Saturday, November 04, 2017

Bisnes AirBnb Diharamkan Beroperasi Di Sabah!


Nampaknya bisnes yang mula menjadi perhatian ramai selain daripada Uber dan Grab iaitu Airbnb kini diharamkan beroperasi di Negeri Sabah.

Airbnb Diharamkan Di Sabah

Bisnes dimana pengusaha rumah berpeluang untuk menyewa rumah atau bilik di platform Airbnb ini dikatakan diharamkan setelah mendapat arahan oleh Kerajaan Negeri Sabah.

Menurut laporan daripada Kementerian Pelancongan Sabah, platform Airbnb ini dikatkaan seolah-olah mengambil kesempatan daripada kemasukan pelancong ke Negeri Sabah.

Hal ini juga dikatakan tidak berlaku di Hotel dan Motel sekitar Sabah dimana keterangan pelancong diambil berat disertakan dengan cukai yang tersedia.

Masalah melibatkan keselamatan pelancong antara yang dititikberatkan memandangkan terdapat beberapa premis yang menjalankan Airbnb tidak mengikuti langkah-langkah keselamatan yang ditetapkan.

Insiden yang berlaku ini bukan sahaja terjadi di Sabah, malah difahamkan terdapat beberapa kondominium sekitar Kuala Lumpur yang turut mengharamkan penghuni rumah menyewa untuk tujuan Airbnb.

Oleh yang demikian, pastikan anda mendapat pengesahan daripada pemaju rumah sekiranya anda berminat untuk mendapatkan hartanah sebelum menjalankan bisnes Airbnb.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Boleh Atau Tidak Beli Hartanah Pada Zaman Gawat?

sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon