Rabu, Ogos 29, 2018

Lavida Coin Matawang Digital Milik Datuk Vida


Siapa yang tidak kenal dengan Datuk Seri Vida, seorang ahli perniagaan selebriti yang sering menjadi bual bicara rakyat Malaysia dan terbaru, beliau memperkenalkan Lavida Coin (LVC) iaitu sejenis matawang kripto.

Lavida Coin Matawang Digital Milik Datuk Vida

Beliau telah melancarkan Skim Crypto Club dan Lavida Coin di Menara Felda Kuala Lumpur pada 11 Ogos 2018 yang lalu.

Selain dari Lavida Coin, Datuk Vida juga mengenalkan LAVIDAPAY iaitu satu ‘payment gateway‘ yang mempunyai sistem blockchain sendiri sebagai penyimpanan data.

Pihak beliau juga meletakkan Lavida Coin dengan nama julukan “Step Mother of Coin”.

CARA DAN LANGKAH-LANGKAH MEMBELI LAVIDA COIN

Untuk pengetahuan anda, matawang digital ini kebiasaannya dijual dalam 3 peringkat.

Peringkat pertama ianya dijual ketika pra pelancaran dan selalunya ianya lebih murah.

Dan sekarang, matawang Dato Seri Vida iaitu LAVIDA COIN ini dijual murah dengan harga USD0.66 dan juga USD0.86 untuk 1 coin.

Ini bermakna, kalau anda mahukan 100 Lavida Coin sebagai contoh, anda perlu keluarkan kos bajet sebanyak $0.66 x 100 = USD66 yang bersamaan dengan lebih kurang RM270 Malaysia. Jelas?

Buat masa ini (29 Ogos 2018), ianya masih diperingkat pra pelancaran, maka anda boleh beli Lavida Coin dengan harga yang sedemikian.

Peringkat yang kedua pula, jualan La Vida Coin ini mula dijual secara khalayak umum apabila ianya dilancarkan secara rasmi.

Saya tidak pasti berapakah harganya. Kebiasaannya sudah pasti ianya lebih mahal dari harga pra-pelancaran.

Jangan bimbang kalau ianya naik harga atau lebih mahal. Anda boleh beli Lavida Coin ini sama ada sebanyak 1, 2, 10, 50, 100, 100 atau lebih coin. Macam anda beli barang biasa. Anda boleh beli sedikit atau lebih ikut kepada bajet wang yang anda ada masing masing.

Anda ada RM100 sebagai contoh, anda belilah Lavida Coin mengikut harga pasaran. Jadi anda dapatlah Lavida Coin berapa yang anda patut dapat berdasarkan modal yang anda ada. Jelas?

Pakej pelaburan DSV yang ditawarkan untuk menggandakan Lavida Coin

Pakej Lavida Coin

Peringkat yang ketiga pula adalah ketika mana matawang Dato Seri Vida iaitu Lavida Coin mula dipasarkan dipasaran satu dunia ketika mana ianya mula masuk ke website Exchanger.

Ketika ini, satu dunia boleh beli di mana mana sahaja mengikut website exchanger di mana Lavida Coin dijual dan didagangkan.

Harga ketika itu akan berdasarkan permintaan semasa dunia. Boleh jadi naik, boleh jadi turun.

Maksudnya, lebih ramai yang beli dari yang menjual, maka harga Lavida Coin akan naik kerana banyaknya permintaan.

Kalau ramai yang menjual berbanding yang membeli, maka harga Lavida Coin akan turun kerana banyaknya jualan berbanding belian. Jelas?

Platform website khas untuk anda yang ingin membeli Lavida Coin;
  • Lavida Coin - sila klik LINK ini – kalau anda mahu membeli Lavida Coin sahaja, secara online.

Mudah cerita, anda berpeluang membeli Lavida Coin ini bila bila masa sahaja.

Namun kita tidak tahu akan prestasi masa hadapan nanti. Boleh jadi crypto currency Lavida Coin ini popular dan mendapat permintaan tinggi atau tidak.

Kalau kurang permintaan, maka harga akan lambat naik dan mungkin akan jadi lebih murah dari sekarang.

Kalau ianya mendapat permintaan tinggi dan popular, maka harga sudah tentu akan terus menerus meningkat naik dan menjadi lebih mahal dari sekarang.

Andalah yang kena buat keputusan samada mahu beli Lavida Coin dari sekarang atau tidak.

Untuk pengetahuan anda, Dato Seri Vida ada perkenalkan 2 program pelaburan utama.

Yang pertama anda boleh sertai PROGRAM PAKEJ PELABURAN dan satu lagi anda boleh BELI LAVIDA COIN sahaja.

Kalau anda sertai program pelaburan, maka anda kena beli pakej pakej yang mereka sediakan. Dan dari pakej pelaburan itu anda akan mendapat pulangan termasuk anda diberikan sekali dengan Lavida Coin.

Kalau anda mahu beli Lavida Coin sahaja secara terus tanpa sertai pelaburan pun boleh. Terpulang kepada pilihan anda.

LAVIDA COIN SATU PENIPUAN?

LavidaCoin - Evocoin

Satu kumpulan daripada Facebook yang aktif dalam mendedahkan skim penipuan wang di Malaysia menyatakan skim yang dianjurkan oleh Datuk Vida adalah bermasalah.

Menurut kumpulan itu (Ponzi Scheme Alert), skim ini bermasalah kerana ia hanyalah kesinambungan dariapada skim asal Evocoin Malaysia yang hampir lingkup.

Ponzi Scheme Alert juga mendakwa ia adalah Evocoin cuma ditukarkan namanya berikutan suntikan modal oleh Datuk Seri Vida.

Apa bukti Lavida Coin adalah jelmaan daripada Evocoin yang bermasalah? Lihat gambar di atas, tulisan di dinding facebook oleh Rahmad Mega.

Cuma Ingin Membantu Melalui LavidaCoin – Datuk Vida

Memetik Utusan Online, Datuk Seri Vida mendakwa beliau telah mencuba sendiri pelaburan matawang kripto sejak dua tahun lalu dan mendapati aktiviti tersebut menguntungkan.

“Saya tidak mungkin boleh membantu setiap orang dengan menghulurkan wang semata-mata, sebalinya saya mahu khalayak juga berpeluang menikmati rezeki speerti saya.

“Justeru saya berkongsi kaedah terkini melalui LavidaCoin yang bukan sahaja mudah malah tidak membebankan serta mampu menjana pendapatan yang lumayan," katanya.

Lavida Coin – Boleh Percaya Kah?

Pelbagai reaksi netizen apabila Datuk Seri Vida melancarkan skim crypto Lavida Coin.

Pesanan kami, berhati-hatilah. Belajarlah dari kesilapan orang lain. Usah dibuai ayat-ayat ‘dijamin’ dan ‘confirm naik’ atau ‘confirm untung’. Wallahu a'lam.

Ayuh kita baca ulasan yang dimuat naik di Facebook tuan Ikmal Nordin tentang Lavida Coin.

Saya dah teliti laman web Lavida Coin (https://www.lavidacoin.com), Kertas putih yang dimuatkan dalam laman web (Whitepaper) dan Kertas putih untuk platform blockchain yang lain.

Saya akan ulas berdasarkan 3 aspek: Aspek blockchain, model perniagaan Lavida Coin dan aspek hukum syar’i.

Kalau dah faham cara blockchain berfungsi boleh pergi poin 2 & 3:

1) Blockchain

Lavida Coin Matawang Digital Milik Datuk Vida

Ramai yang masih kabur-kabur tentang teknologi blockchain, jadi kena terangkan sikit apa maksudnya.

Blockchain ialah cara merekod data yang bergantung pada usaha ramai orang, yang tidak ada kaitan antara satu sama lain.

Kenapa nak buat teknologi ini? Sebab pencipta blockchain nak pintas semua kuasa tengah (centralized authority).

Contohnya bila kita beli barang pakai kad kredit, siapa yang akan sahkan transaksi itu?

Sama ada Visa atau Mastercard dan Visa dapat duit yang sangat banyak sebab jadi kuasa penentu.

Bila guna blockchain, ada beribu-ribu ‘pengesah’ yang buat kerja, jadi tidak perlu ada ‘raja yang paling atas’.

Nak faham blockchain mudah saja, tengok 2 perkataan ‘block’ dan ‘chain’.

Setiap transaksi adalah satu blok.

Contoh: Along bayar RM1 kepada Angah. Pemindahan RM1 daripada tangan Along ke tangan Angah akan direkod sebagai satu ‘block’.

Katakan Angah pula bayar RM1 kepada Alang. Ini lagi satu ‘block’.

Tapi block kedua ini bersambung dengan block sebelumnya, membentuk satu rantai (chain).

Setiap block akan tertakluk kepada rantai, jadi tak boleh buat sesuka hati.

Bila sudah sah yang duit berpindah tangan dalam blok pertama, blok kedua kena ikut.

Maksudnya Along dah tak ada duit itu. Ia bukan seperti fail pdf atau word yang mana bila kita copy dan hantar, fail tu masih ada pada kita.

Mudah kan?

Tapi nak buat benda ni agak teknikal. Ada algoritma tertentu, ‘proof of work’ (bukti yang menunjukkan setiap blok itu sahih), dan paling penting kena ada komuniti ‘pengesah’ yang dibayar upah setiap kali mereka sahkan satu-satu blok.

Ethereum, contohnya, ada lebih 27,000 ‘stesen’.

Dan kita kena bezakan antara matawang kripto dan platform yang mendokong matawang itu.

Ambil contoh Ethereum dan Ether.

Platform seperti Ethereum menyediakan ‘pasar’ dan undang-undang blockchain, tapi nama matawangnya Ether.

Selain daripada Ether ada beribu-ribu aplikasi yang menumpang dalam pasar Ethereum.

Aplikasi lain buat token dan dompet digital tapi guna kemudahan pasar yang disediakan oleh Ethereum.

2) Model perniagaan Lavida Coin

Setakat yang saya faham, Lavida Coin nak kumpul dana $1.5 BILLION untuk buat tiga projek:
  1. $1B untuk saluran hiburan.
  2. $100M untuk saluran pembayaran.
  3. $400M untuk masjid.

Untuk peringkat awal (Pre-mine), Lavida Coin nak jual 153 juta coin dan daripada pre-mine ini akan mendapat $120 juta.

Jadi kita andaikan dana awal ini untuk buat saluran pembayaran (payment gateway).

Yang lagi dua projek itu tak penting, sebab yang kita bincangkan sekarang ialah matawang LavidaCoin dan teknologi blockchain yang dicanang-canangkan.

Kita kena tanya soalan #1: Nak buat pasar ke, nak buat coin yang tumpang pasar orang?

Dan berdasarkan kertas putih ini rasanya LavidaCoin nak buat pasar (LAVIDAPAY), yang ada undang-undang blockchainnya yang tersendiri. Pasar ini akan menggunakan matawang LavidaCoin.

Bila nak buat pasar, kena tanya pula soalan #2: Mana undang-undangnya? Tak ada butir pun.

Kalau sekadar nak tumpang pasar orang, boleh cakap Lavida Coin akan guna protokol yang telah ditetapkan dalam pasar Ethereum.

Tapi bila nak buat gateway sendiri, kena ada butir-butir yang sangat terperinci.

Apa algoritma yang akan dipakai, apa kekerapan penghasilan blok, apa bahasa programmingnya dan lain-lain.

Cuba bandingkan kertas putih Lavida Coin dengan kertas putih Ethereum, jauh bezanya: Whitepaper – Ethereum

Nampak banyak kesamaran pada Lavida Pay dan Lavida Coin.

Kalau nak minta dana untuk blockchain butir-butir sebegini perlu ada, alasan ‘masih dalam perancangan’ tidak boleh diterima.

Dan kita kena tanya soalan #3: Kalau nak mudahkan transaksi secara online kenapa tak guna e-wallet sahaja?

Contohnya buat VidaPay yang menggunakan Ringgit Malaysia, boleh top-up menggunakan akaun bank dan semua transaksi dalam ringgit.

Kenapa nak buat matawang kripto? Dan sebahagian besar dananya pula bukan untuk coin itu tetapi untuk saluran hiburan.

Ada bau-bau ikan yang hanyir di situ (something smells very fishy).

3) Hukum Syar’i

Berkenaan isu hukum halal haram wang krypto ini saya rujuk kepada Ustaz Dr Zaharuddin Abd Rahman, Registered Shariah Adviser at Securities Commission of Malaysia:

Bitcoin (dan matawang kripto secara am)

harus sebagai simpanan (store of value) dan perantara pembelian (medium of exchange).

Tapi boleh berubah hukumnya menjadi HARAM bila;

Adanya gharar (ketidaktentuan). UZAR menyatakan gharar berlaku ketidaktentuan dalam proses transaksi, kerana pasar-pasarnya disekat.

Bagi saya gharar dalam Lavida Coin ini lebih besar lagi sebab proses blockchainnya pun tidak disebut.

Dalam bahasa mudah tak tahu pasarnya di mana, apa undang-undang di pasar itu pun tidak diketahui.

Apabila menyertai SKIM bitcoin atau crypto melalui skim ala-ala cepat kaya anjuran orang tengah atau syarikat pengantara yang menjanjikan keuntungan tetap atau lumayan, ini adalah HARAM dari sudut syariah dan juga undang-undang setempat.

Kos transaksi dan pemindahan tidak diketahui. Di dagangkan secara aktif dan kerap dengan tujuan mendapat untung mudah daripada nilai tukaran.

Pernyataan-pernyataan yang muncul daripada Dato’ Vida menunjukkan ‘untung cepat’ inilah motif utama untuk melabur dalam Lavida Coin, bukan sebagai medium tukaran atau simpanan, bukan untuk menyediakan alternatif kepada matawang fizikal.

KESIMPULAN

Banyak perkara yang memberi isyarat bahawa Lavida Coin ini bukan pelaburan yang ‘genuine’.

Kertas putihnya menyisihkan banyak maklumat yang penting dan kertas putih itu ibarat melontar-lontar kata-kata yang ‘trending’ dan berteknologi tinggi tanpa sebarang perbincangan yang serius.

Cukup banyak perkara yang ‘gharar’ (tidak tentu).

Kalau lihat laman web Lavida Coin ada beberapa perkara yang menambahkan syak; alamatnya di UK dan laman web itu seperti dibuat tergesa-gesa sehingga ada pernyataan yang tidak ada kena-mengena dengan kripto: “With a community of over 400 million users (and a majority age group being 18 to 29), wouldn’t you want to make sure you’re monitoring what people are posting on social networks?”

Oleh itu saya menasihatkan orang ramai untuk berhati-hati daripada melabur.

Saya tidak katakan ianya ‘scam’ tapi banyak kemusykilan padanya.

KATA AKHIR

Bagi yang was-was dengan Lavida Coin ini, bolehlah mendapatkan nasihat daripada Bank Negara Malaysia (BNM) sebelum menyertai skim yang dianjurkan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: majalahlabur | moshed | myrujukan

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

1 comments so far

Dato vida bagi jela duit cash 800 ribu, Matawang ktipto ni saya tak faham!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon