Thursday, December 12, 2019

Kerjaya e-Sports Di Malaysia, Bagaimana Mahu Menjadi Pemain Game Profesional?


Tidak seperti mana-mana sukan popular yang lain, e-sukan (e-Sports) mempunyai kedudukan yang sangat unik dalam teknologi masa kini, yang membolehkannya merangsang pembangunan segmen lain dalam industri.

eSports Gamers

Dengan pemeliharaan e-sukan, industri lain seperti teknologi, pelancongan, sukan dan lain-lain akan menerima kesan positif dan meningkatkan nilai ekonomi sesebuah negara.

E-sukan juga boleh mewujudkan peluang pekerjaan baru yang menarik kepada golongan muda seperti peminat profesional permainan video, pengurus, jurulatih, pemasar, penganalisis, penganjur acara dan banyak lagi.

E-sukan mempunyai potensi yang luas dan ia bukan saja sekadar hobi, malah menjadi kerjaya dengan pendapatan lumayan yang sudah dibuktikan di peringkat antarabangsa.

BAGAIMANA MAHU MEMULAKAN KERJAYA e-SPORTS?

Persatuan e-Sports Malaysia (ESM)

Esports Malaysia (ESM) adalah badan pentadbir rasmi sukan elektronik di Malaysia, yang berdaftar di bawah Suruhanjaya Sukan Malaysia dan merupakan ahli kepada Persekutuan e-Sukan Antarabangsa (International Esports Federation – IeSF).

Alamat;
 • Laman rasmi: http://esportsmalaysia.org/
 • Facebook: https://www.facebook.com/pg/persatuansukanelektronikmalaysia/

Email:
 • contact@esportsmalaysia.org
 • info@esportsmalaysia.org

Ahli Gabungan ESM;
 • Terengganu – (https://www.facebook.com/esmterengganu/)
 • Kedah – (https://www.facebook.com/esmkedah/)
 • Pulau Pinang – (https://www.facebook.com/pg/PersatuanSukanElektronikPulauPinang/)
 • Sarawak – (https://www.facebook.com/SarawakEsportsAssociation/)
 • Kuala Lumpur – (https://www.facebook.com/ESKLAssociation/)
 • Selangor – (https://www.facebook.com/EsportsSelangor/)
 • Perak – (https://www.facebook.com/esportsperakassociation/)
 • Sabah – (https://www.facebook.com/Sabahesportsassociation/)
 • Johor – (https://www.facebook.com/pg/esportsjohor/)
 • Perlis – (https://www.facebook.com/Persatuan-E-Sports-Perlis-271747143395575/)
 • Putrajaya – (https://www.facebook.com/eSportsPutrajaya/)

APU: AKADEMI e-SPORTS DI MALAYSIA

APU eSports Malaysia Academy, adalah sebuah akademi esport yang ditubuhkan Asia Pacific University of Technology & Innovation (APU) dengan kerjasama eSports Malaysia (eSM).

Permohonan untuk menyertai akademi ini telah dibuka untuk kemasukan, dengan empat buah game yang akan menjadi fokus, iaitu; Defense of the Ancients 2 (DotA 2), League of Legends (LoL), Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) dan FIFA 17.

Setiap game memiliki 3 tahap yang perlu dilalui, iaitu Level 1 (Beginner), Level 2 (Intermediate) dan Level 3 (Advanced), di mana setiap tahap mengambil masa 12 minggu untuk dihabiskan.

Pelajar boleh melangkau Level 1 dan Level 2 sekiranya memenuhi beberapa syarat tertentu.

Bermakna, sekiranya pelajar memulakan pengajian dari Level 1, masa yang diambil untuk menghabiskan pengajian ini adalah 9 bulan. Kelas pula hanya diadakan pada hujung minggu.

Umur minimum untuk memasuki akademi ini berbeza mengikut setiap game tersebut, di mana FIFA 17 adalah 10 tahun dan ke atas, LoL (13 tahun), DotA 2 (13 tahun) dan CSGO (17 tahun).

Semestinya, kanak-kanak di bawah 18 tahun perlu mendapatkan kebenaran daripada ibu bapa atau penjaga.

Anda boleh mengunjungi laman web rasmi APU eSports Malaysia Academy untuk mengetahui kemaskini terbaharu dan maklumat tentang yuran untuk kursus-kursus ini.

Secara kasarnya, terdapat 4 jenis yuran yang perlu dilangsaikan bagi menamatkan salah satu daripada 4 kursus video game yang disediakan, iaitu:
 • Yuran Pendaftaran – RM90 (untuk pelajar umum)/ RM50 (untuk pelajar sekolah menengah).
 • Yuran Kursus “Beginner Level” – RM780.
 • Yuran Kursus “Intermediate Level” – RM870.
 • Yuran Kursus “Advanced Level” – RM990.

Maka, apabila dicampurkan kesemuanya, yuran yang perlu dibayar oleh para pelajar adalah RM2730 bagi pelajar umum, dan RM2690 bagi pelajar sekolah menengah.

Berminat untuk menyertai akademi ini? Inginkan maklumat lanjut? Anda boleh terus layari laman web rasmi APU eSports Malaysia Academy.

Akademi ini dijangka akan menjadi sebuah institusi melatih dan menyediakan bakat-bakat eSports bukan sahaja dalam menyertai acara kompetitif, malah mengembangkan bilangan tenaga kerja yang akan memajukan industri eSports tanah air.

6 PEMAIN E-SPORT PALING KAYA DI MALAYSIA SEHINGGA TAHUN 2019

1. Yap “xNova” Jian Wei
 • Jumlah wang terkumpul: $USD1,813,469.54

Memulakan karier Dota 2 secara profesional dalam usia muda 16 tahun, Yap “xNova” Jian Wei mengorak langkah kanan dalam arena esports Dota 2 dengan menyertai Lowyat.Net Esports pada tahun 2015.

Sejak dari itu, dia sudah berganding bahu bersama ramai atlet Dota 2 popular untuk pelbagai pasukan profesional seperti Who2Bet, Mineski, WarriorsGaming.Unity dan bermain seketika dengan Clutch Gaming.

Tambahan pula, dia meluaskan lagi karier esports ke China untuk sertai LGD Gaming iaitu pasukan pertama dari negara China memenangi EPICENTER XL.

Pasukan LGD Gaming adalah pasukan dijemput untuk pertandingan Dota 2 terbesar The International 2018. xNova bermain sebagai role Support untuk pasukan LGD Gaming.

2. Zheng “MidOne” Yeik Nai
 • Jumlah wang terkumpul: $USD1,715,335.07

Meskipun Zheng “MidOne” Yeik Nai hanya memulakan karier profesional Dota 2 tiga tahun lalu, MidOne sudah digelar sebagai pemain Dota 2 utama di dunia selepas dia pernah mendapat kedudukan teratas berdasarkan match-making rating (MMR) iaitu sebanyak 9,155 dalam leaderboard Dota 2 untuk benua Eropah pada tahun lepas.

Ketika Fnatic membawa pulang tempat keempat di The International 2016, itu merupakan kemuncak utama dalam kariernya.

Prestasinya yang mengagumkan berjaya meletakkan dia bersama pasukan dari Eropah, Team Secret.

Penyertaan dia ke Team Secret menjadikannya sebagai atlet esports Malaysia pertama berpindah ke Eropah untuk bermain Dota 2 secara profesional.

Penglibatan MidOne sebagai role solo middle bersama Team Secret terbukti cemerlang. Team Secret meraih hadiah kemenangan tempat pertama USD$125,000 (RM30,641) untuk DreamLeague Season 9 dan juga dapat USD$120,000 (RM29,415) untuk tempat keempat bagi China Dota2 Supermajor.

Lebih-lebih lagi, Team Secret dijemput untuk bertanding di The International 2018 dan akan bertempur dengan 7 pasukan lain termasuk pasukan dari Asia Tenggara, Mineski.

3. Chai “Mushi” Yee Fung
 • Jumlah wang terkumpul: $USD1,022,901.97

Berusia 28 tahun, Chai Yee Fung atau nama lain “Mushi” yang cukup terkenal dalam kalangan komuniti Dota 2 di Malaysia. Mushi ialah atlet esports paling berjaya di Malaysia setakat ini.

Berasal dari Rawang, karier profesional Dota 2 bermula ketika dia menyertai pasukan Orange Esports pada tahun 2011.

Sepanjang penglibatannya dalam arena kompetitif Dota 2, penglibatan ke The International selalu berada dalam jangkauan Mushi apabila dia sudah bertanding dalam liga berprestij itu sebanyak tiga kali.

Pengalaman pertama The International bagi Mushi adalah memenangi tempat ketiga bersama Orange Esports pada tahun 2013. Setahun kemudian, dia memenangi tempat keempat bersama Team DK pada tahun 2014.

Mushi mengulang kembali kejayaan The International bersama Fnatic, membawa pulang hadiah USD$1.4 million (RM5.6 million) selepas mendapat tempat keempat di The International 2016.

4. Tue “Ah-fu” Soon Chuan
 • Jumlah wang terkumpul: $USD781,296.55

Dari seorang amateur ke atlet esports bertaraf dunia, peralihannya daripada pasukan WarriorsGaming.Unity ke pasukan negara China LGD.Forever Young benar membuahkan hasil apabila pasukan LGD.Forever Young berjaya menang tempat ketiga di The International 2017.

Dia bertukar menjadi jutawan segera bersama wang hadiah sebanyak USD$2.6 million (RM11.2 million) yang dikongsikan bersama ahli-ahli lain.

Selepas menyambut kemenangan gempak di The International 2017, Ah-fu tidak menunjukkan tanda-tanda untuk berehat dari arena Dota 2 dan mahu terus berusaha untuk The International 2018 tetapi pasukannya kalah kepada Invictus Gaming semasa peringkat kelayakan China.

Walau bagaimanapun, dia masih lagi mengasah kebolehannya bersama LGD.Forever sebagai role Support di China.

5. Wong “ChuaN” Hock Chuan
 • Jumlah wang terkumpul: $USD740,982.93

Semuanya bermula pada tahun 2009 apabila Wong “ChuaN” Hock Chuan cuba bermain Dota dek kerana kecederaan yang mengakibatkan dia berhenti bermain bola keranjang.

ChuaN ialah salah satu ikon atlet Dota dan Dota 2 yang sudah lama berkecimpung dalam arena pertandingan.

Dengan karier esports yang sudah mencecah hampir satu dekad, dia pernah bermain Dota bersama dengan pasukan seperti Kingsurf dan Aeon.

Kemudian, dia terbang ke China untuk menjadi atlet esports bagi pasukan Nirvana dan LGD serta pernah diserap ke Invictus Gaming bersama-sama ahli pasukan lain dari LGD.

Semasa dia menyertai Invictus Gaming, pasukannya menjadi salah satu pasukan paling digeruni di liga besar dan berprestij Dota 2.

Ini terbukti apabila Invictus Gaming pernah menjuarai liga The International 2012. Oleh sebab itu, dia merupakan satu-satunya orang Malaysia ketika ini membawa pulang trofi kemenangan pada tahun 2012 bersama Invictus Gaming.

Pada tahun 2015, ChuaN pernah menyertai Newbee tetapi akhirnya mengambil masa berehat selepas Newbie berkongsi tempat nombor 9 ke nombor 12 di The International 2016.

6. Chong “Ohaiyo” Xin Khoo
 • Jumlah wang terkumpul: $USD582,626.49

Chong “Ohaiyo” Xin Khoo merupakan antara pemain Dota 2 profesional disegani ramai dan dia memulakan kariernya di MUFC pada tahun 2012.

Pada tahun 2013, dia tergolong dalam satu program akademi Orange Esports Dota 2 sebelum diserap masuk ke dalam pasukan Orange bagi menggantikan Mushi buat sementara waktu.

Meskipun prestasi Orange tidak begitu memberangsangkan dalam liga-liga Dota 2 ketika itu, Orange berjaya memecah dari kemelesetan berkenaan dengan memenangi tempat ketiga di The International 2013.

Tahun 2016 adalah tahun paling bermakna bagi Ohaiyo apabila dia mengaut sebanyak USD$392,328 (RM1,596,127), hasil dari kemenangan tempat keeempat di The International 2016 bersama Fnatic.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2 | 3

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon