Wednesday, January 08, 2020

Video IRAN Serang Pangkalan Tentera AS, Perang Dunia Ke 3 Bermula!


Akhirnya, IRAN melancarkan serangan peluru berpandu ke atas beberapa pangkalan udara di Iraq yang menempatkan tentera Amerika Syarikat (AS) pada jam 3 pagi Selasa waktu tempatan dan antara yang menjadi sasaran ialah pangkalan udara Al Asad di barat Iraq dan Irbil di sebelah utara.

Iranian missiles attack US
Gambar hiasan.

Serangan tersebut disahkan oleh Jabatan Pertahanan AS dalam satu kenyataan oleh Jonathan Hoffman, pembantu kepada Setiausaha Urusan Awam Pertahanan.

Namun, tiada maklumat mengenai kematian atau kecederaan akibat serangan itu dilaporkan setakat ini.

"Ketika kami menilai situasi dan tindak balas yang akan diambil, kami akan mengambil semua langkah yang perlu bagi melindungi dan mempertahankan anggota dan sekutu AS di rantau itu," menurut kenyataan Hoffman.

Setiausaha Akhbar White House Stephanie Grisham menerusi Twitter mengesahkan bahawa Presiden Donald Trump telah dimaklumkan mengenai serangan itu dan kini memerhati rapat situasi terkini sambil mendapat nasihat pasukan keselamatannya.

“Pagi ini, pejuang Tentera Udara IRGC melancarkan Operation Martyr Soleimani dengan kod ‘Oh Zahra’ yang menyerang menggunakan berpuluh peluru berpandu dari darat ke darat terhadap pangkalan kuasa teroris AS,” lapor media rasmi Iran ISNA, menurut ABC.

Pada Selasa, Setiausaha Pertahanan Mark Esper dalam satu taklimat menegaskan bahawa AS bersedia untuk bertindak balas terhadap sebarang serangan yang dilancarkan Iran.

“Kepada rakan sekutu dan rejim Iran, saya ingin kata bahawa kami tidak ingin memulakan peperangan bersama Iran, namun kami bersedia untuk mengakhirinya,” kata Esper.

AS$80 JUTA UNTUK KEPALA DONALD TRUMPH

Iran menawarkan hadiah AS$80 juta (RM327 juta) kepada pihak yang berjaya mendapatkan kepala Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump susulan kematian Ketua Jeneral Iran, Qasem Soleimani.

Memetik laporan akhbar media, penyiar rasmi perarakan pengebumian Soleimani di Iran berkata 1 dolar AS akan disumbangkan setiap rakyat Iran dengan jumlah penduduk seramai 80 juta.

"Iran mempunyai 80 juta penduduk. Berdasarkan kepada penduduk Iran, kami ingin menaikkan AS$80 juta yang merupakan hadiah bagi mereka yang dapat mendekati Presiden Trump," katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Iran Abolfazl Aboutorabi mengancam untuk menyerang politik Amerika.

"Kita (Iran) boleh menyerang White House. Kita boleh memberi respons kepada mereka di tanah Amerika. Kami mempunyai kuasa, kami akan bertindak balas pada masa yang sesuai. Ini adalah perisytiharan perang, yang bermaksud jika anda teragak-agak, anda akan kalah," kata Aboutorabi.

Pembukaan Parlimen Iran menyaksikan kesemua Ahli Parlimen republik itu memanggil Presiden AS sebagai 'pengganas yang berbaju sut' selepas Donald Trump mengancam untuk menyerang 52 lokasi kepentingan Iran.

BAGAIMANA PERANG AS-IRAN AKAN TERJADI?

Sekatan yang dikenakan oleh AS telah memusnahkan ekonomi Iran, dan Tehran sangat mahukan ianya ditarik balik.

Tetapi, disebabkan tiada pilihan, para pemimpin Iran boleh memilih taktik yang lebih ganas untuk mencapai matlamat mereka, terutamanya selepas kematian Soleimani.

Tentera Iran boleh mengebom kapal tangki minyak Amerika yang melalui Selat Hormuz, sebuah laluan penting bagi perdagangan tenaga global yang agresif dipatrol oleh pasukan Tehran, menyebabkan kehilangan nyawa atau bencana tumpahan minyak.

Penggodam Iran yang mahir juga boleh melancarkan serangan siber besar-besaran ke atas sekutu serantau seperti Arab Saudi atau Emiriah Arab Bersatu.

Israel boleh membunuh saintis nuklear Iran, yang membuatkan Iran menyerang kembali dan menarik Amerika Syarikat ke dalam perbalahan itu, terutama jika Tehran bertindak balas dengan tegas.

Atau, proksi berkaitan dengan Iran boleh mensasar dan membunuh tentera serta diplomat Amerika di Iraq. Pilihan terakhir ini dilihatkan yang paling berkemungkinan, menurut pakar.

Lagipun, Iran pernah mengebom berek Marin AS di Lubnan pada tahun 1983 dan membunuh lebih daripada 600 tentera AS semasa Perang Iraq. Dan jika ini berlaku, adalah mustahil untuk pentadbiran Donald Trump tidak bertindak balas.

Sekiranya Tehran memusnahkan kapal tangki minyak, membunuh dan menyebabkan tumpahan minyak, AS mungkin akan memusnahkan beberapa kapal Iran.

Jika Iran mengeluarkan arahan menembak satu lagi pesawat udara tentera Amerika Syarikat, AS mungkin menyerang beberapa pertahanan udara Iran.

Dan jika militan yang menyokong Iran membunuh orang Amerika di Iraq, maka tentera AS yang ditempatkan di sana boleh membalas, membunuh pejuang militia dan mensasarkan pangkalan operasi mereka sebagai balasan.

Amerika Syarikat juga boleh mengebom pusat latihan tertentu di dalam Iran atau membunuh pegawai tinggi.

Jika ini berlaku, kedua-dua pihak perlu berkomunikasi antara satu sama lain dan mencari cara bagaimana untuk tidak melampaui garis merah.

Masalahnya ialah, tidak ada saluran terus antara kedua-dua negara dan mereka tidak mempercayai satu sama lain. Oleh itu, situasi boleh hilang kawalan bila-bila masa.

Cara AS Memenangi Perang

Strategi AS kemungkinan besar akan melibatkan kekuatan udara dan laut yang besar untuk menewaskan Iran.

Tentera AS akan mengebom kapal Iran, melancarkan pesawat perang, tapak peluru berpandu, kemudahan nuklear, dan tempat latihan, serta melancarkan serangan siber ke atas kebanyakan infrastruktur ketenteraan Iran.

Matlamatnya adalah untuk menurunkan daya konvensional Iran dalam beberapa hari dan minggu pertama, menjadikannya lebih sukar untuk Teheran menentang kekuatan Amerika.

Menurut pakar, rancangan itu adalah munasabah sebagai seranga pembukaan yang mengejut, tetapi ia tidak akan membuatkan AS terus memenangi peperangan ini.

Ini kerana serangan udara AS pastinya akan membunuh beribu-ribu orang Iran termasuklah orang awam.

Dan perkara ini sekali gus boleh merangsang masyarakat Iran menentang Amerika Syarikat dan berdiri teguh di belakang rejim itu, walaupun Iran sendiri telah melayan rakyatnya dengan teruk dalam beberapa dekad berkuasa.

Terdapat satu lagi risiko, iaitu satu permainan perang pada tahun 2002 menunjukkan bahawa Iran boleh menenggelamkan kapal dan membunuh anak kapal Amerika, walaupun tentera laut AS lebih kuat.

Jika Iran berjaya melakukan ini, ia boleh memberikan imej kukuh yang boleh bertindak sebagai propaganda rampasan kuasa bagi rakyat Iran.

Dan jika Trump pula melakukan perkara yang sama iaitu dengan memusnahkan kapal perang Iran, AS tidak akan boleh menyemarakkan semangat rakyatnya.

Donald Trump telah memberikan isyarat bahawa beliau tidak mahu menghantar tentera darat ke Iran atau menghabiskan masa yang lama menentang negara itu.

Ini seiring dengan kecenderungan beliau untuk menjauhkan AS daripada perang asing, terutamanya di Timur Tengah.

Tetapi, dengan pembantunya yang agresif, seperti Setiausaha Negara Mike Pompeo, terdapat kemungkinan AS dapat meyakinkan Donald Trump untuk tidak kelihatan lemah dan berperang habis-habisan.

Menurut pakar, pilihan yang dimiliki oleh presiden AS pada masa itu akan menjadi sangat bermasalah. Yang paling berisiko setakat ini adalah menceroboh dan menyerang Iran.

Iran mempunyai hampir 3 kali ganda jumlah penduduk yang dimiliki Iraq pada tahun 2003 ketika perang bermula, dan 3.5 kali ganda lebih besar.

Malah, ia adalah negara ke-17 terbesar di dunia, dengan wilayah yang lebih besar daripada gabungan Perancis, Jerman, Belanda, Belgium, Sepanyol, dan Portugal.

Geografi Iran juga berbahaya di mana ia mempunyai gunung kecil di sepanjang sempadannya.

Memasuki dari bahagian Afghanistan di timur bermakna mereka terpaksa melintasi dua padang pasir.

Cuba untuk masuk dari barat juga adalah sukar walaupun dengan Turki (sekutu NATO) sebagai negara sempadan. Lagipun, Turki tidak akan membiarkan AS menggunakan Turki untuk menyerang Iraq.

AS boleh cuba memasuki Iran seperti yang dilakukan Saddam Hussein semasa perang Iran-Iraq, berhampiran dengan anak sungai yang berbatasan dengan barat daya Iran. Tetapi, kawasan itu berpaya dan agak mudah untuk dilindungi Iran.

Oleh itu, harapan terbaik untuk pentadbiran Donald Trump adalah konflik ini berakhir secepat mungkin selepas serangan pembukaan mereka bermula.

Jika tidak, dan jika Iran menentang, semuanya akan menjadi bertambah buruk bagi AS dan seluruh dunia.

Cara IRAN Memenangi Perang

Leftenan Jeneral Marin AS iaitu Vincent Stewart yang sudah bersara meninggalkan jawatannya sebagai orang kedua tertinggi di US Cyber Command pada tahun 2019 dan di penghujung kerjayanya, beliau menghabiskan masa di barisan depan perisikan tentera dan komuniti keselamatan siber.

Oleh itu, beliau adalah individu yang mempunyai maklumat terkini tentang bagaimana cara yang mungkin bagi Iran untuk menentang AS.

Menurutnya, strategi Iran mungkin dengan mengelakkan operasi konvesional secara langsung seboleh yang mungkin.

Iran akan cuba menyebabkan kerosakan pada skala global, menyerang kepentingan AS melalui operasi siber dan sasaran keganasan dengan niat untuk memperluaskan konflik, sambil menggalakkan komuniti antarabangsa untuk menghalang tindakan Amerika.

Dalam erti kata lain, Tehran tidak dapat menandingi kekuatan senjata Washington.

Tetapi, ia boleh menyebarkan huru-hara di Timur Tengah dan di seluruh dunia, dengan harapan bahawa masyarakat AS yang tidak tahan dengan peperangan serta masyarakat antarabangsa yang marah membuatkan Amerika menarik diri.

Ini mungkin kelihatan seperti sesuatu yang sukar tetapi para pakar percaya Iran mempunyai kebolehan ini dan akan melakukannya untuk mencapai apa yang dimahukan.

Rangkaian proksi dan unit elit Iran yang luas seperti Pasukan Pengawal Revolusi Iran boleh diperintahkan untuk membunuh tentera, diplomat dan rakyat AS di seluruh rantau itu.

Tentera AS di Syria agak lemah dan kekurangan sokongan, membuatkan mereka menjadi sasaran mudah.

AS juga mempunyai beribu-ribu orang awam, tentera dan kontraktor di Iraq, yang mana kebanyakannya bekerja di kawasan di mana militan Iran beroperasi.

Sekutu AS juga boleh menjadi sasaran utama. Hezbollah, kumpulan tentera yang disokong Iran di Lubnan, mungkin menyerang Israel dengan roket dan memulakan perjuangan kejamnya sendiri.

Bukan itu sahaja, Iran juga boleh menggalakkan organisasi pengganas atau proksi lain untuk menyerang di Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, dan negara-negara Teluk yang lain.

Tahun 2019 lepas, ia merancang dan melaksanakan serangan drone ke atas dua kemudahan minyak utama Arab Saudi utama yang menjejaskan pasaran dunia.

Sokongan Iran terhadap pemberontak Houthi di Yaman akan semakin meningkat, menawarkan lebih banyak senjata dan dana untuk menyerang lapangan terbang, pangkalan tentera dan loji tenaga Arab Saudi.

Sementara itu, negara-negara seperti Rusia dan China yang mana kedua-duanya sangat rapat dengan Iran, akan cuba menghalang pertempuran dan pada masa yang sama, memanfaatkan peluang ini.

China sangat bergantung terhadap eksportnya yang melintasi Selat Hormuz, jadi ia mungkin akan menenangkan Iran supaya Tehran tidak menutup jalan air tersebut.

Rusia mungkin akan menuntut pengekangan, tetapi menggunakan peluang itu untuk memperkuat hubungannya dengan Iran.

Para pakar juga menyatakan bahawa Iran kemungkinan besar memiliki "ejen senyap" di Eropah dan Amerika Latin, di mana mereka ini boleh muncul apabila diperlukan dengan cara yang dramatik dan ganas.

Sebagai contoh pada tahun 1994, pengganas yang dikaitkan dengan Iran mengebom hab masyarakat Yahudi di Buenos Aires, ibu negara Argentina, yang membunuh 85 orang dan mencederakan kira-kira 300 yang lain.

Tragedi ini kekal sebagai serangan pengganas terbesar dalam sejarah Amerika Latin, dan kemungkinan akan berlaku yang lebih besar.

Pada tahun 2018, Argentina menahan dua lelaki yang disyaki mempunyai hubungan dengan Hezbollah.

Sementara itu, Iran adalah ancaman besar kepada AS dalam dunia maya. Bermula pada tahun 2011, Iran menyerang lebih daripada 40 bank Amerika, termasuk JPMorgan Chase dan Bank of America.

Serangan itu membuatkan bank menghadapi masalah untuk melayan pelanggan dan pelanggannya menghadapi masalah menggunakan perkhidmatan bank.

Pada tahun 2012, Iran melancarkan malware ke rangkaian Saudi Aramco, sebuah syarikat minyak utama, yang memadamkan dokumen, e-mel, dan fail lain dalam komputer syarikat sekitar 75%, lalu menggantikannya dengan imej bendera Amerika yang terbakar.

Dan dijangkakan para penggodam Iran akan mencetuskan huru-hara yang lebih dahsyat di tengah-tengah peperangan.

Jika kesemua faktor ini diambil kira, peperangan antara Amerika Syarikat dan Iran akan menjadi satu pertarungan yang sangat kejam dan jahat.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:


sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon