Thursday, May 27, 2021

Bau Pudina Penghalau Tikus Ampuh!


Tikus adalah sejenis haiwan yang kehadirannya tidak diundang di rumah kita kerana selain gemar merosakkan barang dan mencuri makanan, ia juga mampu menyebarkan pelbagai penyakit, bagaimanapun membasminya bukan perkara mudah kerana ia adalah haiwan pemusnah yang cukup licik dan bijak melarikan diri.

Halau Tikus

Tetapi sebenarnya terdapat sejenis minyak yang boleh digunakan untuk menghalang tikus daripada mendekati rumah anda iaitu minyak pudina.

Meskipun penggunaan bahan semula jadi jarang berhasil namun minyak pudina dikatakan berkesan kerana ia mempunyai hubung kait dengan sifat tikus yang tidak gemar akan baunya.

Menanam pokok pudina di sekeliling rumah juga membantu menghalau tikus.

Seperti mana yang kita tahu, penglihatan tikus sangat terhad tetapi deria baunya sangat tajam. Tikus cukup sensitif dengan bau pudina yang menyengat hidungnya.

Sementara itu, anda juga boleh meletakkan pokok pudina di sekeliling rumah atau kawasan laluannya agar ia takut mendekati rumah anda.

Minyaknya pula boleh disembur atau ditaburkan di laluan atau lubang tempat dipercayai membolehkan tikus meloloskan diri masuk ke dalam rumah terutamanya dapur.

Dengan cara ini ia tidak akan berani mendekati rumah anda kerana bau pudina itu sudah cukup menjadi ancaman kepadanya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: mstar

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon