Monday, July 03, 2017

Jejak Gadjet Yang Hilang Dengan Aplikasi Prey


Teknologi Prey adalah aplikasi terbaharu yang boleh digunakan apabila kita kehilangan gadjet akibat kecuaian ataupun dicuri oleh penjenayah.

Prey

Prey ialah sebuah perisian yang perlu dipasang pada PC, laptop atau telefon pintar, yang akan 'menanti' isyarat dihantar kepada pengguna untuk diaktifkan. Signal ini akan dihantar sama ada melalui internet (e-mel) atau mesej pada SMS.

Prey membenarkan anda mendapatkan maklumat mengenai lokasi, keadaan dan kedudukan semasa di mana alat (komputer, telefon pintar) anda berada.

Ia juga akan menunjukkan siapa yang sedang menggunakan gadjet anda dan apa yang sedang dilakukan olehnya.

Prey boleh mengambil menangkap layar pencuri peranti anda secara senyap dan ini amat penting sebagai bahan bukti untuk laporan polis.

Untuk mendapatkan kesemua kemudahan ini sangatlah mudah - install Prey, ikut arahan fail pemasangnya, daftar akaun melalui fail tersebut dan siap.

Prey

Tiada apa-apa tetapan lanjut yang perlu dilakukan, anda hanya perlu log masuk ke dalam panel Prey yang akan diberikan melalui emel yang telah anda gunakan untuk mendaftar dan kemudian tetapkan (set) geolokasi di mana anda berada pada waktu itu.

Sebaiknya, tetapan ini dilakukan di rumah atau di tempat peranti anda akan selalu berada, jadi jika ia hilang atau tidak berada dalam radius yang telah ditetapkan, maka peranti anda akan ditandakan sebagai hilang dan anda akan mendapat amaran dari Prey.

Mudah bukan?

Muat turun percuma di Google Play, Prey Anti Theft - Mobile Tracking & Security.

Baiklah, jika anda rasakan artikel dan aplikasi ini berguna, kongsikan dengan semua orang yang anda kenal.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Lapa, Aplikasi Kesan Kedudukan Anak Dan Barang Jika Hilang!

sumber: omghackers

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon