Monday, January 14, 2013

Luarbiasa! Hotel 5 Bintang Yang Dibina Didalam Bekas Lombong Kuari


Hotel Songjiang akan menjadi sebuah hotel lima bintang yang terletak di dalam Resort yang indah berisi air kuari berhampiran dengan Shanghai di China, dan dijangka siap pada Mei,2009.

Luarbiasa! Hotel 5 Bintang Yang Dibina Didalam Bekas Lombong Kuari

Shangaiist mengatakan, ”Atkins, telah memenangi pertandingan antarabangsa untuk merekabentuk sebuah hotel lima bintang Resort yang ditetapkan dalam lingkungan kuari berisiair yang indah berhampiran daerah ke Shanghai Songjiang di China.

Ia konsep rekabentuk yang menakjubkan diilhamkan oleh air semulajadi dan ciri-ciri landskapkuari yang menarik.

Kini Hotel Songjiang baru menjadi tarikan yang kerana kehijauannya.Walaupun ia mungkin kelihatan agak sainsfiksyen, hotel ini telah direka untuk dunia hijau yang sebenar, dengan banyak ciri-ciri yang mampan.


Hotel yang dicadangkan telah direka oleh firma Atkins, firma yang sama yang telah membawa kita bangunan seperti Pile of Boxes Tianjin dan Pusat Dagangan Dunia Bahrain.

Di resort ini,400 katil akan ditempatkan di 100-meter dalam kuari yang terletak di dalam kawasan dan akan mengandungi restoran, kafe, kemudahan sukan, malah kawasan awam dan bilik tetamu di bawah air.

Air akan memainkan peranan penting dalam reka bentuk, yang diketengahkan di dalam banyak kawasan di sekitar hotel.

Air terjun, akuarium di bawah air, dan kawasan hijau akan disepadukan ke dalam reka bentuk untuk memadankan kuari yang sedia ada.

Kemampanan adalah penting untuk mereka bentuk merangkumi penggunaan bumbung hijau untuk struktur di atas paras tanah bagi pengeluaran tenaga panas bumi.

Untuk pengetahuan, Bandar Songjiang juga sedang dibangunkan sebagai bandar taman.

BACA INI JUGA: 12 Hotel Dengan Kolam Renang Paling Unik Di Dunia

Sumber: Relaxy

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon