Sunday, March 27, 2016

14 Petua Merawat Senggugut

Ramai di kalangan para wanita yang pernah mengalami senggugut. Ada yang mengalami senggugut tahap kronik sehingga tidak boleh bangun. Ini tentunya sangat menyusahkan.

SENGGUGUT

Walaupun terdapat ubat untuk menghilangkan sakit ketika haid ini, tetapi ia hanya berkesan setiap kali kita menelan ubat sahaja.

Bukankah lebih elok jika kita dapat menghilangkan senggugut itu tanpa perlu bergantung kepada ubat?

Berikut adalah petua bagaimana menghilangkan senggugut yang dapat saya kongsikan buat tatapan anda semua.

1. Ambil sembilan biji pinang tua, dibakar hingga menjadi arang lalu ditumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

2. Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi didahulukan dengan selawat.

3. Ubati senggugut dengan minuman air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

4. Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air teh pahit tanpa gula. Jangan tambah gula kerana ini akan mengurangkan keberkesanannya.

5. Berlari atau berjalan dengan laju juga dipercayai boleh mengurangkan kesakitan sakit sengugut. Kebanyakan kesakitan sengugut adalah bermula dengan kurangnya bersenam. Berjalan laju atau beriadah dapat membebaskan hormon endorfin yang membantu mengurangkan kesakitan.

6. Bantal panas atau "heat pad" boleh membantu dengan peradangan dan mengurangkan penumpukan cairan di dalam rangkaian. Ia juga memudahkan kejang otot. Para pakar mendorong wanita untuk berbaring pada perut sambil menekap "heat pad" atau di kedudukan yang paling selesa.

7. Tidur. Perlu alasan untuk tidur? Tidak ada waktu seperti sekarang yang menyakitkan. Ini akan membawa fikiran anda dari rasa sakit dan biarkan anda mendapat rehat yang diperlukan.

8. Mandi air panas. Ini akan membantu anda merehatkan otot-otot perut anda dan yang lebih penting, menenangkan fikiran. Sebagai usaha tambahan, membawa lilin aromaterapi dan minyak wangi mandi sebagai penyegar udara.

9. Pertimbangkan vitamin dan suplemen. Pertimbangkan untuk mengambil Evening Primrose Oil dalam dos 500-1000mg sekali sehari dalam bentuk kapsul (terdapat di kedai-kedai vitamin dan kedai makanan kesihatan) bersama-sama dengan 200-400mg 100-200mg magnesium dan vitamin B6 untuk empat sehingga tujuh hari sebelum bermulanya tempoh haid anda.

10. Minum secawan teh. Pertimbangkan secawan TEH HIJAU. Menurut pakar kesihatan, teh hijau tinggi kandungan fenolat, yang boleh menghalang senggugut. Tidak mahu kafein? Fikirkan tentang secawan teh chamomile. Lebih baik lagi, meminumnya apabila anda sedang di tab mandi.

11. Ambil segelas air teh yang telah sejuk dan campurkan dengan sedikit kapur (kapur makan/sirih). Minumlah air campuran tersebut.

12. Campurkan sedikit air limau nipis bersama air kunyit yang telah ditumbuk. Jadikan ia segelas penuh. Amalkan meminumnya setiap malam tiga hari sebelum datang haid.

13. Ambil kulit kayu manis kira-kira 40gram, lima keping kulit limau nipis atau limau purut dan rebus. Amalkan meminumnya segelas setiap malam tiga hari sebelum haid.

14. Buah petola yang biasa ditanam di kampung dikatakan juga baik untuk mengurangkan kesakitan senggugut. Ia boleh diamalkan dengan mudah sekali kerana kita cuma perlu memakan sebarang masakan yang berasaskan petola. Amalkan memakan petola seminggu sebelum kedatangan haid.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Ketahui Bahaya Ajinomoto Jika Dimakan Berlebihan

Sumber: Keindahanpengalaman

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

Info yang bagus utk wanita ketahui... terutama yg sering berhadapan dgn masalah senggugut.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon