Thursday, April 19, 2018

Patung 'Luk Thep' Azimat Popular Di Thailand


Campurkan satu bahagian tahyul, dua bahagian fesyen, sedikit penyembahan berhala dan timbunan kegilaan media. Apa yang anda akan dapat? Di Thailand, anak patung dijadikan azimat, dikasihi kaki judi, samseng serta anggota polis yang mahukan kuasa perlindungan ajaib dan dipuja kanak-kanak kerana kecomelannya.

Patung 'Luk Thep' Azimat Popular Di Thailand

Bagi golongan dewasa, mereka percaya anak patung itu membawa tuah sekiranya dijaga dengan baik dengan membawanya bersiar-siar, keluar makan dan bersembahyang di kuil.

Anak patung dikenali sebagai ‘luk thep’ yang bermakna ‘anak syurga’, sebelum ini hanya diketahui dalam kalangan pengumpul setianya.

Ia mula terkenal apabila mendapat liputan meluas media apabila sebuah syarikat penerbangan tambang murah, Thai Smile, mengarahkan kakitangan melayani anak patung Luk Thep seperti manusia, dengan syarat, tambangnya perlu dibayar.

Perkara sama juga berlaku di restoran apabila ada restoran mengumumkan polisi mesra anak patung Luk Thep.

Layanan polis pula sangat berbeza apabila memberi amaran anak patung itu mungkin dijadikan alat menyeludup dadah selepas 200 pil methamphetamine pernah ditemui telah disembunyikan di dalam patung Luk Thep.

Apa yang menjadikan anak patung Luk Thep istimewa adalah, ia direstui sami Buddha yang memberi penanda suci kepadanya.

Namun, ia bukan amalan agama Buddha dan ada kuil dilaporkan mengharamkan perbuatan itu.

Bagaimanapun, rakyat Thailand tidak begitu cerewet dengan menggabungkan amalan keagamaan dan elemen lain dalam agama mereka.

Anak patung itu, yang kebanyakannya diimport, berharga puluhan hingga ratusan dolar.

Ada diantaranya dibuat khas oleh penjual dan pemilik sering menghiasinya dengan barangan kemas dan aksesori lain, kononnya untuk mendapatkan tuah.

Pegawai kesihatan mental memberi amaran terhadap amalan karut itu tetapi mengakui keberkesanan kaedah teraputik untuk mengurangkan tekanan.

Namun, aspek tahyul yang menjadikan Luk Thep lebih menonjol dan diperkatakan orang ramai.

Anak patung yang biasanya dipegang sebelah tangan ini mempunyai persamaan seperti azimat tradisional Buddha, bersaiz duit syiling yang dipakai di leher dan dipercayai mempunyai kuasa ajaib.

Mengumpul azimat sememangnya popular di Thailand tetapi kini dilihat ketinggalan zaman.

Anak patung lebih popular bagi golongan remaja, penduduk di bandar termasuk selebriti dan pelajar.

Ada yang percaya anak patung itu mempunyai kaitan atau ada latar belakang yang mengerikan.

Masyarakat Thailand percaya ada amalan ilmu hitam yang dikenali sebagai Kuman thong, upacara mengambil janin bayi yang kemudian disalai sebelum dibalut dengan daun emas.

Ketika pelbagai cerita muncul, ada individu masih cuba menjalankan upacara pelik berkenaan dengan menggunakan anggota tubuh manusia.

Namun, amalan itu berbeza dengan anak patung luk thep kerana ia dikatakan membawa semangat kanak-kanak.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Tradisi Gantung Anak Patung Di Bumper Kereta Untuk Menghalau Hantu!

sumber: hmetro

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon