Ahad, November 26, 2017

13 Manfaat Potassium Untuk Kesihatan Yang Ramai Tidak Tahu


Loading...

Potassium atau kalium adalah mineral ketiga terbanyak dalam badan manusia dan sinonim sebagai insuran kesihatan tubuh, mengandungi kualiti untuk mengekalkan tahap kesihatan manusia yang tinggi dan kehidupan yang ceria. Kita tidak harus mengabaikan pengambilan potassium dalam diet seharian.

13 Manfaat Potassium Untuk Kesihatan Yang Ramai Tidak Tahu

Manfaat Potassium untuk kesihatan termasuklah mencegah; angin ahmar (stroke), tekanan darah tinggi, keresahan dan tekanan, kekuatan otot, metabolisme, masalah jantung dan buah pinggang, imbangan air (water balance), fungsi-fungsi elektrolitik, sistem saraf dan banyak lagi.

Selain dari bertindak sebagai electrolit, Potassium juga diperlukan untuk mengekalkan jantung, otak, buah pinggang, tisu-tisu otot dan organ-organ penting yang lain dalam badan supaya berada dalam keadaan baik.

Potassium klorida ialah kelainan yang utama mineral ini. Potassium dan sodium menjalankan beberapa fungsi badan yang kritikal.

Tanda-tanda kekurangan Potassium

Kekurangan Potassium di dalam diet akan mengakibatkan tanda-tanda seperti kelesuan dan otot-otot menjadi lemah. Tanda-tanda yang lain termasuklah tindakbalas refleks yang tidak aktif (inactive reflexes), denyutan jantung luarbiasa, anemia dan pening yang teruk.

Seseorang itu juga boleh mengalami tekanan darah tinggi, sakit pada usus, bengkak pada gelenjar (glands) dan kencing manis sebagai kesan serius kekurangan potassium.

Sumber-sumber penting Potassium

Makanan yang seimbang mesti mengandungi kuantiti potassium yang bersesuaian seperti yang dicadangkan oleh pakar pemakanan.

Dalam menyenaraikan sumber makanan penting yang kaya potassium, kita boleh bermula dengan buah-buahan citrus (buah-buahan yang menghasilkan jus yang tinggi kandungan asidnya), sayur-sayuran dan bijirin.

Selain itu, ikan salmon, ayam, susu penuh, jus buah-buahan segar dan almonds dikenali sebagai sumber yang kaya dengan potassium.

Kekacang, ubi dan ternakan ayam dan itik (susu dan daging) juga termasuk dalam senarai ini.

Walau bagaimanapun, sumber potassium yang paling penting ialah pisang.

13 Manfaat Potassium

Potassium boleh dianggap sebagai satu zat yang penting dan membawa beberapa manfaat mencegah penyakit seperti:

1. Angin ahmar (stroke)

Potassium memainkan peranan penting dalam mengekalkan fungsi otak yang normal. Ia adalah sangat penting dalam mencegah berlakunya angin ahmar dalam otak manusia.

Seseorang yang diserang penyakit ini biasanya didapati kekurangan potassium.

2. Paras gula rendah dalam darah

Turunnya paras potassium dalam darah menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah, menyebabkan kita berpeluh, pening kepala, badan lemah, menggeletar dan cemas.

Pengambilan potassium klorida dan sodium mampu memberi kelegaan segera.

3. Masalah otot

Potassium memainkan peranan penting dalam penguncupan otot. Jumlah potassium yang mencukupi diperlukan untuk penguncupan dan pengenduran otot.

Kebanyakan ion potassium dalam badan manusia hadir dalam sel-sel otot bagi mengekalkan fungsi otot dan mengoptimakan (menjadikannya lebih baik) sistem saraf.

4. Kekejangan otot

Kekejangan otot disebabkan oleh kekurangan potassium di dalam darah, juga dipanggil hypokalemia. Dengan memakan sebiji pisang setiap hari mencegah kekejangan otot.

Pisang adalah kaya dengan potassium.

5. Fungsi otak

Saluran-saluran potassium memainkan peranan penting untuk mengekalkan pengaliran elektrik pada otak dan seterusnya memberi kesan pada fungsi otak.

Ia juga terlibat dengan fungsi otak yang lebih rumit seperti daya ingatan dan pembelajaran. Penyakit yang serius seperti epilepsy berkaitan dengan fungsi saluran-saluran potassium.

6. Tekanan darah

Potassium dapat membantu mengurangkan kesan sodium dalam mengakibatkan tekanan darah yang tidak stabil dan bertindak sebagai komponen yang penting dalam mengekalkan tekanan darah yang normal dalam badan manusia.

Jadi, ia mengurangkan lagi kemungkinan menghidapi sakit jantung dan tekanan darah tinggi.Mineral ini berfungsi menstabilkan tekanan darah.

7. Keresahan dan tekanan

Potassium amat penting kepada orang yang mengalami keadaan mental yang tidak diingini seperti keresahan dan tekanan. Ia dianggap sebagai penghapus tekanan yang sempurna.

Oleh itu, ia memastikan fungsi otak yang berkesan.

8. Kekuatan otot

Inilah manfaat potassium yang amat penting. Ia memastikan pertumbuhan tisu-tisu otot dan penggunaan tenaga yang dibebaskan semasa metabolisme dengan baik.

Ini menambahkan lagi kepentingannya dalam membantu menguatkan otot, termasuk otot jantung yang terdedah kepada bahaya lumpuh (paralysis) disebabkan kekurangan potassium dalam makanan.

9. Metabolisme

Potassium membantu dalam proses metabolik pelbagai zat seperti lemak, protein dan karbohidrat jadi, potassium amat bernilai dalam menyerap tenaga dari zat-zat yang dimakan manusia.

10. Masalah jantung dan buah pinggang

Manfaat potassium mengekalkan kesihatan yang baik untuk jantung dan buah pinggang. Ia memainkan peranan yang sangat penting dalam melancarkan fungsi jantung dan buah pinggang.

Selain daripada itu, potassium membantu buah pinggang mengeluarkan sisa-sisa buangan melalui proses perkumuhan.

Adalah dinasihatkan supaya anda mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu tentang cadangan dos.

11. Imbangan air

Potassium mempunyai satu lagi peranan penting iaitu mengekalkan imbangan air yang diperlukan dalam badan kerana terdapat pelbagai sel memerlukan imbangan air yang baik untuk berfungsi.

Potassium membantu sel-sel ini mendapatkan imbangan airnya.

12. Elektrolit (Electrolyte)

Potassium memainkan peranan yang penting sebagai elektrolit (sejenis cecair di mana arus elektrik mengalirmelaluinya).

Ia membantu mengawal tahap cecair (fluids) dalam badan, juga bagi menjalankan beberapa fungsi badan yang kritikal.

13. Sistem saraf

Potassium membantu meningkatkan tindakbalas saraf untuk menghantar pesanan dari satu sel ke sel yang lain, seterusnya membantu penguncupan otot dalam melakukan pelbagai aktiviti harian.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: facebook

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon