Rabu, November 08, 2017

Sambutan Hari Perancangan Bandar Sedunia (HPBS)


Sambutan Hari Perancangan Bandar Sedunia (HPBS) disambut pada 8 November setiap tahun sejak 1949, dengan tujuan untuk menghargai peranan Jururancang Bandar dalam pembangunan mampan dan mewujudkan persekitaran berkualiti.

Hari Perancangan Bandar Sedunia

Walaupun Hari Perancangan Bandar telah disambut sejak lama dahulu, di Malaysia, hanya pada tahun 1988, HPBS dijadikan acara tahunan PLANMalaysia (Jabatan Perancangan Bandar dan Desa).

Hari Perancangan Bandar Sedunia 2017 (HPBS 2017) diadakan pada 10-11 November 2017 (Jumaat-Sabtu) di Puteri Harbour, Iskandar Puteri, Johor Bahru.

Sambutan dirasmikan oleh YB Tan Sri Noh Omar, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Tema sambutan HPBS 2017 pada kali ini adalah, “Merancang Bersama Komuniti (Planning With Communities)” selaras dengan Matlamat Pembangunan Lestari (SDGs) ataupun Sustainable Development Goals bertepatan dengan SDG Goal 11: Make cities inclusive, safe, resilient and sustainable.

Pemilihan tema ini selaras dengan sasaran menjelang tahun 2030 untuk menyediakan akses sejagat kepada ruang awam yang hijau, boleh diakses, inklusif dan selamat, khususnya untuk wanita, kanak–kanak, warga emas dan Orang Kurang Upaya (OKU).

Tema ini juga adalah merupakan salah satu inisiatif Agenda Perbandaran Baru (New Urban Agenda) melalui aktiviti placemaking dengan penglibatan masyarakat dalam mewujudkan perbandaran yang inklusif dan sejahtera.

Pelbagai aktiviti memenuhi sambutan HPBS 2017 seperti sukan rakyat, pameran, jualan usahawan kendera saji (food truck), program berbasikal (fun cycling), pertandingan mewarna, Community Talk dan pelbagai lagi acara tarikan untuk komuniti setempat.

Selamat menyambut Hari Perancangan Bandar Sedunia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon