Sunday, August 23, 2020

5 Jenis Rumah Yang Kita Tinggal Dan Asal-usul Istilah Ini


Wujud banyak istilah yang kita gunakan dalam menerangkan bentuk-bentuk jenis rumah yang kita diami sekiranya soalan tersebut diajukan pada kita. Ada yang tinggal di rumah banglo, apartment, kondominium, teres atau rumah flat.

Namun, pernahkah anda bertanya, kenapa kita menggunakan istilah-istilah tersebut dalam menggambarkan bentuk rumah yang kita diami?

Berikut adalah keterangan ringkas asal-usul nama jenis rumah yang besar kemungkinan setiap hari kita gunakan, dalam perbualan kita seharian.

1. Banglo

Rumah Banglo

'Banglo' adalah gelaran yang diberikan kepada rumah sebuah-sebuah yang tidak bersambung dengan mana-mana rumah lain.

Percayakah anda, gelaran 'banglo' berasal daripada perkataan Hindu yang sebenarnya membawa makna 'rumah rekaan Bengali'?

Rekaan awal rumah banglo dipercayai datang daripada kawasan wilayah Bengal di India, menggambarkan sebuah rumah bersifat tunggal, satu tingkat dan kecil.

Penggunaan kali pertama terma 'banglo' secara rasmi digunakan oleh pelayar English yang bertugas dengan Syarikat India Timur bagi menggambarkan rumah mereka sebagai 'bungales.'

2. Apartment

Rumah Apartment

Perkataan 'apartment' berasal daripada perkataan Perancis lama 'appartement' pada abad ke 17, bagi menggambarkan 'sebuah bilik khas yang digunakan oleh individu atau keluarga dalam sebuah rumah'.

Dalam erti kata lain, makna sebenar perkataan itu adalah 'tempat yang terpisah', menandakan beberapa keluarga boleh duduk dalam rumah yang sama, namun mempunyai bilik sendiri di dalamnya.

Perkataan Perancis itu pula diambil daripada perkataan Latin 'adpars' yang membawa makna 'memisahkan.'

3. Flat

Rumah Flat

Kita kerap kali sebut 'duduk rumah flat' tetapi mengapa kita gelarkan rumah flat, 'flat'?

Perkataan 'flat' ini sebenarnya diambil daripada nama yang digunakan oleh orang Britain, dalam memanggil sebuah 'apartment.'

Orang Britain tidak menggunakan terma 'apartment' kerana mereka lebih gemarkan terma 'flat' yang telah lama bertapak dalam budaya mereka.

Perkataan 'flat' ini sebenarnya datang daripada perkataan Inggeris lama 'flett' yang membawa makna 'sebuah ruang kosong yang besar seperti dewan, lantai atau tanah.'

Perkataan 'flett' ini pula datang daripada perkataan Proto-Jermanik 'flatia' yang membawa makna 'meratakan.'

4. Kondominium

Rumah Kondominium

Mesti ramai yang nak tahu kenapa wujud istilah 'kondominium' ini, kan? Perkataan 'condominium' datang daripada gabungan dua perkataan Latin iaitu 'con' yang membawa makna 'bersama' dan 'dominium' yang bermaksud 'kawasan.'

Secara mudahnya, 'condominium' bermaksud 'kawasan bersama' atau 'domain bersama.'

Dalam bahasa Latin asal, beberapa 'condominium' akan digelarkan 'condominia.'

Kebiasaannya istilah 'condominia' digunakan bagi mewakili perkongsian wilayah oleh beberapa kuasa pemerintah.

5. Teres

Rumah Teres

Perkataan 'teres' atau dalam Bahasa Inggeris 'terrace' berasal daripada perkataan Latin 'terracea'.

'Terracea' membawa makna 'platform' atau 'ruang yang disokong oleh tanah dan perkataan 'terracea' pula berasal daripada perkataan 'terra' yang membawa makna paling asas iaitu tanah.

Pada sekitar abad ke 16, perkataan 'terrace' digunakan bagi menerangkan tentang tanah yang telah ditinggikan, bagi memudahkan orang ramai berjalan seperti di kawasan tanah tinggi di mana permukaannya tidak rata.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon