Monday, February 19, 2018

Siapa Pencipta Permainan Video Pertama Di Dunia?


Pasti anda semua pernah dengar permainan legenda seperti Super Mario, Contra, Super Tank, Street Fighter dan bermacam-macam lagi dan sekarang permaianan video lebih canggih dari yang sebelumnya.

Siapa Pencipta Permainan Video Pertama Di Dunia?
Tennis for Two.

Tidak kira orang dewasa atau kanak-kanak, pasti ramai yang menyukai permainan video. Bermain permainan video perlu menggunakan konsol melalui televisyen skrin besar dan pada zaman ini, game boleh dimainkan hanya di telefon pintar dan juga komputer.

Setiap tahun industri permainan video mengaut pendapatan lebih daripada $17 bilion hanya melalui game.

Para penggemar video permainan pula pasti sentiasa mencari pengalaman terkini dalam permainan dan juga grafik yang tinggi.

Mari melihat kembali ke masa silam yang akan mendedahkan sejauh mana permainan video ini bermula.

Siapakah orang yang pertama mencipta permainan video?

Walaupun ia kelihatan seperti pertanyaan yang mudah tetapi sebenarnya sejarah perkembangan permainan video ini agak rumit.

Permainan video yang pertama dicipta

Siapa Pencipta Permainan Video Pertama Di Dunia?

Seawal tahun 1940an, Thomas T. Goldsmith Jr dan Estle R. Mann menggunakan peranti yang mereka cipta dan dipanggil alat amatur Tube Katod Ray.

Ia adalah peranti elektronik yang menggunakan skrin untuk bermain permainan asas yang langsung tidak menyerupai apa yang kita fikirkan sehingga wujudnya permainan video yang sebenar.

Pada tahun 1958, William Higinbotham mencipta permainan elektronik dipanggil Tennis for Two yang boleh dipaparkan pada osiloskop.

Penciptaannya juga adalah permainan yang asas tetapi sekali lagi ia bukan permainan yang banyak digunakan dan dapat dimainkan dengan mudah oleh orang ramai. Bayangkan ia dipaparkan pada osiloskop?

Permainan video seterusnya tidak dicipta sehinggalah pada tahun 1967 apabila seorang jurutera bernama Ralph H. Baer telah mencipta prototaip pertama yang akhirnya dikenali sebagai Magnavox Odyssey yang merupakan permainan konsol video pertama di dunia.

Baer juga amat dikenali sebagai "Bapa Permainan Video" merupakan orang pertama yang membuat sistem penukaran isyarat elektronik menjadi gambar pada skrin televisyen melalui corak raster atau apa yang kita kenali sekarang sebagai permainan video.

Magnavox Odyssey asalnya menampilkan beberapa permainan yang mudah seperti permainan mengejar, dam dan permainan menembak menggunakan peranti senapang elektronik.

Sistem ini dilengkapi dengan dua pengawal paddle serta beberapa aksesori lain. Ia adalah suatu kejayaan yang besar kerana Magnavox Odyssey telah terjual lebih 700,000 unit dalam tiga tahun pertama pengeluarannya.

Siapa Pencipta Permainan Video Pertama Di Dunia?

Sebagai permainan video yang sangat laris terjual pada waktu itu telah menampakkan wujudnya saingan baru.

Walaupun populariti mereka kian melonjak, namun ada orang lain yang tidak lama kemudian mula membangunkan sistem yang baru.

Nolan Bushnell dan Ted Dabney tealh mencipta Atari Computers pada tahun 1972 dan pada tahun 1975, Atari mengeluarkan permainan video rumah, yang dikenali sebagai Pong.

Pong telah membawa kepada perubahan yang sangat besar dalam populariti permainan video.

Tidak lupa juga pada kanak-kanak generasi 80an yang berpeluang bermain permainan video yang mempunyai warna iaitu Nintendo Entertainment System.

Mula dikeluarkan dan dipasarkan pada 15 Julai 1983, Nintendo Entertainment System (NES) adalah konsol permainan video 8-bit yang dikeluarkan oleh Nintendo untuk pasaran di Amerika Utara, Amerika Selatan, Eropah, Asia, Oceania dan Afrika.

Siapa Pencipta Permainan Video Pertama Di Dunia?

NES adalah konsol permainan video rumah pertama di Nintendo yang dikeluarkan di luar Jepun.

Di Jepun, ia dikenali sebagai "Family Computer" atau singkatannya disebut Famicom dan telah terjual sebanyak 61.91 juta unit di seluruh dunia.

NES membantu menghidupkan semula industri permainan video berikutan berlakunya kemalangan pada permainan video pada tahun 1983 dan ia telah menetapkan piawaian untuk konsol berikutnya dalam segala hal dari reka bentuk permainan sehingga tatacara dan amalan perniagaan.

The NES adalah konsol pertama yang mana terbuka untuk mengutuk pemaju pihak ketiga yang membangunkan NES.

Sejak lewat tahun 90an banyak jenis permainan video dan konsol telah wujud dengan sistem terkini.

Siapa Pencipta Permainan Video Pertama Di Dunia?

Pada masa ini, Microsoft Xbox dan Sony Playstation tetap menjadi dua konsol permainan video yang paling popular di dunia.

Manakala kanak-kanak dan orang dewasa juga masih ramai yang menikmati permainan video di komputer dan telefon pintar mereka.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Kos Pembikinan Video-video Game Terkenal

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon