Friday, February 21, 2020

Kenapa Venezuela Negara Kaya Minyak Tetapi Miskin?


Negara Venezuela begitu kaya dengan hasil petroleum sehinggakan kerajaan di bawah pimpinan mendiang Presiden Hugo Chavez membelanjakan wang yang besar dalam program negara dan pernah menyumbang minyak secara percuma kepada rakyat Amerika yang miskin.

Venezuela muflis

Suatu ketika dahulu, Venezuela adalah negara demokrasi yang stabil, memiliki rizab minyak mentah terbesar dunia dan merupakan salah satu ekonomi paling pesat berkembang di Amerika Latin.

Namun, negara itu mula mengalami kejatuhan yang mengejutkan pada tahun 2014.

Produk domestik mereka menurun lebih banyak berbanding ketika Amerika berada dalam zaman Great Depression.

Sebahagian besar daripada 32 juta penduduk tidak mampu lagi membeli makanan, manakala hospital pula tidak mempunyai peruntukan untuk membeli sabun dan antibiotik.

Sementara itu, sistem politik Venezuela juga semakin meruncing. Presiden Nicolas Maduro yang dipilih semula pada 2018 telah dicemari dengan pelbagai insiden dan tuduhan seperti salah guna kuasa.

Protes besar-besaran dan pemberontakan juga berlaku di negara bergolak itu.

Bagaimana Venezuela boleh jatuh seteruk ini dalam masa begitu singkat?

Pakar berkata, kebangkitan dan kejatuhan negara ini adalah disebabkan oleh kombinasi beberapa faktor.

Menurut profesor sains politik dan Kajian Amerika Latin, Jo-Marie Burt, Venezuela telah lama bergantung kepada hasil minyak dan revolusi yang dibawa oleh Hugo Chavez pada dasarnya telah mengubah keadaan itu.

Menurut Jo-Marie lagi, beberapa lagi faktor lain seperti penurunan harga minyak, perbelanjaan sosial yang besar oleh kerajaan Chavez dan Maduro, sekatan daripada A.S, salah urus ekonomi dan rasuah di peringkat atasan adalah penyumbang kepada kejatuhan ekonomi negara itu.

Krisis Venezuela semakin buruk akibat sekatan Amerika terhadap industri minyak negara itu namun, Amerika juga menguasai industri perlombongan emas Venezuela.

Amerika juga telah mengenakan sekatan terhadap Bank Negara Vanezuela dan memotong aksas institusi itu kepada mata wang A.S serta mengehadkan keupayaannya untuk melakukan transaksi antarabangsa.

Ia dilakukan supaya memberi lebih banyak tekanan terhadap rejim Presiden Maduro.

Menurut satu kajian sekumpulan universiti terkemuka Venezuela, 60 peratus rakyat negara itu kehilangan berat badan sebanyak purata 11 kilogram kerana diet kurang protein, salah satu nutrien utama dalam daging.

Sesetengah rakyat Venezuela juga menyalahkan masalah mereka ke atas Amerika Syarikat kerana sekatan terhadap negara mereka yang menyukarkan Venezuela menyusun semula hutangnya.

Kemelesetan selama bertahun-tahun itu menyakasikan tiga juta orang melarikan diri dari Venezuela - yang penduduknya hampir 32 juta menurut data Bank Dunia - sejak 2014, mewujudkan krisis migrasi di negara-negara berdekatan.

Berikut adalah beberapa detik penting dalam sejarah negara itu.

1922: Minyak ditemui

Sebuah telaga minyak di lembangan Maracaibo dari Venezuela barat mula menghasilkan 100,000 tong minyak sehari, menunjukkan rizab yang besar di bawah permukaan negara itu.

Diktator negara itu, Juan Vicente Gomes, membenarkan lebih daripada 100 syarikat minyak asing datang ke negara itu. Pada tahun 1928, Venezuela merupakan pengeksport petroleum kedua terbesar dunia.

Kebanjiran hasil minyak itu telah memperkuatkan rejim tentera Venezuela, terutamanya setelah undang-undang 1943, yang mengarahkan syarikat asing menyerahkan separuh daripada keuntungan mereka.

Namun, wang itu hanya memburukkan lagi masalah yang mula timbul di negara itu. Sebelum kebanjiran minyak, Venezuela tidak mempunyai sektor pertanian yang produktif.

Tanah-tanah dimonopoli oleh segelintir keluarga yang berkuasa, infrastruktur kurang dan negara tidak mempunyai ekonomi bersepadu.

Namun, minyak telah menyebabkan bandar seperti Caracas membangun dan penduduknya keluar daripada kemiskinan.

1958: Venezuela melantik Presiden Romulo Betancourt

Selepas penggulingan diktator Marcos Perez Jimenez, tiga parti politik utama bersetuju dengan Perjanjian Punto Fijo menerima keputusan pilihan raya apabila ketua pembangkang Romulo Betancourt dilantik sebagai presiden terbaharu negara itu.

Seorang ahli antropologi, Iselin Asedotter Stronen, menulis bahawa perjanjian perkongsian kuasa itu membantu mewujudkan satu sistem di mana setiap pihak dijamin sebahagian kementerian dalam kerajaan, pekerjaan, kontrak dan mereka dapat menyimpan hasil daripada minyak negara.

1973: Sekatan OPEC membawa keuntungan berbilion

Larangan mengeksport dagangan OPEC terhadap A.S dan negara-negara lain menyebabkan harga minyak meningkat sebanyak empat kali ganda dan Venezuela mendapat faedahnya.

Ketika lebihan berbilion dollar mengalir masuk ke dalam perbendaharaan negara, DGP per kapita Venezuela meningkat sepanjang dekad.

Dua tahun kemudian, Presiden Carlos Andres Perez menandatangani undang-undang untuk menasionalisasikan industri minyak, mewujudkan sebuah syarikat minyak milik negara yang dinamakan Petroleos de Venezuela S.A (PDVSA).

Ini memaksa syarikat-syarikat asing memberikan 60 peratus saham pemilikan mereka dalam projek minyak.

1989: Ikat jamin IMF

Selepas harga minyak merosot pada akhir 1980-an, kerajaan Presiden Perez bergelut dengan hutang luar negeri sebanyak RM137 bilion.

Akhirnya, Venezuela dipaksa menerima ikat jamin Tabung Kewangan Antarabangsa dan terpaksa berjimat cermat dan mengenakan cukai yang tinggi.

Perkara ini mengakibatkan kenaikan mendadak dalam harga barangan pengguna dan tambang pengangkutan awam.

Penunjuk perasaan mula membanjiri jalanan untuk melakukan mogok yang akhirnya bertukar menjadi ganas. Ini membawa kepada pengisytiharan darurat dan perintah berkurung di seluruh negara.

1998: Hugo Chávez dipilih sebagai presiden

Hugo Chavez merupakan bekas ketua leftenan yang pernah memimpin tentera Venezuela dalam cubaan rampasan kuasa yang gagal, namun enam tahun kemudian, dia dipilih sebagai presiden.

Selama sedekad setengah, Chavez telah memulakan perbelanjaan sosial yang besar. Kerajaannya membiayai program pendidikan, kesihatan, makanan dan perumahan untuk penduduk, yang melebihi 30 juta orang.

Walaupun pentadbirannya berjaya mengurangkan kadar kemiskinan tetapi negara itu menjadi lebih bergantung kepada hasil minyak.

Walaupun Chavez cuba mempelbagaikan ekonomi Venezuela, strateginya yang mahal itu meningkatkan kebergantungan terhadap minyak yang dieksport.

Dia juga cuba membina pengaruh Venezuela dengan menyediakan minyak bersubdisi ke Cuba sebagai pertukaran untuk perkhidmatan doktor dan guru.

Dia juga menjual minyak di bawah harga pasaran kepada negara-negara Amerika Selatan dan China.

Pada masa yang sama, Chavez mengabaikan perbelanjaan untuk membaik pulih fasiliti minyak sehingga menyebabkan hasil menurun.

2013: Nicolas Maduro dicabar Ketua Pembangkang

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro.

Selepas Hugo Chavez mati akibat kanser, dia digantikan oleh pilihannya sendiri iaitu Nicolas Maduro - bekas pemandu bas yang memenangi jawatan presiden dengan majoriti tipis dalam pilihan raya 2013 yang dipertikai - menyalahkan musuh politiknya bagi keadaan negara itu yang kini menyedihkan.

Namun, Nicolas gagal untuk menghentikan penurunan harga minyak dan kepincangan ekonomi negara.

Untuk mengatasi krisis hiperinflasi dan krisis kewangan Venezuela, Nicolas Maduro menghilangkan lima sifar daripada mata wang bolivar pada Ogos tahun 2018 lalu dan menambatkannya pada sebuah mata wang kripto (cryptocurrency) yang dipanggil Petro.

Nicolas juga menaikkan gaji minimum bulanan puluhan kali sepanjang tempoh presidennya, termasuk lima kali tahun 2018 lalu. Semakan terbaru - kenaikan 300 peratus - yang diumumkan pada 14 Januari 2019, menyaksikan gaji minimum naik daripada 4,500 bolivar kepada 18,000 bolivars ($2,450)

Rakyat miskin Venezuela bertambah marah setelah tersebar sebuah video Nicolas Maduro menikmati hidangan daging lazat di sebuah restoran milik seorang cef selebriti Turki.

BANTAHAN DAN TINDAKAN KERAS

Juan Guaido
Juan Guaido.

Satu gelombang bantahan antipemerintah pada Februari 2014, di tengah-tengah krisis ekonomi teruk, meletus menjadi pertempuran selama empat bulan dan pemerintah cuba menghentikannya dengan tindakan ganas, menyebabkan 43 orang terbunuh.

Pusingan baru bantahan jalanan dicetuskan dari April hingga Julai 2017 apabila Mahkamah Agung pro-Maduro mengambil alih fungsi Dewan Negara.

Ratusan ribu orang menunjuk perasaan di jalan-jalan di seluruh Venezuela, mengutuk kesulitan ekonomi dan menuntut pilihan raya presiden. Sekurang-kurangnya 125 orang mati dalam kekacauan selama berbulan itu.

Disokong oleh Juan Guaido, ketua Dewan Negara, bantahan baru meletus di ibu negara Caracas dan seluruh negara bulan lalu, dengan 13 kematian dilaporkan.

Pada 21 Januari 2019, 27 askar melancarkan pemberontakan di pos komando di Caracas, sambil menggesa orang ramai supaya mengadakan tunjuk perasaan dalam video yang diedar di media sosial.

Mereka dengan cepat ditangkap. Menteri Pertahanan Vladimir Padrino berkata mereka menyerang pos keselamatan lain, menahan empat tebusan dan mengambil "senjata perang".

Pada 23 Januari, Guaido, mengisytiharkan dirinya sebagai 'pemangku presiden' negara itu, dan mempertikai keabsahan penggal kedua Encik Maduro selepas beliau memenangi pilhan raya presiden pada Mei tahun 2018 lalu.

Amerika dan negara utama Amerika Selatan, termasuk Brazil, mengiktiraf Encik Guaido sebagai pemimpin sementara Venezuela, sementara Kesatuan Eropah (EU) menggesa diadakan pilihan raya bagi memulihkan demokrasi.

Mexico, Russia dan Cuba, bagaimanapun, menegaskan pengiktirafan mereka bagi Encik Maduro.

Amerika dikatakan sedang menimbangkan lebih banyak sekatan terhadap Venezuela, menyasarkan barangan seperti minyak dan emas, untuk menjatuhkan Encik Maduro, yang masih disokong oleh kebanyakan tentera negara itu.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon