Monday, September 23, 2019

Logo Bulan Sukan Negara Diejek Macam Hidung Khinzir


Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menjelaskan bahawa fokusnya kini adalah untuk menekankan intipati program Bulan Sukan Negara (BSN), ketika mengulas ejekan pengguna maya, termasuk pemimpin pembangkang, yang menyamakannya dengan hidung babi.

Logo Bulan Sukan Negara 2019

"Macam saya kata, saya nak fokus inti pati program (BSN) yang saya dah tekankan tadi," katanya pada majlis penyerahan watikah ahli parlimen belia di bangunan Parlimen Kuala Lumpur.

Sejak dikongsi di akaun Facebook rasmi KBS, logo BSN sudah mendapat 446 tanda suka namun majoriti warga maya mengecam reka bentuknya.

Ramai juga yang berkongsi gambar logo BSN yang diterbalikkan, sehingga huruf B diguna pakai kelihatan seperti hidung babi.

Ketua Umno Sungai Besar, Jamal Md Yunos antara pemimpin pembangkang yang mengejek logo itu.

Dalam gambar dimuat naik, dua biji mata turut ditambah ke logo yang dipusing itu.

"Cuba teka? Bentuk binatang dan muncung apa untuk logo tema Bulan Sukan Negara (2019). Menteri KBS tak perasan kot atau timbalan menteri KBS tak rujuk kepada menteri," katanya.

Sementara itu, Syed Saddiq menjelaskan baginya yang paling penting adalah makna di sebalik logo tersebut.

"Saya tengok ramai muat naik logo itu dan terbalikkan dia (logo), tetapi saya rasa paling penting sekali makna logo tersebut yang mewakili BSN.

Antara kritikan pengguna maya terhadap logo itu.

Ejek Logo BSN19

"Perkara ini sangat penting kerana banyak acara kita akan gerakkan sekali dan itu fokus utama kita dan harap rakyat Malaysia keseluruhan dapat melakukan seberapa banyak aktiviti dalam bulan 10 ini," katanya.

Bulan Sukan Negara bakal dilaksanakan pada bulan Oktober 2019.

Maksud Logo BSN

Menurut KBS, logo itu bukan hanya sekadar akronim, tetapi terdiri daripada bentuk organik mewakili suasana mesra dan santai dalam sukan.

Bentuk tepi bulat dan tajam mewakili kuasa, kestabilan dan profesionalisme, menurut keterangan di Facebook KBS.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon