Thursday, September 08, 2016

Apa Itu Kanser Payudara, Sejarah, Faktor, Tanda-tanda Dan Rawatannya


Kanser payudara merupakan antara salah satu penyakit pembunuh wanita tertinggi di dunia dan pembunuh nombor 1 wanita di Malaysia.

Kanser Payudara

Namun, walaupun ia menjadi pembunuh wanita tertinggi, hakikatnya masih ramai lagi di kalangan wanita tidak mengambil berat dan memandang remeh mengenai kanser payudara ini walaupun hakikatnya ia boleh dirawat bermula peringkat awal lagi.

Lebih menakutkan, seorang daripada 19 wanita di Malaysia mempunyai risiko terdedah kepada kanser payudara sepanjang hayat mereka.

Dan walaupun ia menjadi pembunuh wanita tertinggi, hakikatnya masih ramai lagi di kalangan wanita tidak mengambil berat dan memandang remeh mengenai kanser payudara.

Apa Itu Kanser Payudara

Barah payudara adalah merupakan ketumbuhan malignan yang terjadi daripada tindakan sel yang bermula dari bahagian payudara.

Ianya berkembang melalui proses pembahagian yang melebihi kadar keperluan organ serta seterusnya menyerang organ serta tisu-tisu yang berhampiran.

Sel-sel barah ini juga mampu untuk membebaskan dirinya daripada ketumbuhan asal sekaligus memasuki saluran darah serta sistem perlimpahan (Lymphatic system).

Inilah juga cara serta kaedah penyakit barah payudara menyerang bahagian-bahagian organ lain para penghidapnya. Proses penjangkitan ini juga dikenali sebagai metastasis. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

SEJARAH KANSER PAYUDARA

Tahukah anda, kanser payudara merupakan sejenis ketumbuhan dalam tubuh manusia yang paling awal diketahui.

Penghuraian tentang kanser payudara ini telah pun diketahui oleh masyarakat purba Mesir zaman dahulu lebih kurang 1600 BC yang lalu, namun mereka tidak menyebut ianya sebagai istilah kanser/barah.

Seorang individu yang dikenali sebagai Papyrus Edwin Smith telah menghuraikan beberapa jenis ketumbuhan dan ulser pada payudara yang dirawat menggunakan kaedah pengkauteran dengan menggunakan "fire drill" (gerudi dan bakar tisu kanser). Kaedah ini masih digunakan sehingga kini namun tanpa melalui proses pembakaran.

Pada kurun ke-17, seorang doktor telah menemui kaitan antara kanser payudara dengan nodus limfa di ketiak.

Pakar bedah berbangsa Perancis Jean Louis Petit (1674-1750) dan kemudian pakar bedah berbangsa Scottish Benjamin Bell (1749-1806) merupakan pakar bedah yang terawal yang berjaya membuang nodus limfa, (kanser) tisu payudara, dan otot dasar dada.

Kejayaan mereka telah diteruskan oleh William Stewart Halsted yang memulakan mastektomi (merupakan prosedur pembedahan) di 1882.

Beliau dikenali kerana Halsted mastektomi yang radikal, satu prosedur pembedahan yang kekal popular sehingga 1970an.

BEBERAPA FAKTOR RISIKO PENGHIDAP KANSER PAYUDARA

1. Faktor Keturunan

Kebanyakan kanser yang berlaku di kalangan sesetengah individu mempunyai kaitan dengan genetik keturunan masing-masing.

Kajian membuktikan 5-10% kes kanser payudara adalah bertitik tolak daripada faktor genetik kerana tubuh manusia ini terdiri daripada pasangan kromosom yang diwarisi daripada ibubapa.

2. Seiring dengan faktor usia

Semakin berusia, semakin tinggi peratus risiko menghodap kanser payudara.

Tidak mempunyai anak, anak pertama lambat, tidak menyusukan anak, haid pertama awal, menopause lewat dan pengambilan rawatan penggantian hormon (hormone replacement therapy).

3. Faktor alam sekitar

Faktor alam sekitar juga memainkan peranan kepada terjadinya sesuatu kanser dalam tubuh seseorang. Kesan radikal bebas juga menjadi salah satu punca kepada pelbagai jenis penyakit kanser.

Tanda-tanda Awal Kanser Payudara

Wanita harus peka kepada perubahan yang berlaku pada payudara dan puting masing-masing, antaranya seperti berikut:
  • Perubahan rasa di payudara atau puting
  • Ketulan atau perubahan ketebalan di payudara atau bawah ketiak
  • Puting payudara yang terasa tegang dan sakit
  • Perubahan dilihat pada payudara atau puting
  • Perubahan saiz dan bentuk payudara
  • Puting payudara terperosok ke dalam
  • Permukaan kulit payudara, sekeliling puting, atau puting bersisik, merah atau bengkak. Permukaan kulit boleh kasar atau berliang seolah-olah seperti permukaan oren.

Oleh yang demikian, anda jangan mengabaikan tentang tanda-tanda awal kanser payudara ini kerana rawatan awal mampu menyelamatkan nyawa anda dari serangan kanser payudara yang boleh membawa maut!

Sayangi diri anda, sayangi keluarga!

BACA INI JUGA:

Sumber: Nurkids2u | Sentiasapanas

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon