Khamis, September 12, 2019

Apa Itu 'Y-Suku' Dan Kenapa Yamaha Y15zr Digelar Dengan Nama Pelik Ini?


Loading...

Yamaha Y15zr, moto kapcai paling laju setakat ini atau gelarannya 'Y Suku' merupakan jentera 2 roda paling panas di pasaran Malaysia sebab kalau nak park pun kena hati-hati, takut nanti hilang dicuri walaupun dah lock depan belakang atas bawah.

Ysuku Yamaha Y15zr

Y-Suku dikuasakan oleh enjin 4 lejang 150cc SOHC sama seperti model FZ150i yang dilengkapi injap penyejukan cecair (liquid cooled).

Tapi, kenapa wujudnya nama panggilan pelik ini?

Berdasarkan sumber orang disekeliling yang tunggang Y15zr, nama Y Suku diambil dari pecahan Matematik darjah 1.

Jom ingat balik apa yang kita pernah belajar:
  • 1/2 setengah
  • 1/3 satu pertiga
  • 1/4 suku
  • 2/3 dua pertiga
  • 3/4 tiga suku

Seterusnya, 1 jam ada 60 minit. Jadi Y15 bersamaan dengan 15.

15 dari 60 ialah 1/4. Maka 1/4 adalah suku. Inilah jawapan untuk persoalan ramai kenapa Y15zr dipanggil Y Suku.

Model Pertama

Y15zr jadi pilihan kaki modi kerana alat ganti aftermarket banyak ditawarkan di pasaran tempatan dan juga luar Malaysia.

Terdiri dari coverset, bahagian luaran lain seperti rim sukan, meter hinggalah ke bahagian enjin.

Dan hanya golongan bangsawan saja yang mampu modified Y Suku kerana harga barang boleh membuatkan poket anda bocor.

Lain negara lain nama modelnya. Yamaha Exciter 150 di Thailand dan Vietnam, Yamaha Jupiter MX/MX King 150 di Indonesia serta Yamaha Sniper 150 MXi di Filipina.

Model Kedua

Sebagai tambahan, sebelum ni Yamaha 125ZR dipanggil tupai. Mana datangnya pula nama tupai ni?

Asalnya dari nombor dua lima. Dalam english disebut two five. Maka apabila di Melayukan, jadilah tu-pai. -HAHA-

FAKTA MENARIK Ysuku

Versi pertama, Ysuku V1

Versi pertama motosikal kapcai keluaran Yamaha ini dilancarkan untuk pasaran Malaysia sekitar tahun 2015.

Ada banyak edisi

Hadir dalam pelbagai jenis edisi, antaranya pada sekitar September 2015, Yamaha Y15ZR Edisi GP dilancarkan.

Manakala Yamaha Y15ZR V2 pula mula memasuki pasaran pada bulan Mac 2019.

Ada 4 warna menarik

Versi kedua ini hadir dalam empat pilihan warna seperti Striking Cyan, Blazing Red, Storm Blue dan Dynamic Grey.

Untuk peminat Ultraman

Yamaha Y15ZR Edisi Ultraman dilancarkan pada Jun 2019 pada harga RM12,688.

Ada edisi terhad Movistar modified

Untuk nampak lain dari yang lain, edisi terhad ini tidak ada banyak beza dari segi enjin. Ia cuma dipakaikan dengan coverset baharu. Ada yang keluar tahun 2017 dan 2018.

Masih kategori kapcai

Merupakan motosikal kapcai kategori 150cc.

Gaya moden

Yamaha Y15ZR banyak menggunakan gaya moden dan mewarisi konsep rekaan model sports mereka yang lebih besar seperti R25 dan R1.

Tempat duduk rata

Yamaha Ysuku mempunyai tempat duduk yang lebih rata, tidak seperti kapcai biasa.

Maka penunggang tidak perlu menahan kaki untuk mengelakkan dari menggelungsur ke hadapan.

Tempat duduk lebih selesa

Duduk di atas Y15ZR menjanjikan keselesaan bagi kedua-dua penunggang dan penumpang.

Ada 5 gear

Menawarkan transmisi 5-kelajuan dan enjin satu silinder 150cc SOHC (Single Over Head Cam).

Alternatif kepada Yamaha Ysuku

Bercerita mengenai motosikal kapcai ini, pastinya ia mempunyai saingan dalam kelompoknya yang tersendiri.

Yamaha Y15ZR ini mempunyai saingan hebat dari tiga jenama motosikal besar yang lain.

Antara motosikal yang dikatakan seteru bagi Ysuku ini adalah seperti motosikal Honda RS150R, Benelli RFS150i dan SYM VF3i, di mana semua motosikal kapcai ini berkapasiti 150cc kecuali SYM dengan enjin bersaiz 183cc.

Kenapa patut beli Ysuku?

Bagi yang masih lagi tercari-cari motor kapcai, anda harus tahu bahawa Ysuku menawarkan kuasa maksimum untuk sebuah jentera kecil.

Motosikal Ysuku mempunyai gaya yang tersendiri, di mana ia banyak menampilkan aspek rekaan gaya bersama sentuhan moden untuk menarik pembelinya.

Apa menarik dengan Ysuku V2?

Untuk versi kedua, Ysuku mendapat sentuhan yang berbeza khususnya pada bahagian lampu hadapan, yang menggunakan rekaan baru dan nyalaan LED.

Pada bahagian meternya pula, ia kini tampil dengan paparan LCD, yang membolehkan penunggang membaca maklumat tunggangan dengan lebih mudah dan jelas.

Bagi aspek mekanikal pula, Y15ZR V2, masih dengan SOHC penyejukan cecair 150 cc berkuasa 15.4 PS dan tork 13.8 Nm yang ditampilkan dengan transmisi 5-kelajuan.

Berapa harga motor Ysuku?

Bagi Ysuku V2 ini, yang boleh dimiliki pada harga RM8,168, tidak termasuk cukai jalan dan yuran pendaftaran, pastinya merupakan sesuatu yang masih mampu untuk dimiliki oleh mana-mana individu yang sedang mencari motosikal untuk kegunaan harian.

Ysuku sesuai untuk keluarga atau tidak?

Sebagai motosikal yang berkuasa 150cc, seperti yang dinyatakan di atas, ia sebuah motosikal yang sesuai untuk kegunaan harian.

Oleh kerana itu ia pastinya sesuai untuk kegunaan mereka yang berkeluarga, yang perlu menghantar dan mengambil anak dari sekolah, untuk kegunaan pergi kerja dan bersantai bersama keluarga.

Dengan tangki bersaiz 4.2 liter, ia bukan sahaja menjanjikan penjimatan daripada aspek penggunaan bahan api, tetapi ia juga pastinya amat ideal untuk digunakan dalam bandar yang seperti kita ketahui, tidak pernah dapat lari daripada kesesakan lalu lintas.

Keistimewaan Ysuku V2 ini, ia dilengkapi dengan ciri Answer Lock Key.

Seringkali kita sering meletakkan motosikal di ruangan parkir yang sesak dengan motosikal lain dan ada masa kita terlupa di mana kita meletakkannya.

Jadi, dengan ciri yang ditawarkan ini, anda hanya tekan sahaja butang dan alat penggeranya akan berbunyi.

Anda boleh mengetahui lokasi motosikal Ysuku dengan lebih cepat.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

Maksud y15, kami dah lama tahu admin, cuma admin boleh kupas tak? kenapa motor ni dalam radar JPJ dan Polis, tak pasal-pasal yang tak bersalah pakai y15 kena sita!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon