Isnin, Julai 10, 2017

Gambar Terakhir P. Ramlee

Gambar dibawah ini diambil pada hari Isnin 21 Mei 1973 lapan hari sebelum Allahyarham Tan Sri P. Ramlee meninggal dunia pada waktu subuh hari Selasa 29 Mei 1973.

P Ramlee

Sedikit kronologi sebelum P. Ramlee meninggal dunia yang pernah diceritakan oleh anak kesayangannya Sazali.

Menurut Sazali sebelum bapanya meninggal, beliau telah mengadu kepada Saloma yang beliau sakit dada.

Saloma menawarkan untuk menghantar P. Ramlee ke hospital tetapi beliau menolak dengan memberi alasan ia hanya disebabkan oleh angin dalam badan. Lantas P. Ramlee meminta Saloma hanya menyapu Tiger Balm di dadanya.

Sekitar jam 5.30 pagi, P. Ramlee sekali lagi mengadu pada Saloma yang sakit dadanya telah menyerang kembali. Kali ini lebih sakit dari serangan pertama.

Keadaan bertambah panik apabila P. Ramlee meronta-ronta sambil mengatakan, “i mesti mati, sekejap lagi i mesti mati” kepada Saloma.

P. Ramlee juga sempat berpesan kepada anak-anak beliau yang ada disisinya pada ketika itu supaya menjaga Saloma dengan baik jika ditakdirkan beliau tiada lagi.

Setelah beberapa minit P. Ramlee diam tanpa berkata-apa. Tubuhnya pun tidak lagi bergerak. Saloma dan anak-anaknya menjangkakan yang P. Ramlee hanya pengsan lalu segera menelefon ambulans untuk meminta bantuan.

Apabila sampai di Hospital Kuala Lumpur, P. Ramlee disahkan oleh doktor telah meninggal dunia.

Menurut Nasir, tidak ada bedah siasat dilakukan ke atas jenazah P. Ramlee. Kami menerimanya dalam keadaan yang sempurna, kata Nasir.

Jenazah P. Ramlee kemudian dibawa pulang ke rumahnya di Jalan Dedap yang pada ketika itu sudah ramai didatangi oleh rakan-rakan dan peminat sejurus mendapat tahu P. Ramlee meninggal dunia.

Selepas dimandikan jenazah di sembahyangkan di Masjid Jamek Kampung Baru dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Jalan Ampang.

Tetapi tahukan anda bahawa pelakon M.Rajoli yang membacakan Talkin pada hari perkebumian P. Ramlee, yang pada ketika itu sedang berkhidmat sebagai salah seorang imam di Masjid Jamek Kampung Baru.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Video Channel History - P. Ramlee Dikhianati Bangsa Sendiri

sumber: thepatriots

Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon