Thursday, February 20, 2020

Komunis China Arah Rogol Wanita Uyghur!


Amalan 'rogol besar-besaran' terhadap wanita etnik Uyghur di Xinjiang menjadi pendedahan terbaru mengenai penderaan dan kekejaman yang dikenakan pihak berkuasa Komunis China terhadap etnik minoriti Islam itu dengan alasan untuk perpaduan etnik.

Rogol Wanita Uyghur

Pada tahun 2019 lalu, media Barat melaporkan lelaki China etnik Han diarah mengawasi rumah wanita Uyghur yang suami mereka ditahan pihak berkuasa.

Laporan rogol besar-besaran itu muncul selepas seorang pegawai kerajaan China memberi temuramah dengan Radio Free Asia mengesahkan wujudnya program dikenali sebagai 'Dijodohkan dan Menjadi Keluarga (Pair Up and Become Family).

Menurut laporan, lelaki etnik Han diarah tinggal dan tidur sekatil dengan wanita Uyghur melalui program itu yang menurut kerajaan China, bertujuan 'mempromosikan perpaduan etnik.'

Pegawai-pegawai Komunis China difahamkan akan tinggal di kediaman warga Uyghur sehingga enam hari pada satu masa dan bekerja serta makan bersama keluarga Uyghur sambil membincangkan ideologi politik Parti Komunis.

Namun, menurut aktivis Uyghur, Rushan Abbas, yang anggota keluarganya ditahan di Xinjiang, ia adalah rogol sistematik yang dilaksanakan kerajaan China bagi menghapuskan identiti etnik itu.

'Ia rogol besar-besaran. Kerajaan menawarkan wang, rumah dan pekerjaan kepada lelaki Han untuk datang dan 'berkahwin' dengan wanita Uyghur.

"Wanita Uyghur atau keluarga mereka tidak boleh menolak perkahwinan itu kerana jika menolak, akan dianggap sebagai pelampau Islam kerana enggan mengahwini ateis Han. Mereka tiada pilihan.

"Sudah bertahun-tahun lelaki Han yang berselindung di sebalik perkahwinan itu, merogol wanita Uyghur. Ia hanya disedari media pada tahun 2018 lalu," katanya.

Anda juga boleh membaca pendedahan seorang mangsa kekejaman komunis China yang kini tinggal di Sweeden, yang menyaksikan bagaimana tahanan wanita Uyghur di rogol depan semua tahanan. (https://www.dailymail.co.uk/news/article-7599941/Whistleblower-escaped-Chinese-education-camp-reveals-horrors.html)

Pegawai kerajaan China itu memberitahu Radio Free Asia, program berkenaan bagi 'membantu keluarga Uyghur dengan ideologi, membawa idea baru, berbincang mengenai kehidupan bagi mewujudkan perasaan antara satu sama lain.'

"Biasanya seorang atau dua tidur sekatil tetapi jika cuaca sejuk, tiga orang tidur bersama. Sekarang dianggap normal jika wanita tidur bersama dengan 'saudara lelaki' pasangan mereka," kata pegawai itu.

Menurutnya, mereka mendakwa wanita tidur satu meter jauhnya dari 'saudara lelaki' berkenaan, yang sebenarnya adalah pegawai Parti Komunis.

Namun, menurut Rushan, semua itu adalah pembohongan kerana ramai wanita Uyghur hamil.

Kekerasan dan kekejaman terhadap etnik Uyghur sudah berlaku sejak berdekad lalu, namun ia memuncak mendadak ketika pemerintahan Xi Jinping.

Kerajaan Xi berusaha membanteras semua amalan agama di China dan Islam menjadi sasaran utama kerana Islamofobia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: hmetro

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon