Tuesday, February 11, 2020

Program Sarapan Pagi Murid Sepatutnya Peluang Merapatkan Perpaduan Rakyat!


Pada tahun 2019 lalu, Kementerian Pendidikan mengumumkan rancangan untuk menyediakan sarapan pagi percuma kepada semua murid, tanpa mengira latar sosio-ekonomi mereka, bagaimanapun, pemangku Menteri Pendidikan, Tun Mahathir berkata, ia "tidak adil" kerana anak golongan kaya juga akan mendapatnya, dan menetapkan Program Sarapan Pagi (PSP) hanya akan dikhususkan kepada pelajar tidak berkemampuan.

Program Sarapan Pagi Murid
Dr Maszlee mangsa kerakusan politik.

Kajian terbaharu Khazanah Research Institute yang baru diterbitkan mengakui, memberi makan kepada semua murid tanpa mengira latar ekonomi akan memakan kos, tetapi ia turut mendatangkan banyak manfaat.

Kajian bertajuk "Understanding School Feeding in Malaysia" itu disediakan oleh Jarud Romadan Khalidi and Tan Zhai Gen.

Kaitan berterusan langkah sekolah memberi makan dengan bantuan kepada orang miskin mengelirukan dan mengabaikan potensi besar program itu dalam banyak aspek.

Sementara pemberian makan kepada semua akan menelan belanja besar, kita juga perlu mengakui bahawa ia bukan saja 'campur tangan nutrien' tetapi satu pelaburan untuk kanak-kanak.

Pelbagai kajian mendapati, kadar manfaat-kos yang mengagumkan dalam hampir semua program makanan di sekolah.

Menurut kajian itu, nutrisi yang betul dan murid yang tidak lapar dalam kelas menjadikan pembelajaran lebih mudah.

Kajian juga menyatakan bahawa, punca utama kebanyakan murid tidak bersarapan adalah kerana tiada masa yang mencukupi dan tiadak berselera.

Selain menambah baik pendidikan murid, program makanan yang bersifat universal (melibatkan semua murid) akan meningkatkan pergaulan murid daripada latar belakang berbeza, seterusnya membolehkan mereka lebih saling memahami.

Program untuk murid miskin boleh menyebabkan murid tersebut dianggap sebagai stigma dan disindir kerana menerima bantuan tersebut.

Dalam kes PSP ini, penerima tidak akan makan makanan yang disediakan dan objektif program tidak tercapai, di saat belanja sudah pun dikeluarkan.

Ia boleh diatasi dengan menyediakan makanan kepada semua murid, seperti yang dilaksanakan di New York, Amerika Syarikat pada tahun 2003.

Pada masa yang sama, program makanan universal juga boleh menangani masalah tidak cukup nutrisi yang melibatkan murid miskin dan juga kaya.

Program ini boleh mendidik kanak-kanak berkenaan kepentingan dan manfaat pemakanan sihat.

Walaupun masalah tidak cukup nutrisi lebih melibatkan golongan miskin, ada juga masalah obesiti, lalu mengembangkan program kepada semua murid boleh menjadi penyelesaiannya.

Walaupun kertas kajian itu tidak menyediakan analisis terperinci terhadap program makanan sekolah sedia ada di Malaysia, ia menyatakan pemakanan sihat boleh digalakkan dengan kantin hanya dibenarkan menjual makanan yang diluluskan.

Kajian itu memetik Healthy Food in School Programme - yang dibiayai ibu bapa - sebagai contoh yang boleh dilihat.

Bagaimanapun, program makanan yang meliputi semua pelajar boleh mendatangkan kesan tidak diingini.

Mereka membangkitkan keadaan di Korea Selatan, di mana dana untuk pendidikan fizikal dipotong ketika program makanan universal dilaksanakan.

Ia menyebabkan kemerosotan bilangan murid yang memiliki fizikal yang sihat (physically fit).

Pembangunan berkaitan kesihatan kanak-kanak di Malaysia dan baik buruk program universal berbanding (kepada golongan) sasaran perlu difahami dengan jelas untuk merangka program makanan sekolah yang membantu mereka yang memerlukan.

Jika program dirangka dan dilaksana dengan lebih baik, untuk semua pelajar tanpa membezakan 'kasta', ia akan menjadi langkah penting untuk menangani pelbagai cabaran yang menanti generasi akan datang dengan lebih baik.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon