Tuesday, May 28, 2019

Sambutan Hari Afrika Bagi Meraikan Kejayaan Memerangi Penjajahan Dan Apartheid


Sambutan Hari Afrika disambut pada 25 Mei setiap tahun yang dimulakan pada 25 Mei 1963 di Addis Ababa, Habsyah dengan semua 32 negara di benua Afrika telah bebas serta merdeka dan menandatangani piagam Persatuan Afrika Bersatu (OAU).

Sambutan Hari Afrika

Pada tahun 1991, OAU menubuhkan Komuniti Ekonomi Afrika (AEC) dan pada 2002 OAU digantikan dengan Kesatuan Afrika (AU).

Sambutan Hari Afrika juga disambut untuk menghormati tokoh-tokoh pejuang yang membebaskan Afrika dan memperkukuh martabatnya.

Mereka sanggup mengorbankan nyawa demi menentukan kemerdekaan menjadi realiti di benua tua itu dan berhadapan dengan pelbagai cabaran bersama seperti kemiskinan, perdagangan, pelaburan dan komunikasi.

Di Malaysia, kebiasaannya rakyat Afrika di negara ini menyambut Hari Afrika pada 25 Mei setiap tahun bagi meraikan ulang tahun penubuhan Pertubuhan Kesatuan Afrika (OAU), kini dikenali sebagai Kesatuan Afrika (AU) yang ditubuhkan pada tahun 1963.

Bagi tahun 2019, dengan bertemakan ‘Year of Refugees, Returnees and Internally Displaced Persons: Towards Durable Solutions to forced displacement in Africa’, sambutan tahun ini bakal diserikan dengan majlis dianjurkan Ketua Misi Afrika di Kuala Lumpur pada 26 Jun.

Kedutaan Senegal merangkap ahli jawatakankuasa kecil sambutan dalam satu kenyataan menyebut, "Sambutan Hari Afrika, di samping menggambar dan menyerlahkan tema yang dipilih, ia bertujuan mewujudkan serta meningkatkan kesedaran di kalangan orang awam mengenai kepelbagaian dan kekayaan budaya dari benua Afrika.

Selain itu, sambutan Hari Afrika adalah untuk mengiktiraf dan meraikan kejayaan OAU dalam memerangi penjajahan dan apartheid, selain kemajuan dicapai Afrika sejak ia ditubuhkan pada Mei 1963.

AU telah menyaksikan banyak pembangunan dari sudut sosio-ekonomi dan politik, termasuk peningkatan keusahawanan, akses pendidikan lebih baik dan penurunan kadar kematian kanak-kanak.

Selain itu, usaha juga dibuat untuk melihat lebih ramai wanita berkhidmat di Parlimen dan pertumbuhan ekonomi yang lebih memberangsangkan di beberapa negara Afrika.

Pada hari sambutan Hari Afrika, ia biasanya disertai, antaranya utusan dan diplomat dari Kedutaan Afrika dan Suruhanjaya Tinggi di Malaysia, wakil kerajaan, ahli-ahli diaspora Afrika, wakil syarikat Afrika di Malaysia serta orang awam.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: sinarharian

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon