Saturday, December 23, 2017

Sejarah Bekam Sepanjang Tamadun Manusia


Apabila skuad USA dilaporkan telah memakai bekam sebagai salah satu daripada langkah persediaan mereka menghadapi Sukan Olimpik Rio Brazil, maka kita mula menggali semula khasiat bekam.

Sejarah Bekam Sepanjang Tamadun Manusia

Bila bekam pertama kali digunakan dalam sejarah dunia? Tamadun manakah yang paling awal mengamalkan bekam yang mempunyai pelbagai nama Bentousa, SchrÖpftherapie, Köpölyözés, Glāstīdams, Вендузи and Kyukaku ini?

i. Mesir Purba

Di Mesir Purba, terdapat ukiran hieroglyphic yang menceritakan tentang amalan ini seawall 3,500 tahun yang lalu manakala terdapat sebuah buku perubatan yang ditulis dalam Eber Papyrys yang ditulis seawall 1550 SM tetapi makalah ini dipercayai dicatat daripada manuskrip perubatan yang jauh lebih awal.

Manuskrip perubatan Mesir Purba ini jelas mencatatkan tentang pengunaan bekam.

ii. China

Tiada tamadun (mungkin Islam) yang mencatatkan tentang bekam seteliti seperti mana yang dicatatkan oleh Tamadun China.

Rekod terawal tentang amalan berbekam dicatatkan sehingga seawal 3000 tahun yang lalu yang bercakap tentang bagaimana amalan bekam digunakan untuk menyembuhkan penyakit Pulmonary Tuberculosis.

Lalu kemudian, terdapat catatan yang merujuk kepada seorang Taoist terkenal bernama Ge Hong yang hidup sekitar 281-341 Masihi yang memang terkenal dengan amalan alkimia dan perubatan herbanya.

Dia dikatakan menceritakan tentang penggunaan tandung haiwan dalam amalan berbekam untuk menyembuhkan bisul-bisul yang tumbuh di kulit manusia dalam bukunya yang bertajuk A Handbook of Prescriptions of Emegencies (Jou How Pei Jyi Fang). Ge Hong juga memberi nama untuk amalan berbekam ini sebagai Jiaofa.

Catatan daripada Dinasti Tang yang berdiri pada abad ke-7 Masihi dahulu turut memperkatakan tentang amalan berbekam dalam buku seperti Necessities Of a Frontier Official (Wai Tai Mich Yao) ditulis oleh Wang Tayr yang memperkatakan tentang pengunaan bekam yang dapat menghindarkan diri daripada sakit kepala, sakit perut dan juga pening dalam batang tubuh seorang pesakit.

Bekam merupakan salah satu cara perubatan tradisional China selain daripada pengunaan Akupuntur dan juga Moxibustion.

Catatan lain seperti dalam buku Supplement to Outline of Materia Medica (Ban Tsau Gang Mu Chyr Yi) yang ditulis oleh Zhao Xuemin daripada Dinasti Qin.

Catatan ini menceritakan amalan bekam yang dikatakan menggunakan cawan yang diperbuat daripada tanah liat dan buluh.

iii. Tamadun Islam

Antara rekod terawal yang bercakap tentang amalan bekam ini ialah dalam hadis Rasulullah S.A.W yang dicatatakan seperti berikut:

“Tidaklah aku melewati sekumpulan malaikat pada malam aku di-Isra’kan, melainkan mereka (para malaikat) semua mengatakan kepadaku, “Hai Muhammad, Engkau harus berbekam.” (HR.Tirmidzi)

“Kesembuhan dapat diperoleh dengan tiga cara: pertama dengan meminum madu (dengan obat herbal), kedua dengan berbekam/hijamah, dan ketiga dengan (terapi) besi panas. Dan aku tidak menganjurkan umatku untuk melakukan pengobatan dengan besi panas.” (HR. Bukhari)

Selain itu, amalan berbekam turut boleh didapati dalam buku Al-Tibb Al-Nabawi yang merupakan sebuah kompilasi berbicara tentang amalan perubatan yang disandarkan pada Rasulullah S.A.W yang dimana terdapat tentang amalan berbekam (dapat dilihat pada perkongsian admin Naseer Sobri).

Selain itu, ilmuwan Islam seperti Ibnu Sina (980-1036 M) turut dicatatkan menggunakan amalan berbekam dalam rawatannya.

iv. Dalam Tamadun Lain

Pengamal perubatan Yunani Purba iaitu Hippocrates dicatatkan menggunakan amalan perbekaman pada sekitar 400 SM.

Herodotus dikatakan pernah menulis tentang kebaikan berbekam pada 413 SM seperti berikut:

“Scarification with Cupping possesses the power of evacuating offending matter from the head; of diminishing pain of the same part; of lessening inflammation; of restoring the appetite; of strengthening a weak stomach; of removing vertigo and a tendency to faint; of drawing deep-seated offending matter towards the surface; of drying up fluxions; checking hemorrhages; promoting menstrual evacuations; arresting the tendency to putrefaction in fevers; allaying rigors; accelerating and moderating the crisis of diseases; removing a propensity to somnolence; conciliating natural repose; removing heaviness. These, and many analogous maladies, are relieved by the judicious application of the Cucurbits (Cups), dry or bloody.”

The Sudanese Travels of Theodoro Krump (1701 Masihi) mencatatkan pengunaan bekam dalam tamadun Afrika.

Seorang pakar bedah bernama Charles Kennedy dari Amerika mengatakan tentang kejayaan bekam dalam kebanyakan rawatannya. (1826) seperti berikut:

“The art of cupping has been so well-known, and the benefits arising from it so long experienced, that it is quite unnecessary to bring forward testimonials in favor of what has received not only the approbation of modern times, but also the sanction of remotest antiquity.”

Sebuah peta yang melakarkan peta Allegheny County, Pennsylvania pada tahun 1862 terdapat sebuah iklan yang diselitkan dalam peta itu yang bertulis “Cupping, Leeching, Bleeding, and Tooth drawing.”

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Bekam Sebagai Kaedah Merawat Penyakit Wujud Sejak Tamadun Purba!

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon