Friday, September 14, 2018

Pelawak Acappan Meninggal Dunia


Pelakon dan pelawak terkenal, Acappan meninggal dunia pada Jumaat akibat kegagalan buah pinggang.

Acappan meninggal dunia

Setiausaha Agung Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Hafiz Nafiah, mengesahkan berita berkenaan.

"Kami terima laporan mengenai kematian beliau sekitar jam lima pagi Jumaat.

"Anaknya, Yhuveneshwary memberitahu, Acappan menghembuskan nafas terakhir di sisi keluarganya kira-kira pukul 2.43 pagi di Taman Puchong Utama," katanya ketika dihubungi.

Acappan atau nama sebenarnya Samynathan Rethinam, 63, antara artis berbangsa India yang popular dalam dunia hiburan Melayu sejak tahun 1980an dan dicungkil bakat menerusi rancangan terbitan RTM.

Accapan meninggalkan seorang isteri iaitu Yogeswari Subramaniam 53, dan 3 orang anak iaitu Vikneshwaran Samynathan, 31, Dhineshwaran Samynathan, 28, dan Yhuveneshwary Samynathan, 24.

"Aku pernah jadi jahat dulu sebelum jadi pelawak"

Sabri Yunus - Acappan

Itulah ungkapan tegas yang pernah diucapkan pelakon Sabri Yunus kepada mendiang Acappan dalam satu insiden hinggakan rakan pelawaknya yang berbangsa India itu terdiam seketika.

Meskipun pada awalnya ia memang diucapkan dalam keadaan marah sebagai respons kepada kata-kata sensitif daripada Acappan, namun situasi 'terdiam' itu tidak lama.

Sabri kemudiannya kembali mendapatkan Acappan, lantas berkata, "Aku pun boleh berlakon serius tau..." lantas kedua-duanya saling ketawa. Perasaan janggal dan 'tegang' itu serta-merta hilang.

Itu merupakan antara kisah yang tidak dapat dilupakan Sabri apabila ditanya tentang pengalaman beliau bersama Acappan ketika mereka berlakon bersama pada satu ketika dahulu.

Bagi Sabri atau lebih dikenali sebagai Pok Ya menerusi lakonannya dalam telefilem Pok Ya Congcodei, beliau sangat menghormati mendiang dan menyatakan bahawa mendiang merupakan seorang pelawak yang mampu mencipta satu fenomena pada ketika itu selain beberapa pelawak kaum India yang lain.

Tambahnya, beliau sudah lama tidak bekerja dengan mendiang kerana mendiang sudah lama meninggalkan industri seni dan beliau juga memaklumkan bahawa mengetahui mendiang sakit cuma tidak percaya bahawa mendiang akan meninggalkan kita kerana komplikasi buah pinggang.

Semoga bertabah buat keluarga mendiang.

BACA INI JUGA:

sumber: astroawani | astroawani2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon