Friday, November 01, 2019

Cara Mengenali Duit Palsu


Mengenalpasti sama ada wang kertas yang anda terima itu benar-benar tulen atau palsu tidaklah sesukar mana, kerana wang kertas Malaysia menggabungkan ciri-ciri keselamatan terkini yang sukar dipalsukan. Ia boleh dikenal pasti melalui 4 aspek iaitu 'Rasa, Lihat, Padan dan Periksa'.

Duit Palsu

Mari kita sama-sama tengok dan semak ciri-ciri penting berikut.

1. Rasa dan bezakan kualiti serta ciri cetakan yang timbul

Wang kertas tulen dicipta menggunakan substrat atau bahan yang bermutu tinggi. Ini menjadikannya unik dan berbeza dengan kertas biasa yang mempunyai cetakan kurang bermutu serta ciri-ciri keselamatan tiruan.

Periksa ciri cetakan timbul yang terdapat pada potret di wang kertas, angka denominasi dan teks.

Ciri-ciri "peak"

Ciri-ciri "peak" ini dapat dikesan di bahagian tengah wang kertas. Jika dilihat dari sudut yang berbeza, anda akan nampak angka denominasi di pertengahan kotak.

Contohnya, angka 50 dicetak untuk wang kertas denominasi RM50.

Tandang palang telus

Bunga raya di bahagian atas dan bawah wang kertas adalah sama pada kedua- dua belah permukaan depan dan belakang wang kertas.

Cetakan Intaglio

Potret Yang di-Pertuan Agong Pertama, nombor denominasi corak dan perkataan 'Bank Negara Malaysia' adalah dicetak dengan beberapa lapisan dakwat halus untuk menghasilkan kesan timbul.

Harus diingat, wang kertas palsu berkualiti rendah. Ia kebiasaannya dicetak pada kertas biasa menggunakan pencetak dan mesin salinan warna yang lazim.

Justeru, laporan media yang mengatakan terdapatnya wang kertas palsu berkualiti tinggi, serta dicetak menggunakan teknik canggih sehingga kertasnya mempunyai ciri dan kualiti yang sama dengan kertas wang sebenar boleh dipersoalkan.

2. Pegang dan halakan ke arah cahaya lampu putih

Sekiranya dihalakan ke arah cahaya, imej samar-samar Potret Yang di-Pertuan Agong Pertama dapat diperhatikan pada petak kosong di sebelah kiri wang kertas.

Potret 3 dimensi DYMM Yang di-Pertuan Agong pertama kelihatan lebih terang dan nyata jika dibandingkan dengan warna kertas di sekitarnya. Potret ini akan kelihatan tanpa garis-garis yang jelas.

Imej daripada cahaya ini bercorak 3 dimensi dengan alunan warna gelap dan terang yang berlainan dalam keadaan lembut dan berbayang, tanpa garisan luar yang nyata.

Terdapat angka berkaitan di bahagian bawah potret tanda bayang ini. Sebagai contoh, angka 50 dipaparkan untuk denominasi RM50.

Tanda pandang telus reka bentuk grafik pada bahagian depan dan belakang wang kertas akan kelihatan selari dan membentuk imej corak dan numeral yang lengkap.

Benang keselamatan dengan ciri teks mikro yang dijalin secara bersulam pada wang kertas.

Kertas yang digunakan untuk menghasilkan wang kertas adalah bertekstur. Sementara itu, wang kertas polimer diperbuat daripada plastik khas.

Kedua-dua wang kertas dan polimer mempunyai kesan cetakan timbul pada potret Yang di-Pertuan Agong pertama dan teks.

3. Sengetkan wang kertas untuk melihat perubahan pada jalur holografik dan benang keselamatan

Kalau anda ingin melihat benang keselamatan kanta mikro bagi wang kertas RM100, wang kertas tersebut perlulah disengetkan di bawah cahaya terang. Benang keselamatan ini ditenun di permukaan sebelah belakang wang kertas.

Semasa dilihat pada cahaya, benang ini nampak seperti satu garisan lurus yang kehitaman dengan huruf dan nombor yang berkaitan dicetak berulang kali.

Contohnya, "BNM RM50" dicetak berulang kali pada wang kertas denominasi RM50.

Ciri-ciri Lead

Di sebelah kanan wang kertas denominasi RM50 dan RM100, terdapat jalur hologram yang berkilau serta mengandungi 3 perkara, iaitu:
  • Imej yang serupa dengan yang terdapat di sebelah kanan potret Yang di-Pertuan Agong Pertama.
  • Imej yang menunjukkan angka denominasi, contohnya RM50.
  • Imej huruf-huruf 'BNM".

Semak menggunakan kanta pembesar atau lampu sinaran UV. Wang kertas negara kita cuma mengandungi 2 elemen warna fluorescent.

Sementara itu, teks, logo dan jalur fiber akan berwarna kemerahan, kekuningan dan kebiruan dibawah pencahayaan UV.

Untuk maklumat lanjut tentang ciri-ciri wang kertas, anda bolehlah memuat turut aplikasi "My Ringgit" di Apple Store dan Google Play.

Aplikasi ini memberikan panduan interaktif dan ciri-ciri keselamatan mata wang Malaysia, termasuk piawaian kualiti bagi mata wang tempatan, nasihat umum dan maklumat tambahan.

Denda RM50 Juta Cetak Wang Tanpa Kebenaran

Bank Negara Malaysia (BNM), memberi amaran, mana-mana pihak yang didapati bersalah mengeluar, mencetak atau menempa mata wang Malaysia tanpa kebenaran, boleh didenda tidak melebihi RM50 juta atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Itu merupakan antara peruntukan dalam Rang Undang-Undang (RUU) Mata Wang 2019 yang dibentangkan kali pertama di Parlimen.

Perbuatan penyalinan atau pengeluaran semula mata wang kertas dan duit syiling Malaysia sebelum RUU ini tanpa kebenaran BNM boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5,000.

Antara peruntukan lain dalam RUU Mata Wang 2019 adalah tiada sesiapa pun boleh menggunakan sebarang gambar, lukisan atau reka bentuk yang menyerupai suatu mata wang kertas atau syiling dalam apa juga penerbitan dan dalam apa-apa saiz, skala atau warna tanpa diluluskan oleh BNM.

Jika disabit kesalahan, mereka boleh didenda tidak melebihi RM50,000.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon