Wednesday, September 11, 2019

Janissari: Tentera Elit Yang Meruntuhkan Empayar Turki Uthmaniyyah


Dunia menjadi saksi betapa gemilang dan gahnya empayar Turki Uthamaniyyah suatu ketika dahulu, telah menguasai wilayah yang sungguh luas dan masih boleh ditatap sehingga ke hari ini, agar menjadi inspirasi buat umat Islam bahawa kita pernah menguasai seantero.

Tentera Elit Empayar Uthmaniyyah
Janissari.

Di sebalik pencapaian luar biasa empayar Islam itu, yang membuatkan kuasa-kuasa Eropah sentiasa kusut memikirkan bagaimana mahu menghalau bangsa Turki, berdirinya sebuah pasukan ketenteraan elit yang menjadi tulang belakang dalam menjayakan dasar perluasan kuasa Uthamniyyah – itulah Kor Janissari.

Janissari ditubuhkan pada 1326 semasa pemerintahan Orhan Bey (pemerintah kedua).

Mereka merupakan pengawal peribadi pilihan sultan yang sangat setia, malah ketangkasan, kemahiran serta strategi perang mereka jauh lebih hebat dan unggul berbanding tentera biasa.

Pertempuran Kosovo (1389), Nikopolis (1396) dan Konstantinopel (1453) adalah antara kejayaan besar Kor Janissari.

Semangat mereka sememangnya luar biasa, sehingga apabila dilihat sahaja serban ikonik mereka di medan perang, pasti mendatangkan rasa gerun kepada musuh.

Kor Janissari memainkan peranan besar dalam setiap pertempuran yang mereka sertai namun, keelitan pasukan ini semakin lama semakin pudar.

Keberadaan Janissari dalam kerajaan mendatangkan pelbagai masalah yang membawa kepada kemorosotan, seterusnya mengakibatkan jatuhnya empayar yang banyak berjasa kepada agama itu.

Janissari tidak ubah seperti parasit yang mendatangkan banyak kerugian dan kemusnahan, yang semakin lama menjauh dari tujuan asal penubuhan mereka iaitu berjihad mempertahankan agama Islam.

Janissari mengakibatkan ketidakstabilan politik pada kerajaan Uthmaniyyah, terutamanya ketika Era Genangan.

Mereka terlibat secara lansung dalam menentukan siapa bakal sultan, pelaksanaan dasar negara serta tergamak membunuh sultan yang tidak mahu menurut kemahuan kepentingan mereka.

Mereka juga seringkali mogok tidak mahu melanjutkan peperangan yang membawa kekalahan besar kepada Uthmaniyyah.

Ini dapat dilihat melalui apa yang berlaku terhadap Sultan Osman II. Pada 1620, berlakunya perang antara Turki Uthamaniyyah dan Poland dan sultan telah merencana sebuah strategi licik yang mampu membawa kemenangan besar kepada kerajaan.

Namun, segala perancangan dan gerak perang sultan musnah dan menemui kegagalan, apabila Janissari melancarkan mogok dan tidak mahu berperang.

Osman II melihat pucuk pangkal kepada segala permasalahan yang ada datangnya dari Janissari.

Tambah lagi, setelah baginda melihat betapa berdisiplinnya tentera-tentera Eropah, baginda mahu menyisihkan Janissari yang membawa banyak masalah.

Baginda merencana untuk merekrut tentera-tentera baru dari Asia yang akan menggantikan Janissari namun, rancangan rahsia ini akhirnya sampai kepada pengetahuan pemimpin Janissari kerana wujudnya pengkianatan dalam kalangan pembesar-pembesar sultan.

Osman II telah ditangkap oleh tentera Janissari yang melakukan pemberontakan di istana sultan.

Baginda menerima pelbagai cemuhan, makian dan cercaan yang datangnya dari tentera baginda sendiri. Tidak cukup dengan itu, baginda diludah serta dipukul menggunakan terompah tentera.

Setelah baginda dikurung buat beberapa ketika, baginda dijatuhi hukuman bunuh oleh Janissari.

Osman II merupakan sultan pertama yang dibunuh oleh tenteranya sendiri, sungguh tragis dan memilukan bagaimana tergamaknya Janissari berbuat sedemikian.

Nasib yang sama juga menimpa Ibrahim I, baginda telah dihukum gantung oleh Janissari atas alasan baginda cuai dalam medan perang, yang membawa kekalahan besar kepada Uthmaniyyah.

Padahal, baginda terpaksa mengundurkan tentera kerana pada waktu itu terdapat pemberontakan di Istanbul yang didalangi sendiri oleh Janissari.

Janissari juga terlibat dalam peristiwa menurunkan sultan dari takhta kerajaaan secara paksa (king maker).

Mereka sesuka hati menurun dan menaikkan sultan, asalkan baginda sentiasa menurut kemahuan mereka.

Sultan yang tidak mahu menurut pasti akan menerima padah. Antara sultan yang menerima nasib sebegini ialah Ahmed III, Selim II dan Mustafa IV.

Bukan itu sahaja, Janissari juga pernah bertindak melakukan penindasan terhadap rakyat. Mereka melakukan pemerasan, rompakan serta bermacam-macam jenayah terhadap rakyat Uthmaniyyah sendiri.

Peristiwa in berlaku sewaktu pemerintahan Murad III dimana pada waktu itu kerajaan melalui tempoh aman tanpa perang kerana menangnya Murad III ke atas Syah Parsi.

Ternyata Janissari tidak begitu gembira dengan situasi aman yang dinikmati oleh rakyat. Bagi mereka jika tiada perang maka tiada harta rampasan, maka semakin rugilah mereka.

Sikap tamak serta pentingkan diri mereka ini telah membawa kekacauan yang besar di Mesir dan Tibriz.

Hal ini memaksa para pembesar untuk melancarkan perang bagi meredakan ketegangan dan menundukkan Janissari.

Akhirnya, Murad III terpaksa mengumumkan perang ke atas Hungary walaupun baginda tidak mempunyai casus belli yang kukuh bagi membenarkan ekspedisi ketenteraan tersebut.

Mengapa Janissari Berubah Menjadi Jahat?

Terdapat beberapa faktor signifikan yang menjadikan Janissari berani bertindak sedemikian rupa. Pertama ialah, keterlibatan mereka dalam lapisan politik tertinggi negara. Kepentingan Janissari semenjak penubuhannya semakin lama semakin meningkat.

Situasi ini telah mendorong sultan untuk melantik pemimpin-pemimpin Janissari sebagai orang penting kerajaan, menjadikan mereka pihak yang berpengaruh dalam urusan pemerintahan negara.

Semakin lama, mereka mula mencampuri urusan pemerintahan negara sehingga boleh menentukan siapa sultan yang akan menaiki takhta kerajaan.

Bukan sultan sahaja yang menjadi mangsa, malah para Perdana Menteri pun ada yang dibunuh kerana menongkah arus yang ditetapkan Janissari.

Kedua, disiplin tentera Janissari yang mula longgar. Pada awal penubuhannya, para Janissari tidak dibenarkan untuk berkahwin, setiap dari mereka harus tinggal di berek yang ditetapkan serta dilarang bercampur dengan orang luar.

Namun setelah larangan tersebut dihapuskan pada akhir kurun ke-16, maka Janissari sudah mula bercampur dengan masyarakat, melakukan kerja sampingan dan ada antara mereka yang tinggal di luar berek tentera.

Hal ini secara lansung telah mengurangkan tahap kompentensi tentera, malah mengalihkan fokus mereka yang sepatutnya mempertahankan empayar.

Kemahiran serta ketangkasan mereka semakin berkurangan dan ini dibuktikan dengan pelbagai siri kekalahan dalam perang melawan kuasa Eropah.

Ketiga, kewujudan elemen rasuah, salah guna kuasa dan sifat tamak mula menjalar dalam Kor Janissari.

Ini dibuktikan dengan pelbagai siri pemberontakan yang dicetuskan Janissari yang kebanyakannya berpunca dari tindakan sultan yang mahu memotong perbelanjaan ketenteraan bagi menyelamatkan perbendaharaan negara yang kritikal ketika itu. Mereka menolak perubahan yang dicanangkan oleh sultan.

Mereka menuduh sultan mahu meniru cara orang 'kafir' dalam reformasi ketenteraan. Janissari khuatir jika modenisasi dilaksanakan, survival mereka akan terancam dengan kehadiran sistem yang baru.

Sebab itulah Janissari selalu menggunakan kejayaan perang-perang terdahulu sebagai alasan bagi merelevankan kewujudan mereka.

Tujuan perang mereka bukan lagi mempertahankan agama dan kerajaan, tetapi lebih didorong oleh sifat materialistik, tiada lagi jihad suci sepertimana leluhur mereka dahulu.

Kemalangan Penuh Bermakna 1826 (The Auspicious Incident)

Sultan Mahmud II sedar bahawa Janissari perlu dihapuskan. Baginda tidak mahu menerima nasib yang sama seperti mana para pendahulunya.

Maka plot untuk menghapuskan riwayat Janissari telah dirancang dengan rapi. Mahmud II telah menubuhkan sebuah angkatan tentera rahsia yang bakal menentang Janissari.

Perancangan baginda dilakukan dengan sangat rapi sehingga memakan masa hampir dua dekad.

Maka tercetuslah pertempuran dahsyat antara Janissari dan Sipahi (sebuah lagi unit ketenteraan sultan yang sudah lama berdendam).

Dalam peristiwa ini, rakyat Istanbul juga turut serta dalam memerangi Janissari, memberi gambaran betapa bencinya marhaen terhadap Janissari yang semakin melampau-lampau.

Maka Mahmud II telah menembak peluru meriam ke arah berek tentera Janissari menyebabkan hampir 4000 tentera mati sekali gus. Saki-baki Janissari yang selamat semuanya dihukum bunuh.

Peristiwa ini disusuli dengan pemburaran serta merta Kor Janissari, menamatkan riwayat elit ketenteraan itu yang berusia 500 tahun lamanya.

Tempat mereka segera digantikan dengan unit ketenteraan yang baharu dikenali sebagai Tentera Kemenangan Muhammad.

Peristiwa ini menandakan bermulanya proses reformasi kerajaan Uthamniyyah dalam meniru cara Barat dalam aspek ketenteraan.

Hal ini sangat penting bagi memastikan Uthmaniyyah tidak ketinggalan terlalu jauh dalam memodenkan tentera mereka.

Namun, kebanyakan sejarawan berpendapat reformasi tersebut berlaku terlalu lewat sehingga kejatuhan Uthmaniyyah tidak dapat dielakkan lagi.

Begitulah kisah Janissari, sebuah elit yang bertukar parasit. Dulunya mereka amat digeruni musuh, disanjung masyarakat yang kagum akan keberanian mereka yang luar biasa.

Namun, pengakhiran mereka yang begitu tragik adalah disebabkan tangan-tangan mereka sendiri.

Sikap tamak, salah guna kuasa serta menolak perubahan kerana takut kehilangan jawatan, semuanya ini telah mengkhianati perjuangan jihad para Janissari sebelum mereka.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

1 comment

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon