Friday, January 13, 2017

Resveratrol - Sistem Pertahanan Semulajadi Tumbuhan Melawan Penyakit


Tahukah anda resveratrol adalah sejenis polyphenol yang dikenali sebagai phytoalexin iaitu sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan terhadap penyakit.

Resveratrol

Resveratrol terhasil daripada tindak balas tumbuhan terhadap jangkitan kulat, tekanan, kecederaan dirosakkan oleh haiwan, sinar uv, cuaca ekstrem dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, tumbuhan tidak dapat menghasilkan atau kurang menghasilkan bahan pertahanan ini terutamanya tumbuhan yang menggunakan petisid dan hebisid kerana mereka dilindungi oleh racun perosak tersebut.

Antara tumbuhan yang paling banyak menghasilkan resveratrol adalah anggur, malberi, rasberi dan kacang.

Anggur muscadine merupakan anggur yang mengandungi paling tinggi resveratrol.

Selain itu, resveratrol juga terkenal dengan sifat anti penuaan.

Resveratrol juga memainkan peranan penting dalam mengawal tahap kolesterol serta melindungi dari kerosakkan arteri dan menjaga kesihatan jantung.

Masyarakat di Barat mengambil wain merah bagi mendapatkan sumber resveratrol, namun begitu, kajian menunjukkan kandungan alkohol dalam wain mampu memberi kesan buruk kepada golongan tertentu.

Kajian Tentang Khasiat Resveratrol

Resveratrol

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Douglas Mental Health University Institute, McGill University, Resveratrol mampu melindungi kulit dan melambatkan kesan penuaan kulit serta kesan penuaan lain pada kulit.

Menurut American Cancer Institute, Resveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa yang mengurangkan pengaktifan NF kappa B, sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.

Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistry and Molecular Biology, New York Medical College, Resveratrol menjadikan proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif.

Menurut American Cancer Institute, meminum sumber resveratrol setiap hari mampu menurunkan risiko kanser prostat, malah meminumnuya sekali seminggu boleh menurunkan risiko kanser prostat sebanyak 60%.

Menurut Department of Patholody, Northwestern University Feinberg School of Medicine, resveratrol membantutkan perkembangan CCR6-mediated migration pada sel yang rosak dalam kes diabetes.

Kesimpulannya, kita semua memerlukan produk atau makanan yang kaya dengan Resveratrol memandangkan kita semua terdedah kepada pencemaran dan gaya pemakanan yang tidak sihat yang merupakan antara punca kita mendapat penyakit.

Cegah sekarang untuk masa depan yang lebih sihat.

BACA INI JUGA: Vitamin B17 Biji Aprikot Berkesan Mencegah Dan Membunuh Sel Kanser

Sumber: kakipelangi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon