Sunday, July 16, 2017

Apa Itu Sianida, Bahaya Dan Sejarahnya


Apa itu sianida? Sianida merupakan racun yang memiliki toksik yang sangat tinggi dan hanya dengan sedikit kandungan sianida, seseorang akan mengalami keracunan bahkan kematian.

Apa Itu Sianida

Sianida adalah pembunuh semulajadi. Sianida mula digunakan ketika perang dunia pertama sebagai senjata kimia yang sangat menakutkan.

Ia juga merupakan bahan yang pernah digunakan Tentera Parti Nazi semasa perang dunia kedua untuk membunuh jutaan dalam peristiwa holocaust di German. Bahan itu juga digunakan dalam pelaksanaan hukuman mati di beberapa negeri di Amerika Syarikat.

Walaupun begitu harus diketahui bahawa sianida pada mulanya sudah terdapat di alam semulajadi, dan bukan hanya buatan manusia.

Sianida terdapat pada biji epal, biji peach, kacang almond dan turut dihasilkan oleh beberapa bakteria dan alga.

Sejarah Penggunaan Sianida

Tidak kurang dari itu, sianida juga terkenal sebagai bahan yang digunakan untuk membunuh diri. Ia juga popular digunakan untuk kegiatan terorisme dan pembunuhan. Fungsi bahan berbahaya turut digunakan juga sebagai bahan pemudahcara perlombongan emas di beberapa kawasan perlombongan emas seluruh dunia.

Sianida digunakan sebagai pelerai logam emas dengan menggunakan teknik amalgamasi dengan sianida, kadar emas yang boleh diperolehi mampu mencapai 89-95% jauh lebih baik dari kaedah lain yang hanya mencapai 40-50%.

Penggunaan lain sianida adalah bagi membunuh tikus untuk menjaga tanaman.

Kenapa Sianida Berbahaya?

Secara kimia, formula sianida adalah CN-, merupakan gabungan antara atom Karbon dan Nitrogen yang berikatan secara kovalen.

Anion sianida ini memiliki sifat yang sangat reaktif pada logam-logam bermuatan positif, kation.

Dalam sistem pernafasan kita, darah merupakan alat pengangkutan yang akan membawa oksigen ke seluruh sel tubuh untuk menghasilkan tenaga. Dalam darah, sel aktif yang berperanan mengikat oksigen adalah hemoglobin.

Ketika seseorang terkena racun sianida, maka ion CN- akan berikatan dengan ion logam Fe2+.

Ketika Fe2+ dalam hemoglobin telah bergabung dengan CN- maka oksigen tidak lagi mampu bergabung dengan Fe2+, akibatnya darah tidak lagi mampu mengangkut oksigen, lalu seluruh sel dalam tubuh tidak mampu menghasilkan tenaga.

Ciri-ciri Tubuh Terkena Sianida

Beberapa simptom dibawah ini merupakan ciri-ciri ketika tubuh terdedah kepada racun sianida secara berlebihan:
  • Tubuh lemas
  • Sakit kepala dan pening
  • Mual dan sakit perut
  • Kejang
  • Sesak nafas, sukar bernafas

Itulah yang menyebabkan racun sianida begitu berbahaya bagi tubuh.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: 1 Gram Bisa Katak Neraka Brazil Mampu Membunuh 80 Orang!

sumber: mystupidtheory

1 comment

  1. Semoga musibah seperti ini terhindar lagi sih karena ga lucu aja kalo sidang terlalu kelamaan karena kasus pembunuhan satu orang disebabkan sianida

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon