Thursday, February 27, 2020

Tealive: Jenama Bubble Tea Dari Malaysia


Tealive adalah salah satu jenama bubble tea paling terkenal di Malaysia dengan tawaran keahlian dan pelbagai menu baharu yang menarik untuk dicuba, menjadikan jenama ini sebagai pilihan ramai rakyat Malaysia, walaupun pakar ada menyatakan bahawa, peminat bubblea tea ada masalah keyakinan diri.

Tealive malaysia

Tahukah anda semua bahawa Tealive, yang pada mulanya menjual bubble tea dari jenama Chatime, ditubuhkan selepas diarahkan untuk menutup operasi oleh mahkamah Malaysia!

Dan mungkin ramai tidak tahu bahawa, Chatime tidak pernah bertukar nama kepada Tealive, sebaliknya dua jenama ini adalah entiti berbeza dan tidak mempu­nyai kaitan.

Chatime sudah memasuki Malaysia sejak tahun 2011, manakala Tealive diperkenalkan pada Februari 2017, susulan kontrak sebagai pemegang francais di Malaysia ditamatkan oleh pemilik jenama Chatime.

Chatime di Malaysia

Pada tahun 2010 yang lalu, francais pertama Chatime telah dibuka yang terletak di Pavilion, dan Loob Holding telah menandatangani perjanjian jangka panjang dengan La Kaffa, syarikat pemegang hakcipta jenama ini untuk membuka cawangan di Malaysia.

Beberapa tahun kemudian, konsep minuman bubble tea yang dibawa oleh Chatime semakin mendapat tempat dikalangan rakyat Malaysia, dan pada tahun 2016 sahaja, terdapat kira-kira 145 cawangan Chatime diseluruh negara.

Loob Holding Ditamatkan Kontrak

Pada Januari 2017, La Kaffa sebagai pemilik jenama Chatime telah membuat pengumuman tentang penamatan Loob Holding sebagai pemegang lesen francais utama di Malaysia.

Perkara ini semestinya telah mengejutkan Loob Holding, memandangkan mereka masih mempunyai kontrak yang berbaki 20 tahun.

Apabila penamatan kontrak ini diumumkan, maka bermulalah beberapa siri tuduh menuduh antara kedua pihak, yang diketahui umum melalui pengumuman yang dibuat.

Pembukaan Tealive

Setelah penamatan kontrak sebagai pemegang lesen francais utama Chatime, Loob Holding telah membuka perniagaan mirip Chatime yang diberi nama Tealive pada bulan Februari 2017.

Tealive juga bertindak agresif dengan membuat pelaburan besar bagi menjenamakan semula 161 cawangan Chatime kepada Tealive.

Walau bagaimanapun, pembukaan Tealive ini dikatakan melanggar perjanjian kerana jenis dan produk yang hampir sama.

Ini kerana terdapat satu perenggan yang menyatakan Loob Holding tidak boleh membuka perniagaan yang mirip atau menjadi pesaing kepada Chatime dalam tempoh masa tertentu selepas kontrak mereka tamat.

La Kaffa juga menuduh Loob Holding menggunakan segala aset dan dokumen Chatime kerana penjenamaan semula hampir kesemua cawangan Chatime kepada Tealive dilakukan dalam masa yang begitu singkat.

Pertikaian antara Loob Holding dan La Kaffa kemudiannya bermula pada awal Disember 2016, dengan beberapa siri pendakwaan telah dijalankan dan pada 27 Jun 2018, Mahkamah Rayuan telah mengeluarkan arahan penutupan kesemua cawangan Tealive di Malaysia, namun kemudiannya dibenarkan untuk beroperasi sehingga kes selesai.

Chatime vs Tealive

Tealive vs Chatime

Pada bulan Ogos 2018, Loob Holding dan La Kaffa, akhirnya mencapai persetujuan bersama untuk menyelesaikan pertikaian mengenai 'Chatime' di luar mahkamah.

Dalam satu perjanjian penyelesaian yang dibuat, kedua-dua pihak bersetuju untuk menarik balik semua prosiding mahkamah dan timbang tara di Singapura.

Dalam kenyataan bersama, penyelesaian itu tidak dianggap oleh mana-mana pihak sebagai pengakuan sebarang tuduhan dan liabiliti.

Semua pihak telah mencapai persetujuan dalam menyelesaikan sebarang pertikaian, yang mana keputusan itu dibuat bagi menghentikan semua prosiding mahkamah atau tindakan penguatkuasaan lain terhadap satu sama lain.

Kedua-dua pihak juga bersetuju bahawa semua terma lain akan kekal sebagai peribadi dan sulit.

Senarai minuman Tealive yang perlu dicuba:

1. Bang Bang Coffee

Bagi anda yang menggemari minuman dengan rasa kopi yang agak kuat, anda patut mencuba Bang Bang Coffee.

Sama seperti minuman lain, Bang Bang Coffee boleh didapati dalam 2 saiz iaitu Regular dan Large.

Akan tetapi, harus diingatkan bahawa jenis pemanis dan topping rangkaian minuman Bang Bang adalah ditetapkan dan tidak boleh ditambah topping yang lain.

2. Signature Milk Tea

Tidak sah rasanya jika tidak mencuba minuman signature untuk semua jenama minuman bubble tea.

Di Tealive, salah satu menu yang sangat direkomendasikan ialah Signature Milk Tea. Tambah topping black diamond untuk rasa yang lebih sedap.

3. Cocoa Mocha

Minuman ini menjadi salah satu minuman yang boleh dinikmati secara panas untuk menikmati lebih rasa kopi yang dibru, koko dan susu segar yang menambahkan lagi keenakan minuman ini.

4. Bang Bang Milk Tea

Sama seperti syarat Bang Bang Coffee paras kemanisan brown sugar, ais dan topping tidak boleh diubah.

Sangat direkomendasikan bagi anda yang ingin mencuba variasi minuman Bang Bang.

5. Bang Bang Fresh Milk

Menjadi salah satu minuman kegemaran ramai, Bang Bang Fresh Milk menjanjikan rasa kombinasi brown sugar, susu dan pearls yang pasti membuatkan anda terpikat. Sangat direkomendasikan buat anda yang gemar akan rasa susu.

6. Strawberry Pudding Smoothie

Bagi anda yang menginginkan sedikit perbezaan, anda boleh mencuba Strawberry Pudding Smoothie.

Bagi anda yang kurang gemar dengan minuman manis, ini antara minuman yang patut anda cuba kerana ia akan menggunakan ukuran gula paling minimum untuk saiz Large.

7. Hazelnut Latte

Jika anda tidak terlalu suka rasa manis gula seperti minuman lain, anda boleh mencuba Hazelnut Latte. Rasa manis untuk minuman ini datang daripada rasa hazelnut itu sendiri.

8. Mango Passion Smoothie

Apa kata sekali sekala anda cuba pula rangkaian smoothie yang ditawarkan di Tealive. Mango Passion Smoothie ialah antara minuman yang paling direkomendasikan. Untuk topping pula, terpulang kepada anda untuk memilih mengikut kesesuaian selera masing-masing.

Mana satu minuman kegemaran anda?

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2 | 3

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon