Friday, June 28, 2019

Sajat Lapor Polis Selepas Gagal Tukar Jantina


"Niat saya nak tolong orang, tapi orang pula buat macam ni pada kita," demikian kata seorang wanita yang mendakwa dia dianiaya selepas cuba membantu proses penukaran jantina usahawan dan penyanyi, Sajat.

Sajat Tukar Jantina

Kata Yusmiliati Mohamed Yusof, pada awalnya dia menawarkan diri bagi membantu Sajat - atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman - mengubah status jantina asal pada kad pengenalannya.

Menurutnya, dia menawarkan perkhidmatan itu untuk sejumlah bayaran.

Kata Yusmiliati, dia mula berkenalan dengan Sajat melalui orang ketiga pada sekitar Jun 2017.

"Dia yang ketika itu ditemani pembantu, Ashaari Maznan, menyatakan hasratnya kepada saya untuk membuat permohonan di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi menukar jantina pada kad pengenalan aslinya, iaitu daripada lelaki kepada perempuan.

"Saya katakan kepada dia yang saya boleh bantu dengan jumlah bayaran perkhidmatan yang dipersetujui," katanya.

Direman, didakwa di mahkamah

Yusmiliati ditemui pada sidang media berhubung isu terbabit di pejabat Persatuan Pekerja Perfileman Malaysia (Profima) di Kuala Lumpur.

Turut hadir, peguam Yusmiliati, Ahmad Faiq Azizan dan Mohd Amirul Ramli.

Bagaimanapun, menurut Yusmiliati, pada 30 September dan 13 Oktober 2017, JPN menghantar salinan surat kepada mereka menyatakan bahawa permohon tersebut ditolak.

"Alasan JPN ialah pemohon gagal melampirkan salinan surat doktor yang mengesahkan dia seorang khunsa," katanya.

Yusmiliati mendakwa susulan keputusan itu, ahli perniagaan terbabit yang turut terkenal sebagai penyanyi melemparkan pelbagai tuduhan selain membuat laporan polis ke atasnya pada 29 Ogos 2018.

Tindakan Sajat, katanya, menyebabkan dia ditahan reman selama empat hari di Balai Polis Ampang dan disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

"Saya kemudian didakwa di Mahkamah Majistret Ampang dan kes itu masih dalam proses," katanya yang mengaku tidak bersalah atas semua tuduhan dan minta dibicarakan.

Justeru, Yusmiliati menggesa Sajat membuat permohonan maaf dan sekiranya gagal, kata Yusmiliati, dia akan memulakan proses tindakan undang-undang ke atas personaliti terbabit.

"Saya nak Sajat dan Ashaari membuat satu permohonan maaf kepada saya dalam masa 48 jam dari tarikh hari ini," katanya.

Menurut Yusmiliati dia mahu permohonan maaf itu dibuat secara bertulis dan dialamatkan kepada peguamnya.

Dia juga mahu Sajat dan pembantunya memuat naik rakaman video permohonan maaf terbuka mereka di laman sosial.

Sajat Enggan Minta Maaf

Nampaknya Sajat enggan mengendahkan tempoh 48 jam yang diberikan kepadanya untuk memohon maaf secara terbuka bagi mengelakkan dia disaman, sebaliknya usahawan barangan kecantikan dan penyanyi itu berpendapat tiada sebab untuknya memenuhi tuntutan wanita terbabit yang mendakwa dia dianiaya.

Bagi Sajat, dia menganggap dirinya tidak bersalah seperti didakwa Yusmiliati Mohamed Yusof yang membuat sidang media siang tadi berhubung isu menukar status jantina pada kad personaliti terbabit.

“Saya tak akan minta maaf. Kenapa saya kena minta maaf pula?” katanya ketika dihubungi.

Mengulas tuntutan tersebut, Sajat berkata, dia atau peguamnya tidak menerima sebarang notis mengenai perkara itu.

“Saya rasa wanita itu nak kenakan saya. Dia sebut nama saya pada sidang media tanpa pengetahuan saya. Saya rasa dia nak aibkan saya," katanya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon