Monday, March 05, 2018

3 Mac 1924: Runtuhnya Empayar Uthmaniyyah Kerajaan Islam Terakhir


Tanggal 3 Mac 1924 menjadi satu tarikh hitam buat seluruh umat Islam dengan jatuhnya sistem khalifah Islam yang sudah berabad-abad memerintah, sekalipun Sultan Abdul Hamid II berusaha sehabis mungkin meneguhkan Empayar Islam Turki yang sedang tenat akibat ditekan oleh kuasa-kuasa besar Eropah yang lain, ditambah pula hutang kerajaan yang tinggi pada ketika itu.

3 Mac 1924: Runtuhnya Empayar Uthmaniyyah Kerajaan Islam Terakhir
Sultan Abdul Hamid II (1876-1909 M).

Sebahagian besar wilayah takluk Empayar Islam Uthmaniyyah yang bertapak di Turki itu terletak di Asia Barat termasuklah Palestin, Israel, Kuwait, Iraq, Lebanon, Jordan, Syria dan Iran, pernah menguasai sebahagian besar benua Asia, Eropah dan Afrika Utara.

Empayar Islam Uthmaniyyah juga pernah menjajah beberapa negara Eropah dan Afrika Utara termasuklah Greece, Hungary, Albania, Armenia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Serbia, Kosovo, Arzebaijan, Croatia, Tunisia, Libya, Mesir, Algeria serta beberapa negara lain.

Bertahan selama lebih 600 tahun, empayar itu bagaimanapun akhirnya runtuh disebabkan pelbagai faktor termasuk isu dalaman sehingga menyebabkan anasir luar mudah menerobos dan menghancurkan kegemilangan kerajaan Islam tersebut secara perlahan-lahan.

Kerajaan Uthmaniyyah merupakan kerajaan Islam terakhir yang mengamalkan sistem pemerintahan khalifah selepas kerajaan Umayyah (661 hingga 750 Masihi) dan kerajaan Abasiyyah (752-1258).

Diasaskan oleh Uthman Ertugrul atau dikenali sebagai Osman Ghazi dan Uthman I sekitar tahun 1299, empayar itu melalui beberapa era iaitu penubuhan, perluasan, kekuasaan dan kejatuhan iaitu antara 1683 hingga 1908 sehinggalah zaman pemerintahan khalifah terakhir Abdul Majid II yang berakhir pada 1924.

Selain kejayaan menawan beberapa wilayah menerusi Perang Kosovo dan Perang Salib, kemuncak kejayaan Uthmaniyyah ialah kejayaan menawan Constantinople atau Istanbul di bawah pimpinan Sultan Muhammad ke-II atau Sultan Al-Fateh.

Bagaimanapun, ‘langit tidak selalu cerah’ dan itulah yang berlaku selepas Perang Vienna 1683 yang menyaksikan kekuatan Empayar Uthmaniyyah semakin mengecil dan satu persatu wilayahnya jatuh ke tangan kuasa barat termasuk Britain, Perancis dan Rusia.

Pada masa yang sama, banyak wilayah lain turut bangkit atas semangat nasionalisme menuntut pembebasan daripada kekuasaan Uthmaniyyah termasuk beberapa negara Arab yang ketika itu dimomokkan dengan sentimen menentang ketuanan khalifah yang berbangsa Turki.

Faktor-faktor dalaman seperti perebutan kuasa, pergolakan politik, rasuah, hutang dan kemewahan melampau turut menyumbang kepada kejatuhan empayar itu sehingga muncul satu persatu kuasa yang cuba menjatuhkan mereka.

Faktor lain termasuklah keterlibatan Uthmaniyyah dalam Perang Dunia Pertama dan Perang Rusia-Turki sehingga menyebabkan pemimpin empayar Islam itu ketika itu digelar ‘The Sick People of Europe’.

ZIONIS

3 Mac 1924: Runtuhnya Empayar Uthmaniyyah Kerajaan Islam Terakhir
Theodore Herzl pemimpin kumpulan Zionis yang pertama.

Semasa pemerintahan baginda, pemimpin utama Zionist iaitu Theodore Herzl datang menghadap Sultan Abdul Hamid II dengan penuh hormat sambil tunduk dan mencium tangan baginda.

Herzl meminta pada baginda agar membenarkan orang-orang Yahudi yang terusir dari Eropah membina penempatan di Palestin dengan menawarkan bayaran emas bernilai 150 juta pound. Bagaimanapun, tawaran tersebut ditolak mentah-mentah oleh Sultan Abdul Hamid II.

“Beta tidak akan menjual walau seinci pun tanah Palestin kerana tanah itu bukan milik beta tetapi ia milik umat Islam. Mereka mendapatkan tanah ini dengan darah,” kata Sultan Abdul Hamid II kepada Theodor Herzl.

“Simpan saja wang kamu itu. Kamu akan mendapat wilayah Palestin secara percuma jika empayar ini musnah. Selagi beta hidup, beta tidak akan benarkan perkara itu berlaku,” tegasnya lagi.

Pendirian Sultan Abdul Hamid II itu telah menyebabkan Zionis mengamuk dan tidak berdiam diri.

MUSTAFA KAMAL ATARTURK

3 Mac 1924: Runtuhnya Empayar Uthmaniyyah Kerajaan Islam Terakhir
Mustafa Kamal Ataturk merupakan Presiden Turki yang petama (1918-1934 M).

Kemudian, muncul pula gerakan baharu yang menyebarkan idea-idea pemodenan dalam masyarakat Turki yang diterajui oleh beberapa tokoh terkenal termasuk seorang pegawai tentera Uthmaniyyah yang juga pengasas Republik Turki moden sekarang iaitu Mustafa Kamal Atarturk.

Mustafa Kamal yang mengepalai sebuah gerakan dikenali The Young Turks dikatakan cuba mengurangkan kuasa Sultan dengan menubuhkan Parlimen dalam usaha menjadikan Turki sebuah negara sekular serta membuat beberapa perubahan radikal terhadap polisi negara itu mengikut acuan Barat.

Justeru, tidak hairanlah sekiranya Turki masih lagi menganggap mereka sebagai negara yang berkuasa walaupun hakikatnya tidak - apabila hasrat mereka untuk menyertai Kesatuan Eropah (EU) masih belum diterima sehingga kini.

Dalam situasi hari ini pula, boleh dikatakan sebahagian besar daripada negara yang pernah berada di bawah pemerintahan Uthmaniyyah di Asia Barat kini masih bergolak.

Konflik antara Israel dan Palestin telah lama berlarutan hingga menyebabkan beratus ribu nyawa melayang, manakala negara-negara lain seperti Iraq, Libya dan Mesir pula berdepan penentangan rakyatnya sendiri hingga mendorong campur tangan kuasa luar terutamanya Amerika Syarikat (AS) yang mengintai peluang ‘untuk menangguk di air keruh’.

Negara seperti Greece pula berdepan kemelesetan ekonomi yang teruk ekoran krisis hutang yang sangat tinggi, manakala beberapa siri keganasan masih mewarnai Turki dan perang saudara meletus di Syria sehingga menyebabkan ratusan ribu orang awam terkorban.

TURUN TAKHTA

Sultan Abdul Hamid II digulingkan takhta dalam satu peristiwa berdarah sebelum digantikan khalifah Sultan Mehmed V, Sultan Mehmed VI dan Sultan Abd-ul-Mejid II yang hanya sebagai boneka sahaja.

Sistem khalifah di ambang kejatuhan tatkala Mustafa Kamal Ataturk diangkat menjadi Presiden Turki yang pertama pada 29 Oktober 1923.

Kemenangan di dalam beberapa siri peperangan yang diketuai oleh Mustafa telah dirancang rapi untuk mengaburi mata rakyat Turki pada masa itu sehingga mereka berasa yakin dengan kepimpinan beliau.

Semasa pemerintahan Mustafa, beliau telah mengusulkan kepada anggota Zionis Antarabangsa untuk melaksanakan projek pembubaran khalifah.

Cadangan tersebut telah dipersetujui oleh anggota organisasinya sendiri. Detik hitam ini dirakamkan pada 3 Mac 1924.

Rentetan daripada itu, kedurjanaan Mustafa yang dilantik sebagai Presiden Turki telah pun terserlah dengan menjadikan Turki sebagai negara yang sekular atas alasan mahu memodenkan Turki mengikut gaya Barat.

Sejurus selepas sistem khalifah secara rasmi dibubarkan, beliau telah mengumumkan beberapa perkara iaitu:
  • Mewartakan pengasingan agama daripada pemerintahan negara.
  • Menutup mahkamah-mahkamah Syariah.
  • Menghapuskan jawatan Menteri Syariah.
  • Membubarkan sekolah agama dengan mencampurkan pelajar lelaki dan perempuan.

Antara perubahan lain yang dilakukan oleh Mustafa ialah azan dilaungkan dalam Bahasa Turki, pemakaian yang dikaitkan dengan agama adalah diharamkan seperti purdah dan tudung serta kalendar Hijrah ditukar dengan kalendar Masihi.

Semenjak kejatuhan Daulah Khilafah pada 3 Mac 1924, umat Islam terus ditimpa musibah yang seperti tiada kesudahannya.

Kerajaan Islam kecil yang bernaung di bawah Turki sebelum ini telahpun dikaut dan dijajah oleh Eropah.

Selain itu, masyarakat juga menjadi pincang dan berpecah belah sehinggakan umat Islam seakan-akan dibiarkan tergantung tak bertali.

Akhirnya, selepas 3 Mac 1924, tiada lagi khalifah Islam sehingga ke hari ini dan corak pemerintahan Islam hanyalah menjadi satu lagi lembaran sejarah yang ditinggal kenangan.

KUASA BARU?

3 Mac 1924: Runtuhnya Empayar Uthmaniyyah Kerajaan Islam Terakhir

Empat tahun selepas kejatuhan khilafah Uthmaniyyah juga menyaksikan Imam Hasan Al Banna menubuhkan Ikhwanul Muslimin untuk mengembalikan semula pemerintahan Islam, seterusnya gerakan Islam ditubuhkan di bumi umat Islam yang lain. Jamiat Islami ditubuhkan di Sub Continent, MASYUMI di Indonesia, Hizbul Muslimin di Malaya, an Nur di Turki dan pelbagai gerakan Islam kontemporari yang lain.

Kejatuhan kerajaan Uthmaniyyah membuka laluan kepada kemunculan kuasa baru di rantau Asia Barat seperti Iraq di bawah Saddam Hussein dan Libya di bawah Muammar Gaddafi serta Mesir di bawah Hosni Mubarak dan Syria, namun, kekuasaan semua negara Arab itu berakhir selepas AS menyerang Iraq membawa kepada kejatuhan Saddam Hussein dan kematian Muammar Gaddafi selepas campur tangan barat di Libya dan perang saudara di Syria.

Kini, wujud vacuum di Asia Barat dan Turki mula menunjukkan pengaruhnya untuk bangkit semula sebagai satu kuasa di Asia Barat dan begitu juga dengan Arab Saudi dan Iran.

Tarikh 3 Mac 1924 adalah sejarah luka umat Islam dan ianya akan kembali sembuh dengan ummah kembali berjuang untuk mengembalikan ketuanan Islam.

Islam yang berdaulat, negara yang mendokong Syariat serta menjadi pembenteng kepada agama Allah sebagaimana yang telah dilakarkan dalam sejarah Khilafah Uthmaniyyah.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: utusan | mynewshub

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon