Sunday, July 19, 2015

Filem-filem Paling Mahal Hollywood

Jika kita nak bandingkan kos pembikinan filem di Malaysia hanyalah sekitar 1 hingga 10 peratus daripada kos pembikinan filem di Hollywood.

Oleh itu, kali ingin kami ingin menyenaraikan beberapa filem-filem paling mahal pernah dibuat yang dipetik dari myfirstclasslife:

Avatar
Kos: USD246 juta

Avatar

Filem arahan James Cameron yang ditayangkan pada tahun 2009 adalah filem keduanya yang mendapat kutipan tertinggi ketika itu selepas "Titanic" arahannya. Pengarahnya menunggu selama 10 tahun untuk menghasilkan filem ini kerana teknologi sebelum itu belum ada untuk menzahirkan visi filemnya. Penungguan yang berbaloi kerana filem "Avatar" telah berjaya mendapat kutipan sebanyak RM2.78 billion (sekitar RM10.55 billion).

Harry Potter and the Half-Blood Prince
Kos: USD250 juta

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Francais filem "Harry Potter" ada banyak, tetapi untuk filem keenam ini telah menelan belanja besar, namun filem ini mendapat sambutan luar biasa apabila berjaya mendapat kutipan di seluruh dunia sebanyak USD934.4 juta (sekitar RM3.544 billion).

Spider-Man 3
Kos: USD258 juta

Spider-Man 3

Filem lakonan Tobey Maguire ini merupakan francais paling berjaya. Dengan kos sebanyak USD258 juta (sekitar RM978.67 juta), "Spider-Man 3" berjaya mendapat kutipan memberangsangkan iaitu sebanyak USD890.9 juta (sekitar RM3.379 billion).

Tangled
Kos: USD260 juta

Tangled

Puteri Disney pada tahun 2010 ini adalah satu-satunya filem animasi yang menelan belanja besar iaitu sebanyak USD260 juta (sekitar RM986 juta). Walaubagaimanapun, kutipan filem ini di seluruh dunia boleh dikatakan agak memuaskan apabila berjaya mendapat sebanyak USD591.8 juta (sekitar RM2.244 billion).

John Carter
Kos: USD263.7 juta

John Carter

Filem ini pada mulanya mahu dijadikan sebagai filem animasi oleh Disney pada tahun 1930, tetapi ia tidak pernah diriliskan. Sebaliknya, Disney menunggu hampir 70 tahun untuk meriliskan filem 'live action'. Bagaimanapun sambutan terhadap filem ini tidak seperti yang dijangkakan apabila hanya mendapat kutipan sebanyak USD284.1 (sekitar RM1.007 billion).

Pirates of the Caribbean: At World's End
Kos: USD300 juta

Pirates of the Caribbean: At World's End

Filem bersiri "Pirates of the Caribbean" sememangnya filem yang dinanti-nantikan dan kejayaan filem ini diterjemahkan dengan kos pembikinan yang menelan belanja sebanyak USD300 juta (sekitar RM1.137 billion). Walaupun pengkritik filem tidak berpuas hati dengan filem ketiga ini, namun ia tetap berjaya mendapat kutipan sebanyak USD963.4 juta (sekitar RM3.645 billion).

BACA INI JUGA: Filem Remake Yang Lebih Hebat Daripada Filem Asal

Sumber: Tupai.com.my

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon