Saturday, December 01, 2012

Lakukan Seks Jika Anda Sakit Kepala!


Biasanya orang akan minum ubat tahan sakit ketika sakit kepala menyerang. Tapi kini ada penyelesaian yang lebih menyenangkan untuk menghilangkan sakit kepala iaitu dengan melakukan hubungan seks.

Sakit kepala

Para ahli mengatakan hubungan seks yang baik boleh memberikan manfaat bagi kesihatan, seperti kelihatan lebih muda, mengelak dari sakit jantung, mengurangkan risiko diabetes, meningkatkan ikatan dengan pasangan serta menghilangkan sakit kepala.

Hal ini kerana ketika seseorang mencapai orgasme maka tubuh menghasilkan ubat penghilang rasa sakit alami seperti oksitosin dan endorfin, serta bahan kimia serotonin yang boleh mengurangkan stres, seperti dikutip dari News.com.au (17/11/2011).

Endorfin merupakan bahan kimia seperti opiat yang dikeluarkan oleh tubuh ini berkaitan dengan perasaan seperti perasaan positif dan bahagia, dan menyimpan mesej untuk mengurangkan rasa sakit ke otak.

Tidak seperti ubat penghilang rasa sakit yang boleh memakan masa hingga 15 minit untuk bekerja, pada bahan kimia semulajadi yang ada di dalam tubuh, endorfin ini boleh segera bekerja dan menghilangkan sakit kepala.

Selain itu berdasarkan kajian dalam laporan jurnal Headache menunjukkan bahawa neurotransmitter serotonin yang dilepaskan semasa seks, mencipta semua sensasi yang membuat orang merasa baik.

Manfaat lain yang boleh didapati seseorang jika berjaya mencapai orgasme adalah turut membakar kalori di dalam tubuh dan membantu mengurangkan keinginan untuk makan.

Kerana semasa orgasme tubuh mengeluarkan phenetylamine yang berperanan penting dalam menguruskan selera makan seseorang.

Serta keringat yang keluar ketika berhubungan seks turut membantu mengeluarkan segala bentuk kotoran dan racun dari dalam tubuh, sehingga membantu menjaga kulit tetap bersih dan cerah.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon