Wednesday, June 29, 2022

Buat Semua Wanita, Ketahui Bahaya Penyakit Vaginismus!


Seorang suami beri tempoh dua bulan kepada isterinya untuk sembuh daripada vaginismus dan jika tidak, dia nekad untuk melepaskan wanita tersebut.

Sembuhkan Vaginismus

Itu yang diceritakan oleh Dr. Kash Mustafa menerusi perkongsian pada akaun TikTok berhubung seorang pesakitnya yang sanggup memandu seorang diri dari Melaka ke Kelantan untuk menjalani rawatan.

Menurutnya, pesakit itu datang untuk rawatan tiga hari tanpa kehadiran suami malah, terpaksa memberanikan diri berikutan lelaki itu tidak mengambil tahu keadaan dirinya.

"Suami dah beri tempoh dua bulan untuk saya sembuh. Kalau saya tak dapat sembuh dalam masa dua bulan, dia nekad nak lepaskan saya. Saya harap sangat doktor dapat bantu saya," ujar Dr. Kash memetik kata-kata wanita itu.

Dalam pada itu, beliau turut menasihati para suami yang diuji bahawa, vaginismus bukan titik noktah sebuah perkahwinan bahkan, ia permulaan perjuangan untuk rumah tangga yang telah dibina.

"Ini adalah bentuk ujian daripada Allah yang menguji kesetiaan seorang suami. Bantulah isteri agar tidak melalui ujian seperti ini seorang diri.

"Sokongan dan kesabaran suami yang tidak berbelah bahagi kepada isteri hingga berjaya sembuh adalah kenangan berharga yang akan diingati isteri seumur hidup," jelasnya.

KENALI VAGINISMUS

Apa itu Vaginismus?

Vaginismus ialah ketegangan otot tidak terkawal yang berlaku di faraj wanita, yang menyebabkan berlakunya kesukaran untuk menjalinkan hubungan seksual dan juga pemeriksaan ginekologi.

Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5), vaginismus dikategorikan di bawah Kesakitan Genito-Pelvik/Masalah Penetrasi.

Ia merujuk kepada keadaan di mana wanita mengalami kesukaran untuk menjalinkan hubungan seksual dan mula rasa sakit apabila melakukan penetrasi. Ini merupakan salah satu masalah seksual yang sering dihadapi oleh wanita.

Vaginismus boleh dikategorikan samada primer atau sekunder.

Vaginismus primer berlaku apabila wanita tidak pernah dapat melakukan penetrasi zakar ketika hubungan seksual kerana masalah ketegangan otot faraj yang tidak terkawal. Pasangan langsung tidak pernah menjalinkan hubungan seksual kerana rasa takut isteri.

Vaginismus sekunder ialah pasangan yang pernah melakukan hubungan seks, namun trauma yang dialami di kawasan kemaluan akibat bersalin atau pembedahan membuatkan wanita takut untuk melakukan hubungan suami isteri semula atau disebabkan oleh faktor lain.

Ada juga wanita yang mengelak daripada melakukan hubungan kelamin disebabkan oleh trauma akibat pernah dicabul atau dirogol.

Ada juga yang kena kanser rahim atau ovari, masa menjalani rawatan radioterapi tu ada kesan sampingan pada kemaluan, jadi mereka takut untuk melakukan hubungan seksual, dan ada juga yang takut nanti kanser itu datang kembali," katanya, pesakit perlu segera mendapatkan rawatan pakar.

Namun, ujar Dr Aishah, terdapat juga beberapa penyakit lain yang boleh menyebabkan seseorang itu rasa sakit ketika melakukan hubungan kelamin.

Antaranya, jangkitan kuman pada vagina, masalah pada dubur seperti buasir yang teruk, vulvar vestibulitis (sensitif pada kawasan berhampiran dengan saluran pada kemaluan), Vulvodynia (urat saraf pada kemaluan yang sentiasa aktif dan menyebabkan rasa sakit), menapous dan pelbagai masalah kulit.

Kenapa Vaginismus Berlaku?

Mengapa hanya sesetengah wanita mengalami masalah ini? Bagaimana kehidupan seksual mereka? Adakah rawatan untuknya?

Mungkin sejak remaja lagi, anda sering dibayangi stigma sosial mengenai seks dan juga kesakitan yang dialami ketika hubungan seksual terutamanya untuk wanita yang pertama kali ingin melakukannya.

Wanita juga sudah terbiasa diajar supaya tidak memikirkan seks sebagai sesuatu yang menyenangkan.

Anda mungkin akan berasa bersalah atau malu jika memikirkan soal seks. Anda mungkin berasa takut untuk bertanya mengenai seks kerana ianya merupakan perkara yang kurang sopan dibincangkan dalam komuniti atau budaya anda.

Oleh itu, anda tidak bersedia sepenuhnya dan tidak tahu apa yang bakal berlaku ketika hubungan seksual dan perubahan di sekitar faraj itu sendiri.

Hal ini dapat menimbulkan kebimbangan dan seterusnya, membawa kepada ketakutan yang tidak diketahui puncanya.

Bolehkah ia dirawat?

Vaginismus dapat dirawat dengan mudah, namun ia memerlukan rawatan gabungan dari aspek fizikal dan psikologi.

Salah satu kaedah rawatan yang digunakan adalah desensitasi. Di sinilah proses untuk mengendalikan serta mengawal ketakutan dan kebimbangan yang dirasai oleh wanita dan dalam masa yang sama melatih otot faraj untuk merasai proses penetrasi atau kemasukan sesuatu ke dalam faraj.

Rawatan untuk ketegangan otot dan senaman Kegel juga akan dilakukan bagi membantu otot-otot di sekitar faraj menjadi lebih relaks.

Pendidikan seks juga adalah salah satu rawatan penting untuk membantu anda lebih memahami tubuh badan dan seks itu sendiri.

Anda akan lebih mengetahui dan memahami apakah yang akan berlaku dan apakah yang anda akan hadapi ketika hubungan seksual serta bagaimana cara untuk mengendalikan masalah itu dengan lebih positif.

Walau bagaimanapun, gabungan rawatan ini akan mengambil masa dan usaha daripada kedua-dua pihak iaitu terapis dan pesakit. Kedua-dua pihak perlu bekerjasama untuk mendapatkan peningkatan yang lebih baik dan progresif.

Latihan yang kerap memberikan kesan yang lebih baik, dengan lebih banyak latihan (terutamanya apabila anda melibatkan pasangan anda), proses penyembuhan akan berlaku lebih cepat.

Selain rawatan kaunseling dan sesi terapi, pesakit juga boleh dirawat menggunakan ubat kebas dan juga ubat untuk mengawal rasa takut yang dialami mereka.

Masih berstatus anak dara walaupun selepas lapan tahun berkahwin

Dr Siti Aishah Yunos
Dr Siti Aishah.

Walaupun sukar untuk dipercayai, namun inilah realiti yang dihadapi sesetengah pasangan yang tidak dapat melakukan hubungan suami isteri akibat rasa takut yang melampau, sehingga menyebabkan seseorang itu tidak boleh melakukan hubungan seksual.

Berkongsi lebih lanjut mengenai masalah kesihatan ini, pakar Perubatan Keluarga Dr Siti Aishah Yunos berkata, rasa anxiety yang dialami isteri akan membuatkan otot pada pinggulnya mengeras, seterusnya menyukarkan pasangan mereka untuk melakukan penetrasi.

Katanya, kebanyakan pesakit yang hadir untuk mendapatkan rawatan di kliniknya di Langkawi mengakui mengalami rasa takut yang melampau selepas mendengar 'pengalaman' malam pertama rakan-rakan mereka.

"Bila mereka datang ke klinik, saya akan bagi kertas untuk tulis kenapa mereka tak boleh melakukan seks, alasan yang saya terima adalah 'takut sakit', itu sahaja, tak ada alasan lain.

"Situasi ini berlaku sebab biasalah bila nak berkahwin, mereka borak-borak dengan kawan-kawan yang akan kongsi pengalaman cakap sakit la, 'tak boleh masuk', 'sampai menangis', 'terkoyak' la, jadi benda-benda ini akan membuatkan pengantin perempuan jadi takut, bila dia takut, mental dia jadi stress.

"Bila stress, otot di bahagian pinggul akan mengeras dan bila itu berlaku, saluran pada kemaluan wanita akan tertutup dan sebab tu penis tak boleh masuk.

"Jadi, bila suami dia datang dia akan tolak sampai sudahnya mereka tak pernah buat hubungan seks," katanya.

Sambil menegaskan bahawa rasa takut yang dialami itu hanya akan membuatkan seks yang sepatutnya mudah menjadi susah.

Menurut Dr Siti Aishah, jika dilakukan dalam keadaan tenang dan dengan teknik yang betul, rasa sakit yang dialami pasangan pertama kali melakukan hubungan suami isteri itu sebenarnya jauh lebih kurang berbanding apabila tangan seseorang itu dicubit.

"Nak tahu rasa sakit buat seks pertama kali macam mana, angkat tangan kemudian cubit kuat-kuat, rasa sakit ni lagi sakit dari seks kali pertama.

"Sebab tu penting kena relakskan punggung kalau tak kemaluan lelaki lansung tak boleh masuk, jadi kena ingat seks ni mudah, kalau tak mesti ada something wrong.

"Jangan lawan suami dan yang penting letak pelincir banyak-banyak, benda ni sangat membantu," katanya.

Menurut Dr Siti Aishah, pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan kadangkala sudah berkahwin selama bertahun-tahun dan kebiasaannya mereka hadir untuk menjalani rawatan bagi mendapatkan cahaya mata.

"Bayangkan tekanan yang mereka alami, nak cerita dekat orang tak boleh, lepas tu orang sekeliling tanya pasal anak, ada seorang pesakit saya dia sudah berkahwin selama lapan tahun. Dia dah buat Intrauterine insemination (IUI) iaitu memasukkan benih suami pada isteri sebanyak dua ke tiga kali sebab mereka inginkan anak, tapi tak berjaya.

"Bila datang dekat saya, saya cakap kena periksa sebab takut mungkin sperma tak sesuai ke, tapi masa tu baru dia beritahu yang sebenarnya seks pun tak pernah buat.

"Selepas saya bagi rawatan kaunseling, bila saya follow up balik mereka kata dah boleh buat," katanya sambil menambah ada juga yang sudah lima dan dua tahun berkahwin tapi takut untuk melakukan hubungan suami isteri.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: (1)(2)(3)

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon