Sunday, May 07, 2017

Kisah Pegawai Bank Malaysia Yang Mencuri 1 Sen Sehingga Jadi Jutawan!


Pada tahun 1990 dulu, ada seorang pegawai bank di Malaysia yang mencuri 1 sen duit pelanggan sehinggalah dia menjadi seorang jutawan!

Mencuri 1 sen

Pada yang tak pernah dengar, hari ini kami nak ceritakan kisah pegawai bank ini yang berjaya memiliki pelbagai kereta mewah dengan hanya mencuri 1 sen dari bank. Apa dia buat? Macam mana 1 sen boleh menjadikan dia jutawan?

Bank Negara Malaysia pun kena tipu

Semuanya bermula apabila Aman Shah Ahmad yang berusia 24 tahun pada ketika itu diambil bekerja di Hock Hua Bank Jalan Raja Laut, KL, sebagai seorang esekutif muda dengan pendapatan kira-kira RM1,800 sebulan.

Bekas pelajar jurusan perakaunan dari Institut Teknologi Mara ini merupakan seorang pekerja bank yang agak cekap sebenarnya sehinggakan dia diberi kepercayaan menguruskan akaun-akaun pelangan.

Pada mulanya memang tak ada apa yang berlaku, tetapi semuanya berubah apabila dia dihantar oleh pihak bank mengikuti kursus komputer.

Dari sinilah dia mula belajar tentang selok belok computer banking dan tanpa orang lain sedari dia telah membuat satu perancangan yang sangat licik sehinggakan Bank Negara Malaysia pun kena tipu.

Dengan jawatan barunya sebagai sebagai Ketua Jabatan pemprosesan Sistem Pemindahan Elektronik Untuk Dana dan Sekuriti (SPEED) di Hock Hua Bank, dia telah mengemukakan arahan palsu melalui sistem tersebut dengan memperdaya pengurusan Bank Negara sendiri.

Melalui arahan ini, dia secara senyap-senyap mengambil duit pelanggan dan memindahkannya ke akaun Bank Bumiputra miliknya sendiri tanpa ada pihak yang sedar.

Aman Shah juga telah mencipta satu program, di mana sistem ini akan mengambil 1 sen dari setiap akaun pelanggan di Hock Hua Bank.

Satu sen atau 5 sen sekalipun kalau hilang dalam bank mana korang perasankan, tapi kalau dah banyak sangat klien yang kena macam itu memang boleh kayalah dia.

Bayangkanlah, dalam masa beberapa tahun bekerja dengan bank dah boleh songlap duit sampai RM4.01 juta! Beli 6 bijik kereta mewah dan selamba pergi pamerkan di Plaza Bukit Bintang!

Korang tahu tak apa yang dia buat dengan duit-duit tu? Dengan duit yang banyak tadi Aman Shah telah berhenti daripada Hock Hua Bank dan membuka syarikatnya sendiri, Agensi Pengiklanan Bistro dekat Kuala Lumpur.

Bukan setakat itu saja, dia juga telah membeli enam buah kereta mewah, Lamborghini Countach bernilai RM1.3 juta, Mercedes Benz 300SL (RM502,000), Mercedes Benz 300E (RM192,000), Porsche 928 S4 (RM638,000), Porsche Carrera (RM350,000) dan BMW 329i (RM68,000).

Yang lebih memeranjatkan, dua keretanya iaitu Lamborghini Countach dan Porsche Carrera tiba di Malaysia melalui penghantaran khas menggunakan kapal terbang dari London, manakala BMW329i adalah kereta terpakai.

Bagi melindungi harta beliau yang luar biasa, Aman Shah sengaja meletakkan kereta-kerata mewah yang dimiliki di pusat pameran dekat Plaza Bukit Bintang dan akan mengambilnya bila dia rasa nak pakai.

Semua kereta mewah ini pula dibeli secara tunai dengan tiga daripadanya tidak didaftarkan dan tidak dibayar cukai import, manakala dua lagi didaftarkan atas namanya sendiri manakala sebuah lagi atas nama teman wanitanya.

Muncul di TV3

Kelemahan Aman Shah ialah dia lupa diri, dengan beraninya dia telah menghadiri satu program bual bicara Sekapur Sirih pada 3 Jun 1990 di TV3.

Kali ini nasib tidak menyebelahinya apabila bekas pengurusnya di Hock Hua Bank kebetulan sedang menonton rancangan itu.

Memang terperanjatlah ketuanya bila dia mendapat tahu yang Aman Shah sekarang sudah kaya raya dan memiliki banyak kereta mewah.

Dia sangat hairan bagaimana bekas pekerjanya dengan gaji RM1,800 mampu memiiki pelbagai jenis supercar walaupun tak sampai setahun dia meninggalkan bank tersebut.

Dengan syak wasangka yang tinggi, pengurus itu tadi telah melakuan satu audit dalaman dan mendapati kira-kira RM4.01 juta telah lesap daripada pengetahuan bank.

Bila pihak bank mendapat tahu tentang kecurian, laporan polis telah dilakukan di Balai Polis Campbell pada 8 Jun 1990.

Tak lama selepas itu, pihak polis berjaya mengesan Aman Shah dan tangkapat telah dilakukan di sebuah Kondominium yang terletak di Bangsar. Ibarat pelanduk yang lupakan jerat, akhirnya Aman Shah ditangkap dan didakwa di mahkamah.

Tak mampu bayar ikat jamin

Kereta mewah Aman Shah

Melalui kenyataan pengarah siasatan jenayah Bukit Aman ketika itu, Datuk Shamsuri Arshad berkata bahawa penipuan ini telah dilakukan dengan sangat teliti apabila dia berjaya memindahkan wang pelanggan bank ke dalam akaunnya selepas berjaya memecahkan kod keselamatan yang direka khas untuk sistem perbankan di Malaysia.

Akhirnya Aman Shah telah dibawa ke mahkamah dan didakwa mengikut Sekyen 420 Kanun Keseksayan yang membawa kepada 10 tahun penjara dan denda. Dia juga menghadapi empat pertuduhan menipu dengan jumlah keseluruhan mencecah RM4.01 juta.

Yang peliknya, ketika perbicaraan berlangsung, hakim telah menetapkan ikat jamin sebanyak RM200,000 dengan dua orang penjamin tetapi dia mengakui tidak mampu untuk membayar wang jaminan tersebut.

Mungkin kerana dirinya yang tidak beringat dan suka berbelanja mewah, akhirnya dia gagal diikat jamin dan dihantar ke Penjara Pudu sehingga perbicaraan selesai. Aman Shah akhirnya didapati bersalah dan dihukum penjara 5 tahun di atas kesalahan pecah amanah.

***

Sebenarnya kisah ini agak popular sekitar tahun 1990 dahulu tetapi kami tidak tahu pula apa yang terjadi terhadap Aman Shah pada hari ini.

Untuk pengetahuan, Bank Hock Hua ini pun dah tak ada lagi sekarang apabila ianya telah digabungkan dengan Public Bank pada tahun 2000.

Kesimpulanya, janganlah jadikan pencuri sebagai kerjaya kerana walaupun 1 sen yang diambil, ianya tidak berkat sebab duit itu hak orang lain.

Mungkin penjenayah boleh terlepas dengan hukuman dunia, tetapi di akhirat nanti semuanya akan di hisab.

BACA INI JUGA: Perompak Cantik Tapi Teramatlah Bodoh!

sumber: soscili

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon