dimiliki oleh entiti tempatan.

Malah pada kemuncaknya, syarikat-syarikat milik tempatan berjaya membina dan memiliki kapal korek barunya sendiri.

Lokasi

Dari segi sejarah, walaupun timah di Malaysia turut di temui di negeri Kelantan, Kedah, Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan dan Johor, akan tetapi kebanyakan kapal korek beroperasi di dua negeri utama iaitu Perak dan Selangor.

Tronoh Mines Limited melalui Pelepah Tin Dredging Limited pada 1932 pernah membina dan mengoperasikan sebuah kapal korek baru di Kota Tinggi, Johor.

Kapal korek dengan nama 'Pelepah' itu adalah kapal korek pertama di negeri berkenaan.

Pada sekitar 80an, MMC juga pernah memindahkan sebuah kapal koreknya ke Johor melalui anak syarikat usahasamanya bersama Jcorp iaitu Syarikat Lombong Sebina Johor Sdn Bhd.

Pendorong

Generasi awal kapal korek beroperasi menggunakan arang batu (bekuasa wap) tetapi selepas era perang dunia kedua, sedikit demi sedikit kapal korek di Malaysia mula beroperasi menggunakan kuasa elektrik sepenuhnya.

Salah satu contohnya ialah kapal korek Tanjung Tualang 5 (TT5) yang dibina pada tahun 1938 telah menjalani naiktaraf dari enjin wap (arang batu) kepada elektrik sepenuhnya pada tahun 1963.

Rekabentuk & Aliran Kerja

Bentuk kapal korek menyerupai sebuah kilang yang terapung diatas air dengan lantai, dinding dan atapnya yang datar.

Kapal korek terapung di tasik buatan atau semula jadi dan pencedok-pencedok besar itu akan mengaut tanah/pasir yang mengandungi bijih dan mengangkutnya ke satu tempat tinggi di dalam badan kapal korek.

Bahan-bahan yang telah dikorek itu dicairkan/dileraikan oleh sumpitan-sumpitan air ketika bahan - bahan itu mula masuk ke dalam tabung silinder (trommel screen) yang berputar bagi memisahkan kotoran dan batuan sementara bahan-bahan yang mengandungi timah akan terkeluar bersama air dari tabung silinder dan disalurkan ke loji pemisah pertama di mana unsur-unsur mineral yang berat itu terkumpul.

Pengasingan Bijih

Pada awalnya, sistem rawatan pengasingan bijih timah dalam era awal kapal korek menggunakan kaedah rawatan 'sluice boxes' (hampir sama seperti kaedah palong di lombong pam kerikil - anda boleh melihat sistem ini jika melawat ke kapal korek TT5) bagi mengasingkan bijih timah.

Ruang dalaman kapal korek yang terhad tidak memungkinkan palong dibina dengan lebih besar dan panjang seperti di darat sekaligus menghadkan kelajuan pengorekan kapal korek.

Semakin tinggi jumlah timah yang ditemui, maka mahu atau tidak kelajuan pengorekan mesti diperlahankan bagi mengelak kehilangan hasil.

Tetapi kemudian iaitu sekitar tahun 60an dan keatas banyak kapal korek moden yang dibina di Malaysia menggunakan kaedah rawatan 'Circular Jigs' yang lebih pantas dan efektif dalam mengasingkan bijih timah.

Malah, kaedah pengasingan bijih timah menggunakan 'Circular jig' menjadi semakin maju saban tahun ditambah pula dengan pengaliran semula 'tailings' dari peringkat kedua dan 'over-flow' dari 'jigs' peringkat ketiga rawatan ('tertiery jigs') ke 'Trommel Screen' semula menjadikan sistem pengasingan bijih bertambah efisyen.

Amat malang, walaupun sistem perlombongan menjadi semakin maju pada sekitar 70-an dan 80-an, namun deposit timah gred tinggi (yang kurang amang) sudah tandus selepas beberapa dekad perlombongan bijih timah dijalankan dalam negara.

Rata-rata jumlah konsentrasi yang direkodkan di kebanyakan lombong di Malaysia pada sekitar 90an bagi setiap deposit hanya mengandungi hasil timah 0.1kg/m3 berbanding diposit dari negara lain seperti Brazil yang boleh mencapai kandungan sebanyak 3kg/m3.

Anggaran Harga

Pada era 1980an. harga sebuah kapal korek yang moden serta besar dan mempunyai berat dalam anggaran 5,100 tan metrik bernilai kira-kira RM30 juta untuk membinanya.

Tenaga Kerja

Kapal korek lama memerlukan banyak tenaga kerja. Seramai 30 hingga 40 orang anak kapal diperlukan untuk pelbagai tugasan bagi setiap shif bergantung pada saiz kapal.

Namun kapal korek moden yang dibina sekitar 70an hingga 80an hanya memerlukan sekitar 15 orang bagi setiap shif sekali gus mengurangkan beban kewangan kepada syarikat pengoperasi.

Atas faktor keselamatan, undang-undang baru telah diperkenalkan pada pertengahan 80an yang menghadkan jumlah anak kapal pada satu-satu masa didalam badan setiap kapal korek adalah tidak melibihi 20 orang.

Pergerakan Kapal

Kapal korek tidak dibina sepertimana kapal laut atau bot besar dan hanya terapung diatas air menggunakan beberapa buah pontun yang digabungkan menjadi satu ketika pemasangan.

Keadaan air lombong tidak memungkinkan kapal korek untuk dipasang dengan bebaling seperti mana kapal di laut.

Jadi, kapal korek bergerak ke sekitar lombong menggunakan beberapa tali dari winch yang dipasang disetiap penjuru dan hadapan kapal korek yang mana tali-tali dari setiap winch akan ditambat di tepi tebing atau disauh (anchored) di dasar.

Winch akan berpusing untuk menarik tali perlahan-lahan hingga kapal korek bergerak sedikit demi sedikit.

Paling utama ialah tali dari bahagian muncung hadapan kapal dari 'mooring winch', jika talinya tidak ditambat atau disauh ke dasar lombong maka akan menyebabkan kapal korek mundur ke belakang.

Perkara ini disebabkan akibat tekanan yang terhasil dari sentuhan oleh pencedok-pencedok ke dasar lombong ketika pengorekkan.

Impak Kejatuhan Harga Timah

Berikutan lambakan bijih timah yang menyebabkan kejatuhan harga timah dunia pada 1982, Malaysia bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran bijih timah bagi mengimbangi semula harga.

Pada tahun-tahun ini menyaksikan banyak kapal korek yang telah berusia diberhentikan dari operasi.

Malang sekali, setelah runtuhnya Majlis Timah Antarabangsa pada 1985 harga timah dunia jatuh sehingga 50%.

Pada sekitar 1987 hingga 1989, harga timah menunjukkan trend peningkatan, memberi sedikit kelegaan kepada industri bijih timah negara, namun pada 1992 - 1993 harga timah jatuh ke tahap paling rendah menyebabkan banyak kapal korek berhenti terus dari beroperasi.

Ketika fasa kritikal inilah banyak kapal korek di Malaysia telah dilupus. Sebahagian kecil kapal korek berjaya dijual di peringkat antarabangsa sebagai kapal korek terpakai manakala sebahagian besar lagi terpaksa dilerai dan dijual sebagai besi skrap untuk mendapatkan keuntungan setelah ia diancam oleh karat dan pemotongan besi-besi tanpa sedar (kecurian) dari pencari besi lusuh.

Dalam fasa yang sama, hanya tinggal beberapa buah kapal korek yang masih beroperasi dalam skala kecil secara on-off milik syarikat yang masih mampu mengaut keuntungan dari aktiviti perlombongan bijih timahnya.

Yang terakhir beroperasi pada fasa ini ialah kapal korek Petaling Dredge no. 9 milik Petaling Tin Berhad dan hanya berhenti beroperasi sepenuhnya pada 1997, itupun hanya setelah syarikat itu bersetuju untuk menghentikan operasi perlombongan bijih timah dan aktiviti berkaitan berikutan permintaan daripada pihak berkuasa Negeri agar Petaling Tin Berhad menyerahkan semula pajakan perlombongan yang telah diberi bagi memberi laluan kepada pembinaan projek Malaysian Wetlands Sanctuary (Paya Indah Wetland).

Kebangkitan Sementara

Nafas baru seakan muncul semula apabila sejumlah dua hingga tiga buah kapal korek telah diaktifkan semula terutamanya selepas tahun 1998 iaitu ketika harga timah sedang naik.

Antara yang diaktikan semula ialah kapal korek no 3 (Berjuntai D3) milik Berjuntai Tin Dredging Berhad dan kapal korek Sri Banting milik Timah Langat Berhad.

Malangnya, harga timah dunia jatuh semula pada tahun 2001 dan selepas 2003 tiada lagi kapal korek beroperasi hingga kini.

Berikutan harga timah yang sering turun naik, banyak syarikat perlombongan yang mengoperasikan kapal korek memutuskan untuk meninggalkan terus aktiviti perlombongan lalu memilih bentuk perniagaan yang lain termasuklah firma MMC.

Tragedi hitam kapal korek

Pada lewat petang hari Rabu tanggal 8 haribulan Ogos 1984, salah satu kapal korek milik Sungai Klang Dredging Sdn Bhd telah terbalik di sebuah lombong yang terletak di Batu 13 Puchong dan meragut tujuh nyawa.

Tiga puluh orang sedang berada di kapal korek berkenaan ketika kejadian. Tujuh mangsa yang terperangkap dalam kapal korek malang tersebut melibatkan empat orang pekerja biasa, dua orang jurutera dan seorang lagi adalah pemilik kapal dan syarikat berkenaan, Michael Tang.

Selebihnya berjaya menyelamatkan diri dengan melompat ke dalam (kawasan) lombong sedalam 25 meter itu dan berenang ke tebing, dimana mereka dibawa ke klinik kerajaan yang berhampiran untuk mendapatkan rawatan.

Kejadian ngeri itu berlaku ketika anak-anak kapal dan jurutera sedang menjalankan proses pembaikan bagi memperbaiki salah satu dari pontun di sebelah kiri yang bocor.

Malangnya, kebocoran menjadi semakin serius dan mula tidak terkawal. Tambah malang, salah satu dari pam pula tiba-tiba gagal berfungsi.

Keadaan yang sudah tidak terkawal itu menyebabkan air bah dengan pantas masuk ke dalam badan kapal dari sebelah sisi kiri mengakibatkan kapal korek itu semakin menyeget hingga rantai yang menambatnya ke tebing terlerai.

Dengan sekelip mata kapal korek malang itu terus terbalik sepenuhnya hingga bahagian bawahnya timbul dengan sedikit menyenget dipermukaan air.

Akibat kedalaman lombong selain struktur dalaman kapal korek yang agak kompleks ditambah dengan kurangnya kepakaran pada ketika itu menyebabkan usaha menyelamat mengambil masa berhari-hari lamanya.

Baki tiga mangsa yang terperangkap hanya berjaya dikeluarkan selepas lombong berkenaan berjaya disurutkan menggunakan mesin pam milik Jabatan Pengairan dan Saliran beberapa hari kemudian.

Warisan

Hari ini dari sekian banyak kapal korek yang pernah beroperasi di Malaysia hanya dua buah yang masih tinggal.

1) Kapal korek TT5 dari generasi awal kapal korek hari ini dikekalkan setelah Kerajaan Negeri Perak melalui MB Inc mengambil alih kapal korek berkenaan dari pengurusan lama pada 2015. MB Inc meperuntukkan RM30 juta bagi membaiki kapal korek TT5 selain mempunyai pelan jangka panjang bagi membolehkan kapal korek terakhir ini menjadi produk pelancongan antarabangsa terutama sempena Tahun Melawat Perak 2017 yang lalu.

Kapal korek terbabit dihadiahkan oleh Malaysia Mining Corporation (MMC) kepada Kerajaan Perak sekitar tahun 1990-an untuk dijadikan monumen sejarah dan tarikan pelancongan.

2) Manakala sebuah lagi kapal korek dengan nama Sri Banting yang dibina sekitar 1974 terletak berhampiran UiTM Dengkil masih belum diketahui nasibnya dengan jelas.

Sumber tidak rasmi mengatakan pada sekitar tahun 2008-2009 sebuah syarikat perlombongan dari Australia pernah menunjukkan minat untuk membeli kapal korek berkenaan.

Kegemilangan

Banyak sejarah tercipta diperingkat antarabangsa yang melibatkan penggunaan kapal korek di Malaysia, sebuah negara yang pernah suatu ketika menjadi negara pengeluar timah terbesar dunia.

Negeri Perak merupakan negeri yang menyaksikan paling banyak kapal korek pernah beroperasi.

Apabila Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) mengambilalih London Tin Corporation Limited yang memiliki banyak anak syarikat, lalu tertubuhlah firma MMC hingga pada suatu ketika pernah menjadi firma yang memiliki paling banyak dan pengoperasi kapal korek yang terbesar di Malaysia dan juga dunia.

Malaysia menjadi satu-satunya negara di dunia yang mengoperasikan kapal korek bijih timah terbanyak didunia.

Ketika tahun 1914, hanya terdapat tiga buah kapal korek sahaja dan dalam tahun 1915 pula sebanyak 11; menjelang tahun 1920 jumlahnya bertambah menjadi 20 dan menjelang tahun 1921 meningkat kepada 30.

Jumlah terbesar kapal korek yang pernah menjalankan operasinya serentak dalam satu masa ialah dalam tahun 1929 apabila terdapat sebanyak 105 buah kapal korek dan tidak ada satupun yang tidak menjalankan operasinya.

Bagaimanapun, terdapat 123 buah kapal korek di Malaya dalam tahun 1940. Ini merupakan jumlah kapal korek paling besar pernah dicatatkan di negara ini namun 19 daripadanya tidak menjalankan operasi pada tahun tersebut.

Menjelang akhir tahun 1981, bagaimanapun hanya terdapat 60 unit kapal korek sahaja di Malaysia dan kesemuanya beroperasi manakala dua lagi sedang dibina.

Kebanyakannya adalah milik syarikat-syarikat yang bernaung dibawah MMC atau syarikat usahasama yang diuruskan oleh MMC.

Pada akhir 1983 pula iaitu ketika kejatuhan harga timah, daripada 62 buah kapal korek pada ketika itu hanya 38 unit sahaja beroperasi.

Menjelang tahun 1989, hanya 21 buah kapal korek yang masih beroperasi dan jumlah itu menurun menjadi hanya 10 buah pada akhir tahun 1992.

Ayer Hitam No 2 Dredge (AHT No.2) milik Ayer Hitam Tin Dredging Malaysia Berhad yang beroperasi dekat Ayer Hitam Puchong, Selangor adalah merupakan kapal korek yang telah diisytiharkan dan diiktiraf oleh Guinness Book of records sebagai kapal korek yang paling produktif di dunia hingga kini.

Di dalam bulan November 1976, hanya dalam masa 30 hari, sebanyak 801.26 tan bijih timah berjaya dilombong oleh kapal korek berkenaan.

Kapal korek AHT No.2 itu juga mencipta rekod tersendiri apabila memegang rekod sebagai kapal korek bijih timah yang mencapai penggalian paling dalam hingga mencecah 247 kaki di bawah paras permukaan bumi yang mengandungi konsentrasi timah gred yang tinggi iaitu setelah paras air lombong disurutkan sebelum musim tengkujuh menggunakan mesin pam air.

Syarikat Berjuntai Tin Dredging Berhad adalah merupakan syarikat pengeluar timah terbesar di Malaysia.

Syarikat itu juga merupakan syarikat perlombongan terbesar pernah beroperasi kerana memiliki dan mengoperasikan sehingga 9 buah kapal korek dalam suatu masa bagi melombong bijih disekitar Batang Berjuntai (kini Bestari Jaya).

Berjuntai Tin Dredging Bhd adalah syarikat pengeluar tunggal kasiterit terbesar di Malaysia dan menyumbang 5% daripada jumlah keseluruhan pengeluaran timah negara.

Malaysia Mining Corporation (MMC) pernah memiliki sehingga 28.6% kepentingan dalam Berjuntai Tin Dredging Berhad (kini dilupus).

Ada beberapa skala kapal korek yang digunakan pada masa kegemilangan pelombongan timah di Malaysia.

Malaysia mencipta sejarah sendiri apabila terdapat beberapa buah kapal korek yang terbesar di dunia pernah dibina di dalam negara.

Pada mulanya, pembinaan kapal korek bersaiz besar banyak tertumpu di kawasan Batu Gajah dan sekitar.

Kapal korek yang paling besar di dunia ketika itu dikenali dengan Kapal 1. Ia hanya digunakan di beberapa lombong bijih di Tanjung Tualang, Negeri Perak.

Ia lengkap dengan beberapa kemudahan seperti bilik rehat, dewan makan, surau, bilik mesyuarat dan bilik kawalan mutu. Ada juga kapal korek yang kecil sedikit iaitu Kapal 3 dan Kapal 5.

Pada sekitar tahun 60an, kawasan perlombongan bijih timah baru telah dibuka di sekitar kawasan hutan simpan berpaya meliputi hingga beberapa buah estet di Dengkil, Labohan Dagang dan kawasan sekitarnya yang disebut sebagai Kuala Langat Tin Field.

Kawasan ini terkenal kerana kaya dengan bijih timah tetapi bertabur dalam kawasan yang luas manakala bijih timah terletak jauh di kedalaman bumi serta sesetengahnya dilapisi pula diatasnya oleh batuan-batuan keras yang memerlukan bantuan jentera berat sebelum kapal korek boleh dibina/beroperasi seperti mana yang dialami oleh Kuala Langat Mining Sdn Bhd.

Selangor Dredging Berhad merupakan syarikat pertama yang membina kapal korek di kawasan berkenaan iaitu kapal korek pertamanya; Selangor D1 (SD1) pada tahun 1966.

Kapal korek itu diiktiraf sebagai kapal korek yang terbesar ketika itu dengan berat 4700 tan dengan keupayaan penggalian paling dalam iaitu mencecah kedalaman 140 kaki kedasar bumi dari paras permukaan air.

Tidak jauh dari lokasi SD1, Petaling Tin Berhad pula pada tahun 1970 membina kapal korek Petaling D7 dan merampas gelaran sebagai kapal korek terbesar dengan berat mencecah 6000 tan.

Kapal korek Sri Timah yang lebih ringan tapi memiliki saiz yang lebih besar dan mampu menggali hingga kedalaman 147 kaki pula dibina dalam awal 70an dan mengambil alih status sebagai kapal korek terbesar di dunia.

Pada tahun 1973, Selangor Dredging Berhad mentauliahkan kapal korek kedua miliknya (SD2) yang ketika ia ditauliahkan merupakan kapal korek terbesar serta termaju di dunia dari segi teknologi.

Dengan berat 5780 tan, kapal korek ini mampu mengorek sehingga kedalaman 150 kaki dan yang pertama di dunia yang mampu mengorek dengan kelajuan 36 buah baket seminit menjadikan keupayaan kapasiti pengeluaran 7.9 M3/setahun melebihi keupayaan mana-mana kapal korek yang ada di dunia.

Hanya selang beberapa tahun kemudian, status kapal korek terbesar dunia diambil alih pula oleh kapal korek Sri Dengkil yang ditauliahkan dengan berat 6650 tan.

Walaupun mampu mengorek pada kedalaman dan memiliki kelajuan mengorek yang sama, namun Sri Dengkil hanya memiliki keupayaan kapasiti pengeluaran 7.3 M3/setahun sahaja berbanding kapal korek kedua milik Selangor Dredging Berhad.

Yang terakhir paling besar pernah dibina di kawasan Kuala Langat Tin Field adalah kapal korek milik Kuala Langat Mining Sdn Bhd yang siap dibina pada tahun 1985.

Pembiayaan dibuat oleh beberapa buah bank tempatan dengan tempoh bayaran pinjaman adalah selama lapan tahun.

Akibat kejatuhan harga timah, kapal korek termahal dalam sejarah perlombongan negara iitu hanya mula beroperasi pada 1987.

Walaupun syarikat itu pada awalnya merancang untuk membina dua buah kapal korek bersaiz besar dengan keupayaan penggalian sedalam 200-250 kaki, tetapi kelembapan haga timah menyebabkan hanya satu yang berjaya dibina.

Tambah malang belum pun sempat kapal korek berkenaan mendapat pulangan modal yang diharapkan oleh pihak syarikat, kejatuhan teruk pasaran timah menyebabkan kapal korek berkenaan beroperasi dengan singkat sebelum terpaksa dihentikan pada tahun 1993 dan dijual.

Kapal korek terakhir yang dibina di Negeri Perak adalah kapal korek Sri Dermawan milik Timah Dermawan Sdn Bhd.

Pembinaannya dimulakan pada awal tahun 1980. Kapal korek ini mampu menggali sehingga kedalaman 130 kaki dan diiktiraf sebagai antara salah satu kapal korek terbesar di dunia.

Pemindahan

Kini, Kapal 1 telah pun tiada tinggalannya di Tanjung Tualang kerana pada tahun 1980 ia telah dibuka dan dileraikan serta dihantar ke Phuket, Thailand.

Kapal korek kedua (SD2) milik Selangor Dredging Berhad pula telah dijual pada tahun 1986 kepada PT Koba Tin, sebuah syarikat perlombongan bijih timah yang beroperasi di Kepulauan Bangka, Indonesia.

Firma OCI Engineering Sdn Bhd (OCIE) dilantik sebagai kontraktor bagi memindahkan kapal korek berkenaan.

Peringkat pertama, pada tahun 1987 kapal korek itu mula dileraikan oleh firma OCIE dengan komponennya diangkut melalui jalan darat ke Johor.

Peringkat kedua; disebabkan kapal korek itu perlu dioperasikan secepat mungkin, maka pada masa yang sama (ketika kapal korek sedang dileraikan) sebuah pontun baru juga telah pun dibina di Jakarta.

Walaupun pontun asal SD2 masih berkeadaan baik, tapi ini dilakukan untuk menjimatkan masa pemindahan selama enam bulan kerana kebiasaannya pontun adalah komponen terakhir yang akan dileraikan. Pontun asal SD2 dilupus dan dijual sebagai besi skrap.

Peringkat ketiga; pontun baru yang telah siap dipasang di Jakarta dengan berat 1,100 tan telah ditunda hingga ke perairan Johor.

Struktur serta komponen kapal korek SD2 yang telah dileraikan dan diangkut ke Johor mula dipasang semula pada pontun baru berkenaan.

Sistem rawatan pengasingan bijih timah telah diubahsuai mengikut kesesuaian mengikut kehendak PT Koba Tin. Rombak rawat (overhaul) dan pembaikan komponen terpakai turut dilaksanakan.

Kapal korek ex-SD2 yang telah siap dibina semula kemudian ditunda hingga ke Kepulauan Bangka dimana sebuah terusan yang menghubungkan laut dan kawasan operasi perlombongan telah pun digali terlebih dahulu untuk dilalui kapal korek berkenaan. Kapal korek ex-SD2 ditauliahkan kedalam perkhidmatan PT Koba Tin dengan nama 'Merapin' pada 1988.

Kapal korek Sri Dengkil turut mengikut jejak langkah SD2. Ia telah dijual kepada PT Koba Tin, dilerai dan dipasang semula di Kepulauan Bangka, Indonesia dan ditauliahkan kedalam perkhidmatan PT Koba Tin pada 1995 dengan nama 'Bemban'.

Dengan terpindahnya kapal korek SD2 dan Sri Dengkil ke Indonesia, maka status kapal korek terbesar di Malaysia dipegang oleh kapal korek Sri Dermawan di Perak.

Sri Dermawan dengan berat 5400 tan kemudiannya dilupus dan dijual oleh MMC pada bulan Mac 2001 meninggalkan kapal korek TT5 di Tanjung Tualang, Batu Gajah, Perak sebagai kapal korek terbesar yang masih wujud di Malaysia hingga kini.

Dredge Master

Setiap kapal korek biasanya akan diketuai oleh seorang 'dredge master' atau kapten kapal korek.

Dredge master bertanggungjawab sepenuhnya terhadap operasi kapal korek yang dikendalikan.

Berikut adalah antara tugas yang dipikul oleh seorang dredge master:
 • Mengendalikan kapal korek secara optimum, bersistematik dan selamat.
 • Memberi input kepada perancangan dalam perjanjian/pajakan perlombongan dengan Ketua Jurutera pada setiap kali beroperasi.
 • Menyediakan maklumat yang tepat kepada Penyelia Lombong atau Dredge Master Kanan mengenai kerja yang dilakukan / prestasi, kemalangan / kelewatan, status aset, kerosakkan, isu-isu yang tidak dapat diselesaikan dan kerja ramalan selaras dengan keperluan projek.
 • Mengarah, menetapkan dan memberi panduan terhadap anak-anak kapal dan bukan anak kapal yang terlibat dalam proses pergerakkan kapal korek dan kedalaman penggalian berdasarkan peta rekod eksplorasi yang telah dipersetujui atau mendapat kebenaran oleh/dari pengurus/penyelia, ketua jurutera.
 • Memastikan maklumat pergerakkan kapal korek, kedalaman pengorekkan, jumlah bijih di kawasan yang telah dikorek di rekod untuk semakkan akan datang bagi mengelak pengorekkan berulang pada kawasan yang sama atau pada sisa buangan kapal korek.
 • Bekerjasama secara membina dan cekap dengan anak-anak kapal, ketua jurutera dan dredge master kanan dan atau penyelia lombong secara tetap dan lain-lain tugas lagi.

Biasanya dredge master akan dibantu oleh seorang 'winchman' atau juru winch. Peranan winchman adalah juga penting dalam pengoperasian kapal korek bagi memastikan kelancaran operasi.

Winchman akan menggabungkan antara kepintarannya dalam membuat congakkan bersama penggunaan teknik pengorekan yang betul untuk mengawal selia situasi pengorekan yang sentiasa berubah-ubah mengikut struktur tanah.

Dengan berbuat demikian, winchman memastikan kapal korek beroperasi secara ekonomi dan membantu menguntungkan syarikat.

Penjimatan kos ketika beroperasi adalah sangat-sangat diperlukan kerana kos pengoperasian kapal korek yang mahal.

Senarai kapal korek terakhir dibina di Malaysia (1966 - 1985)

Reka bentuk dan pembinaan kapal korek timah di Malaysia memuncak pada tahap paling maju diantara tahun 1966 hingga 1985.

Dalam tempoh ini F W Payne & Son dan lain-lain firma seperti IHC Holland (kini Royal IHC) mendapat kontrak merekabentuk sehingga 14 buah kapal korek baru.

Berikut adalah 14 senarai kapal korek terakhir yang dibina di Malaysia yang juga merupakan kapal korek termoden dalam sejarah kegemilangan perlombongan bijih timah negara.
 1. 1985 Kuala Langat Dredge No 1
 2. 1982 Petaling Dredge No 9
 3. 1980 Timah Dermawan (Sri Dermawan Dredge)
 4. 1979 Perangsang Rio Tinto Dredge No 2#
 5. 1979 Sri Mambang (MDA Dredge)
 6. 1979 Berjuntai Dredge No 9
 7. 1977 Sri Dengkil Dredge
 8. 1976 Berjuntai Dredge No 8
 9. 1974 Sri Banting Dredge
 10. 1973 Selangor Dredge No 2
 11. 1972 Perangsang Rio Tinto Dredge No 1#
 12. 1970 Sri Timah Dredge
 13. 1970 Petaling Dredge No 7
 14. 1966 Selangor Dredge No 1

Senarai kapal korek diatas dipetik dari buku Tin Mining in Malaysia 1800-2000: The Osborne & Chappel Story.

Bagaimanapun data-data rasmi dari kapal-kapal korek milik Perangsang Rio Tinto (M) Sdn Bhd masih belum diperolehi selain terdapatnya beberapa isu percanggahan dari sumber-sumber yang pernah berkerja dengan Kumpulan Perangsang Selangor (KPS).

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon