Wednesday, February 26, 2020

Menanduk Bola Digugur Dari Latihan Asas Bola Sepak


Persatuan Bola Sepak di England, Scotland dan Ireland Utara telah memperkenalkan garis panduan terbaharu mengenai larangan menjalankan latihan tandukan bola untuk kanak-kanak dan remaja, bagi semua peringkat kumpulan umur iaitu antara bawah enam tahun dan bawah 18 tahun.

Ronaldo-tanduk-bola
Gambar hiasan.

Persatuan Bola Sepak Wales berkata, garis panduan untuk jurulatih bola sepak kanak-kanak dalam pembelajaran menanduk bola, kini disemak semula dan hasil kajian dijangka dapat disiapkan pada akhir tahun 2020.

Dalam program pembangunan bola sepak baharu, latihan asas menanduk bola untuk kanak-kanak sekolah rendah kini tidak lagi dibenarkan, manakala latihan tandukan secara berperingkat akan diperkenalkan kepada kumpulan umur bawah 12 hingga bawah 16.

Selain itu, akan ada peraturan mengenai saiz bola yang berbeza untuk latihan dan perlawanan bagi setiap kumpulan umur.

Peraturan baharu juga bermakna aksi tandukan bola hanya dapat dilihat dalam perlawanan membabitkan kumpulan umur 12 tahun tetapi pada tahap ini, jurulatih perlu menerapkan corak permainan yang tidak membabitkan hantaran jauh.

Bagi mereka yang berusia 16 dan 17 tahun pula, mereka hanya dibenar menyertai satu sesi latihan tandukan saja dalam seminggu.

Peraturan baharu itu diperkenalkan berikutan satu kajian impak besar yang diumumkan pada Oktober 2019 lalu diterajui Universiti Glasgow, yang mendedahkan kesan kesihatan jangka panjang terhadap bekas pemain bola sepak profesional.

Kajian itu mendapati, bekas pemain bola sepak adalah tiga kali ganda berkemungkinan untuk meninggal dunia akibat penyakit otak.

Meskipun tiada sebarang bukti yang mengaitkan secara langsung tandukan boleh menyebabkan penyakit berkaitan kegagalan fungsi otak, garis panduan menanduk bola yang sudah dikemas kini itu diterbitkan hasil rundingan dengan badan pentadbir bola sepak Eropah (UEFA) dan Persatuan Bola Sepak England (FA).

Ia bertujuan bagi mengenai kemungkinan sebarang risiko pada masa akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif FA England, Mark Bullingham, berkata garis panduan yang dikemas kini itu akan membantu jurulatih dan guru mengurangkan latihan tandukan berulang dan tidak diperlukan dalam kerangka pembangunan bola sepak belia.

Kajian menunjukkan aksi tandukan jarang dipamerkan dalam perlawanan bola sepak peringkat muda.

Jadi, garis panduan itu adalah satu perkembangan bertanggungjawab terhadap kanak-kanak di semua peringkat usia tanpa menjejaskan keseronokan bermain bola.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon