Saturday, October 15, 2016

Apa Itu Sambutan No Bra Day?


Wanita di seluruh dunia pada 13 Oktober setiap tahun akan meraikan Hari Tanpa Bra atau #NoBraDay bagi memberikan peringatan kepada semua wanita diseluruh dunia untuk menjalani pemeriksaan mammogram yang diperkenalkan pada tahun 2011.

#NoBraDay

Namun, di Amerika Syarikat pula No Bra Day disambut pada setiap 9 Julai sempena Breast Cancer Awareness Month manakala No Bra Day "diraikan" di seluruh dunia pada setiap 13 Oktober untuk meningkatkan kesedaran awam terutamanya wanita tentang kanser payudara.

Pada tanggal itu, hashtag #NoBraDay biasanya akan trending di laman-laman sosial untuk mengajak wanita bagi menyokong ‘gerakan mini’ yang memperjuangkan nasib penghidap barah nombor satu yang menyerang wanita di seluruh dunia.

Bagaimanapun, No Bra Day ini tidak mendapat sambutan secara meluas kerana tanggapan orang ramai terhadap payudara yang secara amnya selalu dipandang sebagai objek seksual semata-mata.

Namun, penyokong No Bra Day menekankan bahawa sambutan ini diadakan bertujuan untuk memberi kesedaran bahawa pemakaian coli sebenarnya dianggap sebagai satu ‘beban’ yang menyekat kebebasan dan keselesaan.

Suka ataupun tidak, No Bra Day sudah tentu akan tetap menjadi kontroversi terutamanya di kalangan masyarakat sejagat hatta di Barat sekalipun.

Di bawah ini adalah lima fakta tentang mengapa amalan tidak memakai coli mungkin logik untuk dipraktikkan:

1. Bra Tidak Lakukan Apa-Apa Untuk Payu Dara

Satu kajian daripada Universiti Franche-Comte di Perancis oleh Prof. Jean-Dennis Rouillon mendapati otot payu dara wanita yang todak memakai coli lebih kuat berbanding wanita yang memakainya.

Kajian yang sama, mendalami responden wanita selama 15 tahun, mendapati bahawa bra tidak membantu untuk meningkatkan kesihatan atau rupa bentuk payu dara wanita.

2. Tidak Memakai Bra Melancarkan Edaran Darah

Bra yang ketat menyukarkan pergerakan darah sekaligus mengakibatkan ketidakselesaan namun, buah dada yang tidak disokong oleh bra akan lebih tegang dan sihat kerana peredaran darah yang baik.

3. Payu Dara Lebih Tegang

Kajian Rouillon mendapati bahawa puting wanita yang tidak memakai bra akan timbul 7 milimeter lebih daripada wanita yang memakai bra.

4. Lebih Selesa

Wanita berasa lega dan selesa setiap kali menanggalkan bra mereka.

5. Tidak Memakai Bra Menjadikan Anda Lebih ‘Dekat’ Dengan Payudara Anda

Ya, ‘hubungan’ anda dengan payu dara akan lebih rapat kerana anda berpeluang untuk menyentuh bahagian itu tanpa halangan bra yang ketat.

Malah, anda juga secara tidak langsung mampu melakukan pemeriksaan payudara sendiri di rumah di samping mammogram oleh pakar. -Mynewshub

Ye ke?

Sejarah No Bra Day

Kanser Payudara

Menurut FoxNews, "sambutan tahunan" sejak 2011 No Bra Day diasaskan oleh breast cancer survivors and supporters.

Tujuan asal ialah untuk menggalakkan wanita untuk tidak mengenakan bra selama sehari bagi meningkatkan kesedaran awam terhadap kanser payudara dan sebagai sokongan kepada bekas pesakit kanser payudara.

Menurut The Huffington Post pula, gerakan No Bra Day ini dimulakan oleh seorang 'anon' dengan gelaran Anasthasia Doughnuts dengan tujuan asal untuk meningkatkan kesedaran awam berkenaan kanser payudara.

Ada yang menganggap permulaan gerakan No Bra Day ini berasal daripada gerakan membakar bra pada sekitar tahun 1960-an, suatu gerakan rintis kepada kempen kesedaran kanser payudara kini.

Namun, seperti kebanyakan sambutan lain, pengkomersilan telah menghasilkan sambutan No Bra Day tanpa dikaitkan dengan tujuan asal yang sebenar iaitu kesedaran kanser payudara. -Leekamalia

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon