Wednesday, May 20, 2020

HUAWEI Y6p, Bateri 5,000mAh, 4GB RAM, Cuma Berharga RM559!


Bateri smartphone tahan lama, skrin besar dan gaya hebat antara kriteria diutamakan dalam pemilihan telefon pintar namun, untuk memiliki tiga aspek penting itu, harganya juga pasti mahal, kini HUAWEI mempunyai telefon pintar diimpikan pada harga yang sangat berpatutan iaitu HUAWEI Y6p, dilengkapi hayat bateri besar, skrin besar dan gaya besar.

HUAWEI Y6p

Huawei mengumumkan kemasukan telefon baharu, Huawei Y6p di pasaran Malaysia pada harga RM 599 seunit dan tidak ketinggalan, model Y5p turut diperkenalkan pada tanda harga RM359.

Huawei Y6p

Menampilkan tiga pilihan warna iaitu, Emerald Green, Phantom Purple, dan Midnight Black, model Y6p mengguna pakai cipset MTK 6765. Ia dipadankan dengan RAM 4GB berserta storan 64GB.

Skrinnya pula seluas 6.3 inci, dengan resolusi 1600×720 HD. Kuasanya dijana oleh bateri sebesar 5,000mAh.

Di bahagian pengimejan, Huawei Y6p mempunyai trikamera belakang dengan sensor 13MP kamera utama, 5 MP (wide-angle) dan 2 MP bokeh. Kamera hadapannya pula mempunyai sensor 8 MP.

Huawei Y5p

Model Y5p mempunyai skrin lebih kecil, iaitu 5.45 inci, TFT LCD dengan nisbah 18:9.

Operasinya dijana oleh cipset Mediatek MT6762R dan dipadankan dengan RAM 2GB serta storan 32GB yang boleh ditingkatkan kepada 512 GB dengan tambahan kad memori SD. Baterinya juga lebih kecil iaitu, 3,020mAh.

Y5p hanya mempunyai satu kamera belakang dengan sensor 13 MP dan 5 MP kamera hadapan untuk swafoto.

Sama seperti Y6p, model ini boleh didapati dalam warna Phantom Purple, Midnight Black dan Mint Green.

Huawei AppGallery

Kedua-dua model ini tidak disertakan dengan stor aplikasi Google Playstore, yang secara langsung ia tidak menyokong Google Mobile Services (GMS).

Namun, HUAWEI dengan pantas mengisi AppGallery dengan lebih banyak aplikasi seperti Maybank2U, RHB Bank, PB Engage, e-dompet Touch n go, shopee, lazada, Facebook, Whatsapp, Astro Go, Here WeGo dan banyak lagi.

Dengan mekanisme pengesanan empat lapisan, ia memastikan aplikasi diperiksa secara menyeluruh untuk mengelakkan perisian hasad sekali gus pengguna akan lebih yakin terhadap keselamatan aplikasi yang dimuat turun dari AppGallery.

AppGallery HUAWEI juga dikenali secara berterusan memberikan faedah tanpa henti kepada pengguna seperti:
  • Pelbagai ganjaran dan faedah yang dapat ditebus daripada AppGallery.
  • Aplikasi yang dibina di seluruh dunia dapat diakses berbanding Google di mana aplikasi tertentu disekat di sesetengah kawasan.
  • AppGallery adalah lebih selamat, lebih banyak simpanan dan lebih ganjaran.

Walaupun HUAWEI sentiasa mengisi AppGallery dengan aplikasi yang banyak, kadang kala pengguna menginginkan aplikasi tertentu yang belum tersedia di platform itu.

Pengguna boleh memuat turun aplikasi FindApps di AppGallery, yang berfungsi sebagai hub membantu pengguna mencari aplikasi diinginkan dan mengarahkan mereka ke sumber yang ada untuk memuat turun aplikasi terbabit seperti Grab, Facebook, Telegram, Facebook lite dan lain-lain.

Harga Murah

HUAWEI Y6p & Y5p

Untuk mereka yang mencari telefon bajet, Huawei Y6p mempunyai beberapa kelebihan seperti bateri yang besar, RAM dan storan yang agak standard pada harga bawah RM600 serta pemproses yang cukup baik untuk mereka yang juga suka bermain permainan video.

Bagi yang ingin mencari telefon untuk anak kecil, Y5p mungkin lebih sesuai dan murah.

Untuk info lebih lanjut, layari https://huaweitogether2020.3ex.com.my dan https://consumer.huawei.com/en/mobileservices/appgallery/.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: soyacincau

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon