Sunday, August 06, 2017

Sambutan Hari Persahabatan, Friendship Day


Sambutan Hari Persahabatan, Friendship Day, disambut pada hari Ahad pertama bulan Ogos setiap tahun diseluruh dunia.

Friendship Day

Walau bagaimanapun, Hari Persahabatan diraikan pada tarikh yang berlainan di kebanyakan negara dan tarikh pertama dicadangkan untuk keseragaman adalah pada 30 Julai pada tahun 1958, oleh pertubuhan Kempen Persahabatan Sedunia.

Pada 27 April 2011, Perhimpunan Am United Nations mengisytiharkan 30 Julai sebagai tarikh rasmi Hari Persahabatan Antarabangsa.

Bagaimanapun, sesetengah negara termasuk India, meraikan Hari Persahabatan pada Ahad pertama bulan Ogos. Di Berlin, Ohio, Hari Persahabatan diraikan pada 8 April setiap tahun.

Ianya menjadi salah satu acara yang popular di seluruh dunia terutamanya dikalangan belia yang ingin mendedikasikan satu hari yang khas untuk sahabat istimewa mereka dengan berkongsi madah persahabatan dan bermain permainan seperti Invisible friend (variasi Secret Santa).

Hari Persahabatan Antarabangsa merupakan hari untuk meraikan persahabatan. Hari ini telah lama disambut di beberapa negara Amerika Selatan terutama di Paraguay, di mana Hari Persahabatan Sedunia telah dicadangkan pada tahun 1958.

Mula diperkenalkan oleh industri kad ucapan, bukti daripada media sosial menunjukkan minat untuk sambutan ini telah meningkat dengan tersebar melalui internet.

Alat komunikasi digital seperti internet dan telefon bimbit sedikit sebanyak membantu mempopularkan lagi sambutan ini, dengan semakin mudahnya memberi ucapan untuk sahabat.

Mereka yang meraikan Hari persahabatan di Asia Selatan menjadikan tradisi ini untuk menjadikan satu hari sebagai dedikasi buat sahabat.

Sempena hari ini, bertukar hadiah seperti bunga, kad dan rantai tangan menjadi tradisi popular.

Selamat menyambut Hari Persahabatan.

BACA INI JUGA:

sumber: redakamerah

1 comment

  1. Selalu nampak kat FB.. macam tiap2 bulan sambutan hari persahabatan ni ada >.<

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon