Thursday, May 19, 2016

Huruf Awalan Baharu Untuk Plat Kuala Lumpur Dan Putrajaya

Loading...

Menurut laporan The Sun, Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Aziz Kaprawi berkata, huruf F akan diletakkan untuk Putrajaya setelah menerima permintaan dari Perbadanan Putrajaya baru-baru ini.

F DAN V

"F" bermaksud persekutuan dan mulai 1 Jun, F akan menjadi huruf baru bagi Putrajaya", kata beliau, sambil menambah bahawa suatu notis bidaan tender bagi nombor keemasan (satu digit) akan dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akhir bulan ini.

"Bagi Kuala Lumpur, JPJ akan memperkenalkan huruf V selepas Hari Raya, bagi menyenangkan orang ramai dan menggalakkan pemilik kereta membida nombor keemasan, nombor cantik (dua digit) dan nombor popular (empat digit), ” tambah Aziz.

Huruf depan baru bagi nombor plate untuk Kuala Lumpur dan Putrajaya akan diperkenalkan mulai Jun dan Julai ini.

Aziz berkata, orang ramai lebih selesa dengan turutan awalan mudah dan nombor dari 1 ke 9999, tidak seperti urutan sekarang.

F DAN V [2]

“Ini berdasarkan kepada penurunan dalam bidaan bagi urutan nombor plat semasa KL. Jadi saya berharap dengan awalan ‘V’, ia akan mengujakan orang ramai” katanya.

Dengan awalan baru Putrajaya itu, Aziz menjangkakan 'kemeriahan' dalam membida 'F 1'.

Timbalan Menteri itu berkata: "Di UK, seorang ahli perniagaan Yorkshire menolak tawaran sebanyak 6 juta pound sterling (RM34.7 juta) dua tahun lalu untuk membeli plat pendaftaran 'F 1' yang dibeli pada harga 440,000 pound sterling (RM2.5 juta) untuk Bugatti Veyronnya pada tahun 2008. "

Sementara itu, JPJ akan mengumumkan tarikh pembukaan tender nombor pendaftaran “F 1” minggu depan.

BACA INI JUGA: 10 Tips Mudah Jimatkan Minyak Kenderaan Yang Ramai Tak Tahu!

Sumber: Siakapkeli.my

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

aku rasa aku macam tahu sape yang akan bid untuk no F1 tu...hahaha

Regards,
-Strider-

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon