Wednesday, December 13, 2017

Peristiwa Penting Hari Ini Dalam Sejarah Dunia (13 Disember)


Tanggal 13 Disember merupakan hari ke 347 (hari ke 348 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory dengan tinggal 18 hari lagi sebelum memasuki tahun selepasnya.

Peristiwa Penting Hari Ini Dalam Sejarah Dunia (13 Disember)

Hari ini juga merupakan sambutan Hari Republik di Malta (1974) dan Hari St. Lucia di Sweden.

Peristiwa

1545 - Reformasi Balas: Persidangan Kristian yang diasaskan Paus Paul III sebagai tindak balas kepada perkembangan Protestantisme, Majlis Trent bermula di Trento, Itali kini.

1577 - Sir Francis Drake meninggalkan Plymouth, England, dengan lima kapal dan 164 orang dalam pelayarannya mengelilingi dunia.

1769 - Kolej Dartmouth di Hanover, New Hampshire, A.S. kini ditubuhkan dengan Piagam Diraja dari Raja British George III dan menjadi universiti terakhir diasaskan di Tiga Belas Koloni sebelum Revolusi Amerika.

1862 - Perang Saudara Amerika: Angkatan tentera Kesatuan di bawah Mejar Jeneral Ambrose Burnside ditewaskan dengan teruk oleh pertahanan Gabungan dalam Pertempuran Fredericksburg.

1937 - Perang China-Jepun Kedua: Tentera Jepun di bawah Jeneral Iwane Matsui menawan Nanjing, China dan mula menjarah, membakar, merogol dan membunuh selama berminggu-minggu.

1981 - Perdana Menteri Poland Wojciech Jaruzelski mengisytiharkan pemerintahan tentera, menggantung kesatuan sekerja Solidarność dan memenjarakan ramai pemimpin kesatuan.

2003 - Bekas Presiden Iraq Saddam Hussein dijumpai bersembunyi di dalam sebuah lubang oleh tentera A.S. semasa Operasi Subuh Merah dan ditangkap.

2007 - Negara-negara anggota Kesatuan Eropah memeterai Perjanjian Lisbon.

2008 - Switzerland menjadi negara Eropah ke-25 menyertai Perjanjian Schengen.

2011 - Sekurang-kurangnya lima orang terbunuh dan lebih seratus lagi cedera dalam serangan bunuh diri di Liège, Belgium.

2011 - Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah menjadi Yang di-Pertuan Agong Malaysia buat kali kedua, menggantikan Sultan Mizan Zainal Abidin.

Kelahiran

1989 - Taylor Swift, penyanyi, penulis lagu dan pelakon Amerika Syarikat.

Kematian

1972 - Abu Bakar Baginda, seorang Menteri Besar Selangor ke-7.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Peristiwa Penting Hari Ini Dalam Sejarah Dunia (12 Disember)

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon