Friday, August 09, 2019

Amalan Khurafat Tanam ‘Ibu Duit’ Di Mekah


Perbuatan khurafat yang dilakukan oleh jemaah haji di Tanah Suci terutama ketika ibadat Masyair adalah perbuatan sia-sia, sebaliknya mereka perlu mengamalkan doa kepada Allah, kata Pengarah Operasi (Bimbingan) Lembaga Tabung Haji (TH), Tengku Aziz Raja Abdullah.

Ibu Duit Di Mekah
Contoh Ibu Duit.

Memberikan contoh, perbuatan khurafat seperti menanam wang untuk dijadikan ibu duit di Arafah bagi menambah rezeki adalah sia-sia kerana doa bagi memohon bertambah rezeki di Mekah terutama di hadapan Kaabah di Masjidil Haram dan ketika ibadat Masyair di Muzdalifah adalah mustajab.

"Orang kita buat (khurafat) nak kaya, bekerja nak naik pangkat, nelayan atau petani nak hasil banyak semua itu dia buat nak tambah rezeki, tetapi dalam hal ini kenapa buat khurafat sedangkan di sini kalau nak rezeki banyakkan doa dan ibadat seperti solat sunat duha kepada Allah.

"Masalah jemaah haji buat khurafat ini ada tetapi tidak ramai. Ada laporan (jemaah) ambil tali khemah, ambil kerak nasi, tanam duit, bawa duit pergi tawaf jadikan ibu duit. Semua itu buat kononnya nak kaya, kalau nak kaya doalah kepada Allah," katanya.

Ibadat Masyair bermula dengan wukuf di Arafah, berada seketika pada tengah malam di Muzdalifah, bermalam di Mina dan melontar di tiga Jamrah pada hari Tasyrik iaitu 11 hingga 13 Zulhijah.

Musim haji tahun ini menyaksikan 30,200 jemaah haji Malaysia bakal mengerjakan Rukun Islam kelima itu dibantu 640 petugas TH.

Khurafat yang dilakukan itu boleh membawa kepada perbuatan syirik kepada Allah, yang mana mereka yang melakukan syirik tidak akan dapat masuk syurga, justeru jemaah haji dinasihatkan supaya mengelakkan diri daripada melakukan perkara khurafat dan syirik.

Justeru, jemaah haji diminta meninggalkan perbuatan itu, bersama perbuatan dimurkai Allah lain seperti sihir, susuk dan saka sebelum mereka berangkat ke Tanah Suci dan fokus kepada ibadat serta doa mereka kepada Allah di sini.

Apabila sampai di Arafah, jemaah haji yang dalam keadaan ihram, mereka berada dalam keadaan keampunan Allah, maka penuhkan dengan ibadat.

Arafah adalah hari keampunan daripada Allah, yang mana Allah dekat dengan jemaah haji, malah malaikat akan aminkan doa kita.

Buatlah perancangan supaya diri penuh dengan amal ibadat dan tersusun. Hindari perbuatan seperti berselfie atau menghabiskan masa dengan sia-sia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: malaysiakini

1 comment

  1. Apa lah kejadah nye dah di rezeki kan oleh tuhan dijemput ke tanah suci hati tetap tak ikhlas dan yakin tentang maha pemberi rezeki,akal mana akal tak yah tanam tanam de rezeki ni,tanam lah sepuluh kapal pun tak akan boleh kaya 100 keturunan pun..ni nama dia pergi haji jadi barghal!

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon