Saturday, February 20, 2016

Freedom 251 Telefon Pintar Termurah Dunia, RM17

Pembuat telefon bimbit dari India, Ringing Bells bakal melancarkan model terbaharunya, ‘Freedom 251’ pada harga Rs.251 (RM17) menjadikan ia telefon pintar paling murah di India, dan mungkin termurah di dunia.

Freedom 251 Smartphone [2]

Menurut laporan AFP, telefon pintar itu akan didatangkan dengan sistem Android Lollipop 5.1, telefon pintar ini mempunyai skrin 4-inci dengan paparan 960×540, processor 1.3Ghz quad-core, 1GB Ram, 8GB memori dalaman dan turut mempunyai slot untuk kad microSD.

“Ini merupakan model flagship kami dan kami yakin ia akan merevolusikan industri,” kata seorang jurucakap Ringing Bells kepada AFP.

Sementara lapor NDTV, antara ciri-ciri telefon pintar ini adalah skrin paparan bersaiz 4 inci, kamera depan 0.3 mega piksel dan kamera belakang 3.2 mega piksel.

Freedom 251 Smartphone

Dikatakan telefon pintar ini mendapat subsidi oleh kerajaan India supaya ianya murah dan dapat dibeli oleh rakyatnya.

Syarikat ini sudah mula mengambil pesanan Freedom 251 melalui laman web syarikat, Freedom251.com, bermula 18 Februari yang akan diproses pada akhir bulan Jun.

Sebelum ini, India melancarkan tablet Aakash yang dijual pada harga 3,000 rupee (RM183) sebagai langkah kerajaan untuk menawarkan peranti yang dijual pada harga berpatutan kepada pelajar kolej.

BACA INI JUGA: 10 Telefon Pintar Paling 'Berkuasa' Sepanjang 2015

Sumber: Sinarharian.com.my

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

Tu la murah sangat telepon dari India ni.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon