Sunday, April 21, 2019

2 Biji Mangga 'Telur Matahari' Di Jepun Terjual RM18,450


Dua biji mangga premium mencatat rekod apabila ditawarkan pada harga ¥500,000 (RM18,450~) pada acara lelongan di pasar borong di wilayah Miyazaki, Jepun, lelongan pertama musim ini yang telah meletakkan mangga istimewa dinamakan Taiyo no Tamago atau Telur Matahari itu lebih mahal berbanding yang ditawarkan tahun 2018 lalu iaitu ¥400,000 (RM14,761).

Telur Matahari Mangga Paling Mahal
Telur Matahari.

Sebelum ia ditawarkan kepada umum, hasil tanaman perlu memenuhi beberapa kriteria iaitu, beratnya sekurang-kurangnya 350gram setiap satu, mengandungi kadar gula yang tinggi dan lebih 50 peratus kulitnya berwarna merah.

Syarat berkenaan telah ditetapkan oleh Persekutuan Ekonomi Pertanian Miyazaki.

Acara lelongan buah-buahan yang bermula pada kira-kira jam 7 pagi itu dipenuhi pengunjung yang kemudiannya terkejut mendengar pengumuman harga bagi dua biji mangga berkenaan.

Ia dibeli syarikat pemborong barangan tempatan di Miyazaki.

"Harga belian mangga itu sekurang-kurangnya memberi semangat kepada penanam mangga untuk terus menghasilkan tahanam yang bermutu," kata pekerja syarikat berkenaan.

Diserahkan kepada pembelinya dalam bekas khas dengan beratnya mencecah kira-kira satu kilogram, ia akan dijual di sebuah pasar raya di Fukuoka.

Musim tuaian mangga di Jepun bermula pada pertengahan Mei hingga Jun.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: mstar

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon