Saturday, November 18, 2017

Apa itu Cacar Ular, Gejala, Punca Dan Rawatannya


Cacar ular adalah penyakit cacar yang disebabkan oleh virus varicella zoster dan disebut Shingles dalam istilah perubatan dikenali sebagai herpes zoster.

Apa itu Cacar Ular

Cacar ular (Herpes zoster) adalah ruam yang ditemui di kawasan terbatas kulit. Selepas menjangkiti kanak-kanak dengan virus varicella zoster, virus kemudiannya bersembunyi dan pergerakan virus ini akan aktif semula selepas beberapa tahun setelah jangkitan awal menyebabkan terjadinya cacar ular (herpes zoster).

Dalam kebanyakan kes, cacar ular akan hilang dengan sendiri, biasanya setelah 2-3 minggu. Cacar ular lebih kerap menyerang pada kelompok usia yang lebih tua, dipercayai kerana penurunan sistem kekebalan tubuh.

Dijangkakan 1 juta orang menderita penyakit cacar ular di Amerika Syarikat setiap tahun, namun cacar ular boleh disembuhkan meskipun jarang berlaku dan biasanya hanya terjadi sekali sahaja seumur hidup.

Penyebab Cacar Ular

Punca cacar ular adalah jangkitan virus varicella zoster yang berulang. Cacar ular hanya akan muncul pada pesakit yang telah dijangkiti virus ini pada masa lalu.

Virus varicella zoster adalah virus yang menyebabkan cacar ular pada kanak-kanak. Cacar ular akan sembuh apabila tubuh pesakit sudah mampu melawan jangkitan virus dari tubuh.

Namun, virus tidak dapat dihilangkan sepenuhnya dan akan menjadi aktif di bahagian tertentu dalam tubuh, iaitu di bahagian sumsum tulang belakang.

Ketika virus menjadi aktif, cacar ular muncul semula. Virus akan bergerak ke bahagian kulit, menyebabkan radang dan ruam khusus. Virus ini juga mempengaruhi saraf, mengakibatkan rasa ngilu.

Pada kebanyakan orang, sistem kekebalan tubuh dapat melawan virus varicella zoster. Manakala pesakit yang mengalami gangguan sistem kekebalan tubuh akan berrisiko mendapat jangkitan herpes zoster.

Kelompok-kelompok berisiko ini termasuklah orang tua, pesakit kanser, penerima organ, selalu stres, dan mereka yang kekebalan tubuhnya terganggu (immunocompromised).

Gejala utama

Cacar ular muncul dengan gejala umum seperti demam dan sakit kepala. Kemudian diikuti dengan rasa sakit atau rasa sensitif berlebihan.

Rasa sakit cacar ular dijelaskan dalam pelbagai cara, seperti terbakar, kesemutan, menyengat, menusuk dan gatal-gatal.

Pada beberapa pesakit, rasa tersebut dapat digambarkan sebagai paresthesia atau mati rasa dengan hentakan yang menjalar.

Beberapa hari setelah rasa sakit terjadi, ruam mula berkembang namun terbatas pada bentuk tertentu, atau kawasan yang memiliki saraf sensitif pada tubuh.

Ruam tampak seperti melingkar yang terletak hanya pada satu sisi tubuh dan biasanya muncul di badan, tetapi juga terjadi pada wajah dan kawasan lain ditubuh.

Setelah beberapa hari, ruam berkembang menjadi lepuh berisi cairan. Luka berair tersebut akhirnya terkupas dan jatuh sendiri setelah seminggu atau lebih, sebelum sembuh sepenuhnya.

Jika tompokan cacar yang terlibat melibatkan saraf trigeminal cabang oftalmik, mata mungkin terpengaruh.

Pesakit boleh mengalami radang selaput mata (konjungtivitis), radang lapisan pembuluh darah pada bola mata atau uvea (uveitis), malah boleh kehilangan penglihatan.

Keadaan ini dikenali sebagai cacar ular mata atau herpes zoster oftalmikus dan terjadi kepada 25 peratus pesakit.

Sementara itu, jika tompokan cacar terkena telinga, pesakit akan merasa pening dan kehilangan pendengaran. Keadaan ini dikenali sebagai cacar ular telinga (herpes zoster oticus).

Rawatan Cacar Ular

Diagnosis cacar ular adalah melalui pemantauan dan rawatan namun, dalam keadaan tertentu, doktor mungkin meminta sampel kulit untuk diagnosa cacar ular.

Jika anda mengalami rasa sakit atau melihat ruam di kawasan kulit penuh saraf sensor dengan penyebaran melingkar, anda perlu segera mendapatkan rawatan kerana ubat antivirus hanya berkesan jika diberikan pada peringkat awal.

Jika tidak diubati, gejala cacar ular umumnya akan sembuh antara dua sehingga empat minggu. Rawatan adalah untuk meredakan rasa sakit dan mencegah kemungkinan komplikasi.

Analgesik (ubat tahan sakit) adalah rawatan utama yang digunakan dalam merawat cacar ular. Untuk pesakit yang parah, blok saraf atau opioid boleh dicuba.

Sementara itu, krim yang mengandungi calamine atau jeli minyak (petroleum jelly) dapat membantu meredakan rasa sakit.

Penggunaan antihistamin juga dapat membantu meringankan rasa gatal yang dialami. Steroid yang disapukan juga boleh digunakan untuk mengurangkan radang.

Ubat antivirus, seperti acyclovir dan famciclovir, juga boleh diberikan untuk menurunkan keparahan herpes zoster. Durasi rasa sakit dan ruam dapat dikurangi.

Pada pesakit dengan fungsi kekebalan tubuh yang lemah, antivirus mungkin diberikan melalui pembuluh darah. Ubat-ubatan antivirus hanya bermanfaat jika diberikan dalam tempoh 72 jam dari waktu terjadinya ruam.

Meskipun penyakit cacar ular dapat hilang dengan sendiri, dalam keadaan tertentu, cacar ular boleh menyebabkan komplikasi serius, termasuklah kelumpuhan wajah sementara, kerosakan mata dan telinga.

Jadi, dalam keadaan tertentu dimana ruam atau sakit berkembang di wajah pesakit, terutamanya jika ia menyebar ke kawasan mata, sebaik-baiknya adalah berjumpa secepat mungkin dengan doktor

Cacar ular perlu dirawat jika ruam mula berjangkit, yang hadir dengan pembengkakan, kulit berwarna kemerahan (eritema) dan nanah. Dalam keadaan ini, antibiotik boleh digunakan untuk merawat dan mencegah penyebaran bakteria.

Sekitar 15-20 peratus pesakit cacar ular, keadaan yang dikenali sebagai postherpetic neuralgia (PHN) terjadi. Pesakit dengan PHN akan terus mengalami rasa ngilu malah ketika ruam tidak lagi ada.

Beberapa ubat boleh digunakan untuk menangani keadaan ini, termasuk blok saraf (opioid) seperti morfin atau oxycodone, amitriptyline dan gabapentin. Jika rasa ngilu semakin parah, anda mungkin perlu mengunjungi doktor pakar untuk menangani penyakit cacar ular ini.

Vaksin mencegah cacar ular

Vaksin Zostavax telah terbukti mampu mengurangkan risiko cacar ular hingga 50 peratus. Kajian juga menunjukkan bahawa vaksin Zostavax dapat menurunkan postherpetic neuralgia sekitar 66 peratus pada pesakit yang mengalami cacar ular.

Namun, ada sedikit kesan sampingan yang sebahagian besar terjadi di tempat suntikan. Vaksin ini dianjurkan untuk orang dewasa berusia 60 tahun ke atas sebagai bentuk pencegahan.

Pesakit yang dijangkiti cacar ular juga boleh menjadi pembawa selama masa penyakit.

Pada ketika ini, penting untuk menghindari sentuhan dengan orang tua, yang kekebalan tubuhnya terganggu (immunocompromised) dan mereka yang belum pernah dijangkiti cacar.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Kenapa Cacar Air Di Namakan 'Chicken Pox'?

sumber: docdoc

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon